Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не запливайте за буйки!»

Львівська міська рада рекомендує для купання три озера.

Найкращий відпочинок улітку — біля води. Львів’яни шукають водойми, де можна гарно відпочити. Надзвичайники застерігають — у Львові немає озер, де дозволено купатися! Водночас рекомендують, крім Винниківського озера, ще два озера у Брюховичах, які відкрили цьогоріч для купання. Кореспондент “Високого Замку” побувала у Брюховичах на тих водних об’єктах, на яких відкрито купальний сезон, - на озері ТзОВ «Колиба» (третє озеро) та на озері ФОП «Савчук» (перше озеро).

Упродовж двох років орендарі на цих озерах провели багато робіт для якісного та безпечного літнього відпочинку. Усі об’єкти мають дозвільні документи на проведення купального сезону. Очистили плеса і дна водойм, підготували і облаштували пляжі та прилеглі території, позначили межі купання на акваторії буями помаранчевого або червоного кольору. Обладнали медичні пункти, рятувальники за допомогою гучномовців застерігають людей не запливати за буйки. Рятувальники обладнані всіх необхідним, попередньо пройшли спеціальне навчання. Проводять забори води для аналізу.

Про третє озеро адміністратор відпочинкового комплексу «Колиба» Ірина Хабовчак розповіла: «Уже отримали всі дозволи і відкрили купальний сезон. Біля озера облаштували переодягальні, душові, туалети, чого не було раніше. Розчистили берегову лінію, завезли близько 600 кубів піску. Щовечора пісок просіюємо. Встановили контейнери для сміття, очистили водне дно.

Виконали всі заходи для того, щоб людина прийшла і комфортно відпочила на нашому озері. Тричі робили забори води для аналізу, вона у нас чиста. У будні дні в період, коли відкритий пляж — а це з 9.00 до 20.00 год., є троє рятувальників, а у вихідні дні — четверо. Є рятувальні човни, інше необхідне рятувальне спорядження».

Тут можна гарно відпочити, позасмагати, скупатися, прийти з друзями і пограти у волейбол чи баскетбол. Одне слово, умови для відпочинку є.

Вартість перебування на такому озері для однієї дорослої особи становить 35 грн. Для дитини до шести років — безкоштовно, а після шести — 10 грн.

На першому озері комерційний директор озера ФОП «Савчук» Андрій Завадський ознайомив із тими роботами, що зробили тут: «Повністю проведена реконструкція і дезінфекція озера, завезено понад дві тисячі тонн піску з кар’єру, обладнали пірси, туалети, душові, альтанки, встановлена огорожа, що дає безпеку. Кожен день працівники прибирають берег, територію. На посту є два рятувальники, є медпрацівник. Всі каналізаційні стоки, які текли в озеро, ми скинули в центральну каналізацію, тому зараз в озеро потрапляє вода тільки з джерел”. Озеро зариблене, щоб риба і чистила, і фільтрувала озеро, щоб воно не заростало водоростями. Постійно довозиться пісок, пляж кожен день чиститься і спушується. Відпочинок на цьому озері коштує 30 грн.

Мають орендарі і проблеми — люди залишають після себе багато сміття. Тож увечері, коли відпочивальники пішли, працівникам доводиться довго прибирати, навіть під світлом ліхтарів...

У Львові ж у водоймах купатися не можна! Це природні, декоративні, пожежні і технічні водойми та відстійники. Гинуть люди, як правило, саме на водних об’єктах, які не призначені для купання. «Торік на непридатних для купання водоймах у Львові загинуло троє людей, — наголосив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Віктор Іваніцький. — Окрім того, 24 львів’яни загинули на водоймах поза межами міста, зокрема, у місцях, не відведених для купання».

Фото Олександра Мазуренка

Схожі новини