Передплата 2024 ВЗ

Орієнтуємось на мандрівників з Китаю, Ізраїлю, Туреччини

У середньому один турист перебуває у Львові 3,5 дня і за цей час витрачає 139 євро.

У вихідні та святкові дні натовпи туристів, які розмовляють різними мовами, у центрі Львова — звичне явище. Часом, щоб пройти кількадесят метрів, особливо через площу Ринок, доводиться докласти зусиль! У пікові періоди, як їх називають фахівці з туризму (тобто на Різдво, Великдень, травневі вихідні, червень, коли місто фестивалить), мандрівників буває так багато, що це створює незручності і для них, і для мешканців. Через те у міськраді навіть взялися напрацьовувати концепцію «розведення» туристичних потоків із місць великої концентрації, тобто з центру, на периферію. Пояснюють — та кількість гостей, яка до нас приїжджає, це ще далеко не межа, головне — зацікавити їх новими локаціями та маршрутами.

Згідно із підрахунками Інституту міста, торік Львів відвідали 2,6 мільйона туристів. Це перевершило всі очікування, адже міські урядники прогнозували близько 2,1 мільйона гостей. Цього року у Львові готуються прийняти не менш як 2,5 мільйона туристів. Мандрівників до нашого міста вабить неповторна архітектура, фестивальна атмосфера, традиції святкування великих релігійних свят…

За останні півроку дещо змінилося співвідношення внутрішніх туристів та іноземців. Тепер воно становить 48% на 51% і свідчить про те, що мандрівників з інших регіонів України поменшало. У міськраді Львова кажуть, на те є дві причини. Перша з них — проблеми із вивезенням сміття, що таки вдарило по іміджу столиці Галичини. Друга — інші українські міста теж почали ставити туризм у пріоритет, відтак у Львова з’являються «конкуренти».

«Попри те, Львів нині є найцікавішим для внутрішнього туризму, ми є «пропозицією №1», — розповіла «ВЗ» начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець. — Україна — дуже велика країна, тож і потенціал значний. Українці їдуть до Львова у так звані пікові туристичні періоди, зокрема на Різдво, адже традиція святкування яскраво виражена і добре популяризована. Багато гостей стали приїжджати до Львова і на Новий рік, що свідчить про те, що львівська новорічна пропозиція відпочинку теж є цікавою».

А ось серед іноземних туристів гео­графія, порівняно з кількома роками тому, кардинально змінилася. Нині у Львові найбільше мандрівників із Польщі (20% від загальної кількості туристів, які навідалися до міста Лева), Туреччини (8%), Білорусі (6%), побільшало гостей із Німеччини (3%). У міськраді пояснюють: збільшенню туристичних потоків неабияк сприяє добре налагоджене сполучення, зокрема, й через «повітряні ворота».

«До нас їдуть і гості з Ізраїлю, за останній рік їх помітно побільшало, — продовжує Галина Малець. — Наші гіди уже проводять екскурсії івритом. Екскурсоводи, які володіють івритом, а також турецькою мовою, вельми затребувані. Також у Львові виникла потреба у кошерній їжі, над вирішенням цього питання теж працюємо. Є ще один цікавий ринок, який розвиваємо, — залучення туристів із Китаю, Таїланду. Львів брав участь у міжнародних туристичних заходах у Шанхаї та Пекіні, натомість до нас приїжджали представники їхніх туроператорів».

Галина Малець пояснює, що китайці — це нація, що подорожує чи не найбільше у світі (як-от німці — найзатятіші мандрівники з-поміж європейців). Мандрівники з Китаю вельми цікавляться Європою, і не лише Західною, а й Східною. Тож відвідати Львів їм пропонують під час «комбінованих» турів із європейськими містами.

А ось кого суттєво поменшало у Львові, то це росіян (нині мандрівники із Росії становлять лише 1% від загальної кількості туристів). Вони якщо і їдуть до столиці Галичини, то через Білорусь. «Ще один великий ринок — американський. Україна та Львів зокрема цікаві для великої української діаспори, яка мешкає у США та Канаді. Це люди, які знають про Україну, народилися чи жили тут, це туристи, які шукають своє коріння. Це так звані ностальгійні тури», — розповіла Галина Малець. Окрім того, до Львова охоче їдуть туристи із Чехії, Угорщини, Нідерландів, Франції.

У середньому турист перебуває у Львові 3,5 дня і за цей час витрачає 139 євро. А «найдорожчими» мандрівниками з тих, хто приїжджає до міста Лева, називають гостей зі США, Китаю та Німеччини. «Надходження у бюджет міста від туристичної галузі за останні три роки зросли у 2,2 раза і становили торік 71 мільйон гривень», — додала Галина Малець.

Схожі новини