Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Люди готові торгувати серед сміття й пилюки, аби не платити кілька гривень ринкового збору...»

На Привокзальному ринку відкрили новий зал спеціально для торговців зі села. Проте «переселятися» туди з вулиці ніхто не поспішає.

…У понеділок зранку біля Привокзального ринку людно: продавці молочних продуктів та городини із прильвівських сіл та навіть сусідніх регіонів уже розклали свій крам просто під ногами у перехожих. Навколо ринку — на вулицях Городоцькій, Горської та Федьковича — не пройти, на тротуарах залишилась хіба вузька «стежина», обабіч якої виросли імпровізовані торгові ряди. Замість яток — розстелені газети, картонки чи пакети.

Отримуючи стусани ліктями від перехожих, що намагаються якнайшвидше минути «затор», цікавлюся крамом. Жіночки жваво торгуються, пропонуючи покупцям молоко, сметану, сир, молоду картоплю, курятину і свинину, мед, ягоди та зелень. Запевняють, що усе домашнє — «без ГМО», свіженьке, та ще й вартість нижча, аніж на самому ринку. «Он полуниця у мене по 28 гривень за кіло, а там, — киває літня жіночка на територію Привокзального, — дешевше, аніж за 35 гривень не знайдете. Картопельку молоду беріть — по 12 за кіло віддаю, і тушку курчати за 45, бо додому поспішаю, електричка за годину».

Стихійна торгівля по периметру Привокзального ринку процвітає вже не перший рік, і Муніципальна дружина наших селян не лякає. У відповідь на резонні зауваження людей у формі (які, до слова, не надто часто тут з’являються, запевняють самі ж порушники), продавці сваряться, мовляв, а де ж мені торгувати — на ринку місць немає.

...а на вулиці біля Привокзального ніде яблуку впасти — селяни хочуть якнайшвидше збути свій крам.
...а на вулиці біля Привокзального ніде яблуку впасти — селяни хочуть якнайшвидше збути свій крам.

Та тепер таке пояснення вже не діятиме — від понеділка,

19 червня, на ринку відкрили нове приміщення спеціально для торговців зі села. Це простора зала на другому поверсі, просто над павільйоном із молочними продуктами. Приміщення тривалий час не використовували. Коли побачили, що поряд із Привокзальним виріс цілий стихійний ринок, навели лад у порожньому приміщенні, щоб збільшити кількість місць для торгівлі. «Тут можуть розміститися до сотні продавців. Плату за оренду одного торгового місця упродовж дня справляємо невелику — 10 гривень», — розповів “ВЗ” керівник охорони Привокзального ринку Андрій Геринович.

Тут є електроенергія, водопостачання, урни для сміття, столи, де можна розкласти свій крам, засклені і закриті плівкою вікна, а чиясь дбайлива рука прикріпила на стіні невелику ікону… «Євроремонт для бульби, та й годі», — жартують працівники ринку. У приміщенні ще навіть пахне фарбою та свіжістю. Єдине, кого тут немає, то це… самих продавців.

«Ми розмістили банери з оголошенням про відкриття нового залу для торгівлі. Один із працівників ринку постійно ходить поміж селян та просить не торгувати на вулиці, якщо є повно вільних і, головне, — спеціально облаштованих місць», — розповів “ВЗ” адміністратор Привокзального ринку Тарас Тадеощук.

А ось селяни про це іншої думки. Люди кажуть, що на вулиці вони можуть швидко продати свій товар, а на території ринку зробити це буде важче. Мовляв, покупці туди не заходять. А про другий поверх і мови нема: «Так і сидітимемо там на самоті зі своїм товаром, а потім з ним же додому повернемося!».

Пані Тетяна, яка продає сметану і сир за акуратно застеленим прилавком у павільйоні, обурюється: «От якби всі стали торгувати на території базару, то й покупці усі йшли б сюди. Хоч їх і так не бракує. Але то такий характер у наших людей — готові торгувати посеред вулиці, сміття та пилюки, аби лише не платити тих кілька гривень ринкового збору і якнайшвидше збути свій товар разом з усілякою інфекцією!». В адміністрації ринку обіцяють, що разом із «муніципалами» та чиновниками Франківської районної адміністрації посилять контроль і таки нарешті ліквідують стихійну торгівлю.

Фото автора

Схожі новини