Передплата 2024 «Добра кухня»

Перші чорниці – по 100 гривень!

Репортаж з продуктового ринку.

З дитинства любила ходити влітку з мамою на базар. Свіжа полуничка-суничка, помідорчики червоненькі і пахучі, очі розбігалися від зелені — кропу, петрушки, листя салату, шпинату... А народу на базарі, як на барахолці. Народ завзято торгувався за кожну копійку, а потім з набитими торбами повертався додому. У наш час на базар так багато людей не йде. Молодь, як правило, купує продукти у супермаркетах, на ринках, зазвичай, затоварюються ті, хто поблизу працює, або старше покоління, що звикло до домашніх продуктів.

Зараз на базарах королевою усіх фруктів і ягід є, звісно, полуниця. Її вік короткий, тому кожен намагається наїстися досхочу. Ціна за кілограм середньої полунички — 27-30 гривень, а дуже гарної, великої потягне на 35-38. Ціна на черешню зашкалює. Щороку першими до Львова свою черешню везли закарпатські ґазди. Однак через травневі заморозки цвіт померз, і черешня вродила слабо. На Привокзальному ринку торгують мелітопольською по 45-50 гривень. Можна й за 30 купити, але вона не така солодка і неприваблива на вигляд.

Уже з’явилися лісові сунички. За півлітровий слоїк просять 50 гривень.

Уже «доїжджають» до нас перші персики і абрикоси по 45 гривень за кілограм, а нектарини продають по 50.

Маю чим втішити любителів вареників з чорницями. Пані з Рави-Руської продавала літровий слоїк за 100 гривень. На моє «дорого» відповіла, що закарпатської чорниці цьогоріч не буде. Вчора і сьогодні вдосвіта відро чорниць збирала вся родина. Може мені віддати за 90, бо поспішає. В селі — море роботи.

Люблю ходити на базар у будній день. Ніхто не штовхає, нема галасу, як у вулику. Хоча здалося, що продавців на ринку більше, ніж покупців. Пані Катерина у біленькій хустині на моє запитання, чому так мало народу, усміхнулася: «Всі чекають вечора. Найліпше продавати зранку, коли люди йдуть на роботу, або ввечері, коли повертаються. Тоді — рух. Хтось забув кропу купити, хтось — моркви-картоплі на вечерю». На прилавку у пані Катерини то все є. Пучок кропу і в’язанку зеленої цибульки продає по 3 гривні, картоплю — залежно від величини. Велика по 14 гривень за кілограм, середня — 12, а дрібна — по 7. Листя салату — 5 гривень за штуку.

Здивувалася, чому злетіла у ціні капуста. Ще недавно була по 5-7 гривень за кілограм, а тут усі, як змовилися, торгують по 14. За словами пана Романа, у якого купувала капусту, перша — рання, уже відійшла. А це вже новий врожай. Ну а якщо новий — значить, дорожчий. Таку ж ціну тримають і на цвітну капусту.

Майже ніхто не торгує парниковими огірками-помідорами. Городовий огірок пропонуть по 10 гривень за кілограм, помідори сорту «Малинівка» можна купити за 30. Хто любить грильовані овочі, може наїстися досхочу, бо кабачки вже по 8 гривень, а печериці — від 20 і більше гривень за кілограм.

Ревінь на компот або на пляцок — 8 гривень в’язанка.

Плануєте зварити зелений борщик? В’язанка щавлю — 5 гривень. Якщо червоного захочете, в’язанку буряків вам продадуть за 5-8 гривень. До борщу потрібна домашня сметана. За півлітровий слоїк треба буде заплатити 25 гривень. Сир домашній пропонують по 30-35 гривень, яйця — 1,80 за штуку.

Ну, і що то за обід без м’яса? Кілограм свинячої полядвиці на відбивні — 120 гривень, шпондера — 55, телятина (яблучко) — 110, шия — 80, кілограм мішаного фаршу — 60 гривень.

Фото автора

Схожі новини