Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не йдіть на ринок втомленими — вас неодмінно обдурять»

Журналіст «ВЗ» розпитала знайому продавчиню про секрети обважування на ринку.

Мабуть, кожен, хто купував щось на ринку, мав відчуття, що продавець його обдурює: чи то обважує, чи підсовує не зовсім якісний товар... У більшості випадків «шосте чуття» нас не підводить. На базарах часто покупців обважують. Про секрети недобросовісних торгашів журналісту «ВЗ» розповіла продавчиня, яка понад 15 років торгує на ринку власними овочами та фруктами.

На початку літа треба наїстися полуниць. Йду на базар і купую кілограм цих ягід. Заплатила чимало — 40 гривень. Вдома звернула увагу, що, як на кілограм, ягід явно замало. Переважила. Так і є — лише 870 грамів. Хоча вага на ринку показувала 1 кілограм та 27 грамів.

Знайома продавець на ринку Лідія має за містом невеликий сад та город. «З’їсти все, що вродило, не встигаємо, тому частину везу на ринок, на продаж. 5-7 кілограмів полуниць, трохи помідорів та зелень. Ціну ставлю невисоку, тому товар швидко розкуповують. За годину-дві маю надбавку до пенсії. За роки такого підробітку перезнайомилася з більшістю продавців на ринках. Від них дізналася кілька секретів обману покупців», — каже.

Головне знаряддя продавця — вага та гирі, але не менш важливі чаші ваги. Зі спритністю фокусника недобросовісний продавець встановлює вагу так, що стрілка у вільному стані відхиляється зовсім не набагато — до позначки 5-10 грамів. Ще кілька десятків грамів на користь продавця додасть столик, що хитається під вагою. Таке відхилення дає вагомий щоденний «доважок» до зарплати.

«Найпоширеніший обман — коли вага стоїть не рівно, а під кутом. Ви цього не бачите, бо вона захована лотками з фруктами чи декором. Вам повідомляють тільки кінцеву вартість. Попросіть пропустити вас до ваги під час зважування чи встановити її в доступному для вас місці (згідно з правилами торгівлі на ринках)», — радить Лідія.

Прибуток продавцям приносить навіть... ганчірка. Нею нібито протирають прилавок, доки клієнт добирає собі фрукти чи овочі. Потім її непомітно кидають. Але ця ганчірка прив’язана до чаші з гирками. Непомітно натискаючи на ганчірку, додають товару зайвих грамів.

Ще один спосіб — підкрутка ваги. «Будьте пильні, якщо біля терезів лежить пачка цигарок, сірників. Продавці-аферисти кладуть туди магніт, інший приліплюють на дно гирки. Таким чином також дурять покупця«, — дивує мене зухвалістю торгашів Лідія.

Умільці роблять на електронній вазі таку собі секретну кнопку, натисканням на яку збільшують реальні грами товарів. «Знайома показувала, як працює ця диво-кнопочка. Зважили мій телефон — 180 грамів. Легкий натиск на кнопку під вагою, і за мить телефон важить 200 грамів. Уявляєте, яке обважування на кілограмі?» — каже моя співрозмовниця.

На механічній вазі, як в електронній, не підкрутиш, тому «на допомогу» проходять гирі. Деякі продавці вирізають з гирки середину, і вона стає легшою. Покупець бачить на гирці напис 1 кілограм, а вона реально важить 800 грамів.

«Є навіть умовний словник різних способів обдурювання, — каже пані Лідія. — Наприклад, «обважування на пушку» потребує значної психологічної підготовки, тому його застосовують тільки досвідчені продавці. Суть його така: продавець, здійснюю­чи маніпуляції з вагою, відволікає покупця розмовою, заговорює... «Обважування роззяв» — покупець бачить лише частину шкали ваги. «Нахабне обважування»: підпилюються гирі. «Обважування на час» вимагає високого професіоналізму. Продавець усе робить настільки швидко, що покупець не помічає кількості покладеного і загорнутого товару. «З розгону на вагу» — товар кидається на вагу і відразу знімається. Цей прийом обважування найбільш ефективний і поширений. Мало хто чекає, поки встановиться стрілка або заспокояться цифри (на електронній вазі)».

Лідія радить ходити на ринки у доброму гумор: «Не йдіть на закупи втомленими чи роздратованими — тоді вас неодмінно обдурять на 15-25 гривень. Продавці — хороші психологи, відразу бачать втомлену людину, яка не має сили перевіряти решту чи точність ваги. Продукцію з городу краще купувати у бабусь, вони вас не тільки не обдурять, а й, можливо, чимось пригостять, аби ви тільки повернулися до них знову«, — каже.

Якщо відчуваєте, що вас дурять, можете, між іншим, запитати продавця, де на базарі стоїть контрольна вага...

Усі прагнуть заробити. Купуючи товар на гуртовому ринку, власник накидає щонайменше 15% на вартість для перепродажу. Проте треба платити і найманим робітникам. А вони вимагають, окрім зарплатні (в середньому 50 гривень на день), ще й відсоток за продану продукцію. Менш ніж за 10% торгувати погоджуються лише одиниці. Саме тому власники йдуть на компроміс — відсотка не платять, проте дозволяють використовувати продавцям брехливі ваги.

Покарання за свої афери торговці не бояться. Особливо «електронні махінатори». Якщо неповноцінні гирки адміністрація ринку ще може вичислити та відібрати, а інколи ще й виписати штраф, то з електронною вагою це майже неможливо. Продавець в будь-який момент може переключити кнопку. Якщо ж сам покупець спіймав продавця «на гарячому», максимум, що почує у відповідь, — вибачення.

А от бабусям та іншим продавцям, які продають власну продукцію, сенсу обдурювати немає. Всі зароблені гроші вони беруть собі, до того ж зазвичай у таких є навіть своя база клієнтів, яким вони з радістю презентують маленькі бонуси.

Коментар для «ВЗ»

Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України

Як довести, що вас обважують? Якщо ви знаєте, що ваш телефон важить 120 грамів, попросіть покласти його на вагу і подивіться, скільки вона покаже. Якщо менше, значить, вас обважують. Зрештою, на кожному ринку має бути контрольна вага. Нічого вам не станеться, якщо витратите хвилинку-другу на цю процедуру. Похід на ринок плануйте заздалегідь, складіть список продуктів, зазначте їхню приблизну вартість... Перебуваючи на ринку, не поспішайте одразу купувати товар, пройдіться, подивіться, порівняйте ціни, поторгуйтеся, адже це ринок...

Схожі новини