Передплата 2024 ВЗ

«Вирішили подивитися на світ через призму іронії й оптимізму...»

Шанувальники Швейка з’їхалися на перший фестиваль на честь бравого вояка.

У своєму відомому романі Ярослав Гашек описувавав пригоди Швейка, зокрема й у Фельштині. Нині це село Старосамбірського району називається Скелівка. На його центральній площі встановлено пам’ятник бравому солдатові. Щороку сюди приїжджають учасники міжнародного велопробігу «Шляхами бравого вояка Швейка». До цього велопробігу у селі започаткували перший гумористично-розважальний фестиваль «Швейкіада». На фестиваль вирушила журналіст “ВЗ”.

Сільський голова Скелівки Богдан Антошко розповів: «У наш час маємо так багато сумних подій. Тому вирішили допомогти людям бодай деякий час подивитись на світ через призму іронії та оптимізму, так, як це робив головний герой роману Ярослава Гашека — Йозеф Швейк».

Задумане вдалося. Охочих пофестивалити було чимало.

Подивитися було на що і дорослим, і дітям. Традиційно розпочали зі зустрічі учасників міжнародного велопробігу, який проходить через Скелівку. Далі, як розповів президент Клубу велотуристів Львова Анатолій Яремчишин, велосипедисти рушають у Польщу, Словаччину і до Праги. Учасниками цьогоріч стали велосипедисти з Києва, Дніпра, Кривого Рогу і, звичайно ж, Львова. Далі до них доєднаються велосипедисти Польщі, Словаччини і Чехії.

Усе святкове дійство супроводжував головний герой - Йозеф Швейк. З його роллю чудово впорався житель сусіднього міста Хирова.

У програмі були велопробіг для малечі, вікторина на знання роману «Пригоди бравого вояка Швейка», “дуже наукове” шоу, концертно-розважальна програма, конкурси малюнка на асфальті. За перемогу у конкурсах малеча отримала призи, які вручало товариство “Мій тато захищає Україну”.

На знайомстві з дресированими собаками та кінологами інструктор Назар Хом’як розповів про свою вихованку лабрадора Тоню. Вона у свої два роки знайшла не один контрабандний вантаж сигарет та наркотиків. Назар дозволяв дітлахам погладити собачку.

Майстер-клас від учасниці шоу «Мастер-Шеф» Наталі Петрик зібрав величезну кількість глядачів. Наталя не приховувала задоволення від спілкування з тими, хто прийшов подивитися, як вона готує. А з охочих зробити селфі з однією із переможниць улюбленого кулінарного шоу шикувалися черги. Такі ж черги були за автографами від Наталі. Семирічна Софійка розповідала: “Цілу ніч не спала. Так переживала, щоб не пропустити майстер-клас”. А за тим, як Наталя — землячка скелівчан, вона родом зі сусіднього Добромиля.

У сквері неподалік розташувалася польова кухня. Місцеві господині приготували безліч страв і наїдків. Був тут і борщ, і українська піца, і пиріжки, і вареники, і сало, приготовлене за місцевим рецептом, яке у роті тануло. Усі ці смаколики продавали за символічними цінами. Голодним не був ніхто.

Завершила свято українська дискотека.

Фото автора

с. Скелівка

Старосамбірського району

Схожі новини