Передплата 2024 «Добра кухня»

Наші нащадки можуть і потонути, і обледеніти...

Чи є підстави лякати людство глобальним потеплінням?

Травневий сніг змусив українців зажуритись, бо його наслідком стане черговий ріст цін на фрукти та овочі. Червневий сніг у Москві дав привід позловтішатися. На тлі цих природних катаклізмів заява Дональда Трампа про вихід США з Паризької кліматичної конвенції змусила світ знову заговорити про глобальне потепління.

Тим часом синоптики прогнозують червневу спеку в Україні, яка може стати однією з найспекотніших у Європі. Ще кілька таких сюрпризів від погоди — і кліматологи обженуть у рейтингах новин і анекдотів найскандальніших політиків. Людство стільки уваги приділяло пророцтвам Нострадамуса, Ванги і календаря майя, що забуло про погоду, яка не раз вносила корективи в історію цивілізації.

Оскільки висвітлити всю кліматичну історію Землі неможливо в межах однієї статті, ми оберемо за точку відліку останній гляціал (льодовиковий період), на який припадає початок історії людини розумної. У цьому періо­ді найбільше цікавить Дніпровське заледеніння, коли льодовик вкривав частину сучасної України і доходив до широти теперішнього міста Дніпра. В 9000 роках до нашої ери підвищення температури призводить до танення льодовиків. У 5600 роках до нашої ери геофізична карта сучасної України зазнала змін, причиною яких став «Всесвітній потоп», про який згадує «Біблія». Якщо уважно вивчимо систему літочислення, якою користувались наші предки до петровської реформи, то побачимо, що вони датували початок світу 5508 роком до нашої ери, який збігається з переселенням народів, викликаним «Великим потопом». Насправді «Великий потоп» був Чорноморським потопом. Вчені досі сперечаються про причини виходу з берегів Чорного моря.

Океанологи, дослідивши дно Чорного моря, кажуть, що колись це було прісне озеро, відділене від Середземного моря природною греблею Боспор, яка після повені стала протокою. Після того, як озеро перетворилось на море, його рівень піднявся на 110 метрів. Ця версія пояснює потоп таненням льодовика, яке призвело до виходу Середземного і Чорного морів з берегів. Тож завдяки потеплінню Україна отримала Чорне море.

Найбільш красномовним наслідком є пустеля Сахара. 13 000 років тому Сахара була такою, якою ми її знаємо, і навіть займала ще більшу площу. Але після танення льодовика, з 8 000 по 6 000 років до нашої ери над Сахарою сформувався пояс мусонів. Вона зазеленіла, там з’явилася і розвинулась цивілізація, яка залишила по собі багатий наскальний живопис. Однак варто було поясу мусонів переміститись, і Сахара знову стала пустелею.

Наступні кліматичні зміни — похолодання 535-536 років, яке пояснюють виверженням вулкана, що викликав вулканічну зиму, або падінням метеорита. Різке похолодання спричинило велике переселення народів. Слов’яни дійшли до Балтійського і Північного морів, пониззя Дунаю і верхів’я Рейну, заселили річку Ельбу. Своєю чергою, авари проникли в Північне Причорномор’я. Причиною переселення народів може бути і потепління. В Х столітті почався середньовічний кліматичний оптимум. Пом’якшення клімату сприяло збільшенню врожаїв і демографічному буму. Як наслідок, почалася колонізація Північної Русі. Потепління вплинуло і на германців, які почали завоювання слов’янських земель. У 1315 році середньовічне потепління закінчилось. Велика кількість опадів, що пояснюється новими вулканічними зимами і зниженням сонячної активності, стала початком малого льодовикового періоду і Великого голоду, який оминув Східну Європу. Малий льодовиковий період поклав край скандинавським колоніям у Північній Америці. Малий льодовиковий період завершився в 1850 році, і температурний режим знову змінився на той, який пам’ятаємо з дитинства і вважаємо нормою. В 1985 році вчені зафіксували танення льодовиків у Гренландії і Антарктиді. Людство заговорило про проблему глобального потепління і загрозу нового всесвітнього потопу.

Зміни температурного режиму протягом всієї історії людства дали підстави деяким нау­ковцям висунути теорію про вплив на глобальне потепління циклів земного ядра і Сонця. Схоже, послідовником саме такої теорії є американський президент Дональд Трамп. Достатньо виїхати з міста, щоб відчути зміну мікроклімату без термометра. Міський асфальт накопичує сонячне тепло і віддає його повільніше, ніж ліси і поля. Поодинокі зелені насадження в місті переробляють значно менше вуглекислого газу, якого в містах знову-таки більше.

В Україні взимку легко виявити теплотрасу за талим снігом, теплопровідність будинків також залишає бажати кращого, що теж позначається на мікрокліматі міст. І це ми звернули увагу лише на «ландшафт» міста, не взявши до уваги важку індустрію. Її можна порівняти з малими вулканами і термальними джерелами. І якщо термальні джерела змогли зігріти японських снігових мавп, то чи варто скидати з рахунку тисячі спалених тонн вугілля, газу і нафтопродуктів?

Та панікувати не варто. Людство підготовлене до глобальних катаклізмів краще, ніж у біблійні часи: посухостійкі сорти зернових, технологія вирощування овочів на гідропоніці і аеропоніці, рибні ферми, китайські плавучі міста, генератори енергії, які працюють від руху хвиль. Всесвітнє потепління вже не є загрозою людству як виду, а радше виклик. Воно може призвести до зміни годувальників світу, власників курортів і маршрутів біженців.

Схожі новини