Передплата 2024 «Добрий господар»

У Карпатах 18-річний хлопець загинув на канатній дорозі...

Після трагічного випадку у Ворохті тимчасово заборонили усі екстремальні атракціони.

Трагічний випадок трапився у Ворохті, що в Івано-Франківській області. 18-річний хлопець загинув на канатно-тросовій переправі, яку самовільно встановив місцевий житель Василь Ткачук. Він натягнув трос від одного берега до іншого, зачепивши його за дерева над 25-метровою прірвою. Свідками трагедії стали батьки юнака та дівчина.

Батько загиблого пан Володимир розповів, що ідея покататися на канатно-тросовій переправі належить невідомому чоловікові, якому родина спершу відмовила, але той продовжував наполягати. Сказав, що ця дорога витримує сильне навантаження, до півтонни. Нею перевозили ліс. Запитав сина, скільки важить. Той відповів: “Сто кілограмів”. “О, спокійно витримує”, - сказав чоловік.

За катання горе-підприємець попросив 30 грн. «У Назара була мрія покататися. Коли настала його черга, він одягнув ремінь, на ногу той не наліз. І цей чоловік сказав, що так має бути», — розповіла дівчина загиблого Сабріна.

Свою подорож Назар попросив записати на відео, тож момент смерті залишився на кадрах у його подруги. Лікар аварійно-рятувального загону ДСНСв Івано-Франківській області Мирослав Яворськийконстатував, що з отриманими при падінні травмами шансів вижити не було. Хлопець зазнав чимало ушкоджень, серед яких перелом черепа.

Селищний голова Ворохти Микола Йосипчукрозповів журналісту “ВЗ”, що земельна ділянка, на якій стався трагічний випадок, не є приватною власністю Василя Ткачука, а належить Карпатському Національному природному парку. Самої переправи селищний голова не бачив... “Про цю переправу владі нічого не було відомо, - каже пан Йосипчук. - Про неї дізналися після цього трагічного випадку”.

На засіданні виконкому селищної ради було прийнято рішення тимчасово заборонити усі екстремальні атракціо­ни у Ворохті. Це стосується не лише канатних переправ, а й квадроциклів та джипів, на яких катають відпочивальників по Карпатах. “Канатні дороги, які працюють у Ворохті не один рік, мають лише сертифікати якості на обладнання, - каже селищний голова. - Проте у законодавстві не прописано, як їх можна узаконити... Тому тимчасово заборонили використання цих механізмів”.

Як розповів начальник слідчого відділення Яремчанського відділу поліції Юрій Микитишин, кримінальне провадження порушено за ст. 272 ч. 2 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою). Канатна дорога працювала нелегально, без документів. “Канатний трос ми вилучили, - каже поліцейський. - Скерували його на експертизу до Києва. Експертиза дасть відповіді на багато запитань, зокрема, яку вагу витримує трос, на якому катали людей. Після цього підозрюваному оберуть міру запобіжного заходу”.

Схожі новини