Передплата 2024 «Добра кухня»

«Діти ж не терористи!»

Чи варто абітурієнтів під час ЗНО перевіряти металошукачами?

На столі — тільки паспорт і сертифікат учасника ЗНО (пізніше роздають бланки для відповідей та зошити), у туалет — у компанії чергового по поверху: так складають ЗНО українські абітурієнти. Чи не найбільше школярів “напружує” охоронець з металошукачем. Він заходить під час (!) тестування, піднімає кожного учня по черзі та перевіряє на наявність телефонів, планшетів чи інших ґаджетів.

Використання металодетекторів для виявлення заборонених під час ЗНО технічних засобів чи пристроїв затверджено наказом Міністерства освіти України ще 2012 року. У наказі йдеться про перелік обов’язків поліції охорони під час проведення ЗНО, серед них і обшуки металодетекторами. Під час контролю за наявністю заборонених технічних засобів охоронець зобов’язаний бути уважним і ввічливим до осіб, щодо яких провадиться контроль, не повинен допускати дій, що принижують їхню гідність, йдеться у наказі. Натомість абітурієнти скаржаться на те, що під час таких перевірок почуваються приниженими, а після “сканування” не можуть налаштуватися на роботу...

“Складала ЗНО 2015 року. Через 30 хвилин після початку тестування, коли вже заспокоїлась і налаштувалася на робочий лад, в аудиторію зайшли якісь люди і оголосили технологічну перерву. До кожного підходив працівник поліції та просив встати. По тілу проводили металошукачем. Почувалася злочинцем. Якщо знаходять телефон чи інший ґаджет — виганяють з тестування. І коли раптом на мені “запікав” пристрій, страшенно злякалася. Запікало від пряжки на ремені. Після цього ще хвилин десять руки тремтіли... Хоча і знала, що нічого забороненого не ховаю, але загальна атмосфера перевірки навіювала страх”, — згадує студентка другого курсу Соломія Гаврилишин.

Директор «Українського центру оцінювання якості освіти»Вадим Карандійнаголошує, що ці «жорстокі антипедагогічні» заходи були впроваджені після того, як «гуманні» дії виявилися неефективними. «У 2011, 2012 роках абітурієнти об’єднувалися в групи у соціальних мережах. У групах існувала спеціалізація — фотографи, зв’язкові, умки-розв’язувальники. Це було масове явище, що загрожувало оцінюванню. Боротьба з ним «гуманними» діями була неефективна. Залишався один спосіб — тотальний контроль ґаджетів. Металодетектор та правоохоронець виявилися найбільш дієвими заходами», — написав пан Карандій у «Фейс­буці».

Натомість, на думку уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської, такі дії порушують права дітей. Вона звертає увагу на те, що відповідно до статті 16 Конвенції про права дитини, «жодна дитина не може бути об’єктом свавільного або незаконного втручання у здійснення її права на особисте і сімейне життя або незаконного посягання на її честь і гідність». Аби не допустити подібних випадків порушень прав дітей під час складання ЗНО, Лутковська звернулася до міністра освіти і науки та голови Національної поліції.

Таке нововведення працює під час ЗНО вже п’ять років, однак суспільне обговорення почалося тільки зараз. Відео обшуків під час тестування оприлюднили журналісти. Соцмережі розділилися на два табори — одні різко засуджували такі дії, інші, навпаки, підтримали. За контроль виступили здебільшого ті українці, що складали подібне тестування за кордоном. «Саме так перевіряють тих, хто здає іспит IELTS у Канаді. Іспит триває шість годин. Писати можна тільки простим олівцем, не довшим за 10 см, який видають перед іспитом. Брати пляшку води з собою заборонено. Їжа заборонена. Виходити до вбиральні тільки з поліціянтом своєї статі, який чекає біля кабінки. Кожну годину обшукують металошукачем», — написала Анжела Деоміна.

Утім, чимало батьків не погоджуються з такими методами контролю, мовляв, обшуки та металошукачі можуть негативно вплинути на результати іспитів. “Моя донька кілька днів тому складала ЗНО, від неї і дізналася про ці методи перевірки. Каже, коли когось обшукують, всі інші уважно дивляться. Для обшуку кожному потрібно встати, що теж додає стресу. Чому мою дитину, яка сумлінно готувалась до ЗНО та чесно залишила всі заборонені предмети у спеціально відведеному місці, мають обшукувати як злочинця. Через стрес вона потім не може зосередитися на завданнях. На мою думку, металодетектори доречні в аеропорту чи у державних будівлях. Діти ж не злочинці”, — каже львів’янка Лариса Дяків.

Фото ТСН

Схожі новини