Передплата 2024 «Добрий господар»

Врятувати рядового Фокса

Горе-підприємці намагалися продати півторамісячне лисеня.

Життя дикої тварини коштує всього 400 гривень. Саме за таку ціну пропонували купити маленьке лисеня. Цих тварин зазвичай використовують для дресирування мисливських собак. Лисенят заганяють у велике закрите приміщення, а собаки мають їх вполювати. Цього разу на місці покупця виявився еко-активіст Орест Залипський, який не вперше рятує тварин.

Йду до нього в гості, щоб дізнатися деталі спецоперації з порятунку лисеняти. Орест заздалегідь попередив, що треба бути обережною. Адже лисиці часто є переносниками сказу, а він ще не має результатів аналізів. Живе лисеня у клітці-переносці у хлопця вдома. Каже, батьки вже звикли до таких врятованих “сусідів”: “Час від часу тягну додому то павуків, то собак, одного разу приніс яструба. Тварин, яких рятую, спочатку вигодовую та лікую вдома, а потім прилаштовую кудись”,- каже Орест. Лисеня назвав Фокс (fox з англійської означає лисиця. — Авт.)”.

Прошу дозволу взяти лисеня на руки. Хлопець дає гумові рукавиці. Каже, тримати дику тварину голими руками дуже небезпечно. Надягаю. За словами Ореста, спочатку Фокс був дуже переляканим, а зараз спокійно “йде” на руки. Лисеня нагадує домашнє кошеня. Спокійно сиділо у мене на руках. Цікавлюся, як хлопцю вдалося вийти на горе-продавців.“Переглядав сайт OLX і випадково натрапив на оголошення про продаж лисеняти. Ціна дуже низька — 400 гривень. Порівняно з “чорними” ринками - втричі дешевше. Подзвонив за вказаним номером. Продавець — житель Львівської області, погодився привезти тварину до Львова. Зустріч призначив на Привокзальному ринку. Здалека побачив цього чоловіка. Йшов повільно, ніби гуляючи. Але потім, ніби щось відчув, подзвонив мені на мобільний і сказав, що дуже поспішає, тому передасть “товар” через свою жінку. Залишив лисеня у спеціальній переносці у банку, де працює його дружина. Я заздалегідь викликав поліцію. Приїхали за п’ять хвилин. У той момент, коли жінка виходила з відділення банку, її затримали. Почала виправдовуватись, у мене склалося враження, що це не перший досвід продажу дикої тварини. Поставила переноску на землю та запевняла, що не продає, а віддає знайомим тварину, - обурюється Орест та надягає на шию лисеняти ошийник з повідком. - Поки йде слідство, взяв тварину на перетримку, планую віддати у заповідник”.

Виходимо втрьох на подвір’я біля будинку. Привертаємо увагу місцевої малечі. Обступили тварину, однак Орест попросив їх відійти. Запитую, чому не дозволяє дітям погладити лисеня. “По-перше, це загроза для дитини. По-друге, це небезпека і для тварини, бо діти можуть не розрахувати силу своїх емоцій та випадково наступити на лапку чи зробити тварині боляче”. Орест каже, що дике лисеня може переносити багато хвороб. Може заразити сказом одним укусом та подряпиною. А це нерідко закінчується смертю.

За парканом проїжджає машина, і лисеня у паніці починає тікати та шукати нірку. “Продавець розповідав, що лисеня “викопала” з нори їхня собака. Одне, мовляв, загризла, інше вижило. Не знали, що з ним робити, тому вирішили продати. Але мені здається, що вони знайшли у лісі лисячу нірку, застрелили маму-лисицю, а малечу пустили на збут. На жаль, їм загрожує максимум адміністративний штраф, близько 500 гривень”, - каже хлопець. Він вперше стикається з доглядом за лисеням. “Намагаюся годувати Фокса частіше, коли вперше взяв його на руки, аж “світився”. Ребра можна було легко намацати. Годую його вологим котячим та собачим кормами, бо зубів ще не має”, - розповідає Орест.

Відносимо лисеня у клітку. Орест відкриває баночку з котячим кормом та набирає його на ложечку. Фокс жадібно хапає свій “обід” разом з ложкою... “Зголоднів після прогулянки. Хоч ложку віддай!” - сміється активіст. Тішиться, що зміг врятувати тварину, та сподівається, що ті продавці одумаються та перестануть руйнувати лисячі нірки.

Фото автора

Схожі новини