Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми відкрили свій фронт – емоційний»

Братство волонтерів «зшиває» Україну музикою.

На святкуванні Дня міста у багатонаціональному Береговому Львівський гурт «Джоломіґа» ГПУ «Львівгазвидобування» співав українських пісень.

Ця історія бере початок із АТО. У квітні 2015 року гурт «Джоломіґа» вперше співав у зоні бойових дій. Від того часу побували там тричі. Були у Слов’янську, Карачуні, Лисичанську, Костянтинівці, Бахмуті, Красногорівці, Дружківці, Краматорську, Авдіївці та Святогорську. Автор ідеї — Василь Вовкунович із закарпатського Берегового, який тоді служив у АТО, та Володимир Сухорський, львівський волонтер, який працює в ГПУ «Львівгазвидобування». Вирішили у такий спосіб у зоні бойових дій нагадати про Україну. Не зброєю, а музикою.

Воїни, що пройшли Донецький аеропорт, плакали, почувши українську музику на передовій...
Воїни, що пройшли Донецький аеропорт, плакали, почувши українську музику на передовій...

«Від 2014 року ми активно допомагали фронту, коли там не було ще нічого: ані касок, ані бронежилетів, ані харчів. У підрозділах «Львівгазвидобування» варили буржуйки для АТО, люди збирали кошти на харчі, одяг, взуття для бійців. Згодом — на тепловізори. Переганяли авто, заправляли автомобілі, що йшли на схід», — розповідає Володимир Сухорський.

Коли з матеріальним забезпеченням армії стало краще, зрозуміли, що час боротись не з наслідками, а з причинами. І на схід вирушили мистецькі десанти.

Не лише гурт «Джоломіґа» їздив у зону АТО. Володимир Сухорський, за сприяння керівництва «Львівгазвидобування», став організовувати поїздки на схід львівських митців, письменників, художників.

«Фактично, ми відкрили свій фронт — емоційний. І ті, що живуть на сході, і ті, хто до них приїжджає із заходу, щиро захоплені одне одним. Налагодились особисті контакти», — каже Володимир Сухорський.

Львівський гурт вітав закарпатців з Днем міста.
Львівський гурт вітав закарпатців з Днем міста.

На сході артистів і митців із бійцями українських підрозділів та місцевими мешканцями знайомив Василь Вовкунович. «Бачив, як плакали воїни, що пройшли Донецький аеропорт, інші гарячі точки. Плакали, коли чули українську пісню там, поблизу зони бойових дій, — розповідає Василь Вовкунович. — Пообіцяв собі, що організую концерт цього львівського гурту в Береговому, де сепаратисти з іншого боку кордону намагаються посилити свій вплив на українське Закарпаття. Так і сталось. Добрі наміри мають звичку здійснюватись».

Волонтери «зшивають» ук­раїн­ські серця піснями, мистецтвом, простим спілкуванням людей, до яких приходить усвідомлення, що українці — єдині, бо мають спільні прагнення.

«Джоломіґа» у Береговому зачепила серця численних глядачів святкування. Один із них, за походженням хорват, музикант, що володіє сімома музичними інструментами, під час концерту «Джоломіґи», дізнавшись, що ми із Львова, просив передати його слова: «Ваша музика — ліки для України. Вона відроджує душу».

Схожі новини