Передплата 2024 «Добра кухня»

Shalom to Lviv, «Пий пиво, економ воду!», «Нагодувала кота – нагодуй чоловіка!»...

Журналіст «ВЗ» шукала у сувенірних крамничках Львова оригінальні магнітики, щоб здивувати колежанку з Києва.

Кожен другий турист повертається додому з набором сувенірів зі Львова — магнітами, горнятками із зображенням візитних карток міста, тарілками, кавою, шоколадом, наливками...

Журналіст “ВЗ” вирушила у сувенірні крамниці, щоб купити незвичний магнітик для колежанки, яка мешкає у Києві.

Вирушаю на Великодній ярмарок. Продавці не можуть натішитися: у святкові травневі вакації виторг утричі більший, ніж на Великодні свята (тоді туристів було мало, зокрема і через холодну погоду. - Авт.). Вартість магнітів на ярмарку стартує від десяти гривень. Та це з найдешевшого матеріалу, схожого на ламінований картон, де зображено туристичний бренд Львова — чотири вежі... Керамічні магніти стартують від 35 гривень.

Вибір “малюнків” та сюжетів не надто великий. Традиційно на магнітах зображено Високий Замок, Ратушу, Домініканський собор, собор Св. Юрія та храм Святого Андрія, Оперний театр, площу Ринок, філіжанку кави з плиткою шоколаду, Львів з висоти пташиного польоту... “Туристи найбільше купують магніти із зображенням Ратуші та Оперного театру, - каже молода продавчиня ярмарку Олена. — Дехто питає за сувенірами на інтимну тематику. Це переважно турки та туристи зі Східної України. Скеровую їх у кафе “Мазох”.

До речі, у “Мазоху” (від холдингу емоцій “!Фест”) можна не лише “покарати” хлопця-дівчину батогом, закувати в наручники, а й придбати на згадку садомазохістські аксесуари — наручники, нашийники, маски — 200-300 гривень, батоги — 300-400 гривень, горнятка із зображенням статевого члена — 120-150 гривень та магнітики на інтимну тематику — 30-50 гривень.

Пані Вікторія приїхала до Львова на вікенд із Тернополя. Жінка не вперше гостює у Львові, щоразу привозить друзям на згадку сувенір. “На Великодньому ярмарку придбала чотири магніти із архітектурою міста, за кожен заплатила сорок гривень, - каже жінка. - Також купила сувенірні пляшки із наливками та каву”.

В одній ятці продавець років 45 порадила мені магніт, де зображений веселий єврей та напис Shalom to Lviv (“Вітаємо у Львові!”). Коштує така цяцька 35 гривень. Вирішила придбати своїй подрузі цей сувенір. Уточнила у продавчині, чи є ще серед малюнків інші герої - представники нацменшин, які живуть у Львові. “Ні, тільки єврей!..” - відповіла. Також придбала магніт із зображенням тістечка, декорованого вишнею (25 гривень).

Навпроти Оперного театру звернула увагу на коло у стилі програми “Поле чудес”, де прикріплено чимало магнітів. Але оригінальних магнітів там не було (ціна 20-25 гривень).

Магніти “на колесах” - новинка для туристичного міста.
Магніти “на колесах” - новинка для туристичного міста.

Йду на площу Ринок. Навпроти міської ради є сувенірні крамниці. Там вибір магнітів більший і ціни на 5-10 гривень вищі, ніж на Великодньому ярмарку. Серед оригінальних — магніти у вигляді плакатів з написами “Пий пиво, економ воду!”, “Нагодувала кота? Нагодуй чоловіка!”, “З’їв бобра, врятував дерево!”, “Бути добру!”, “Ти заходь, якщо щось...”. Звертаю увагу на магніт з печаткою та словом “Опечатано!”. Внизу малими літерами є підпис... російською: “Холодильник опечатан Управлением питания и снабжения в связи с участившимися случаями исчезновения провианта”... Шукаю у магазині продавця. До мене підійшла молода продавчиня. На тему російськомовного напису не хотіла спілкуватися. “Вас цікавить купівля сувеніру чи сварка на тему російського тексту?” - відрізала.

У сувенірному магазині на площі Ринок.
У сувенірному магазині на площі Ринок.

У магазині на вулиці Сербській вибір оригінальних магнітів ще більший (ціни 35-40 гривень). Корки з пляшок, сірникові коробки, запальнички, ручки-присоски із картою України, фігурки левів, фігури у вигляді герба Львова... Пікантних ноток у сувенірах майже немає. Продавчиня порадила купити гральні карти у стилі Камасутри...

Схожі новини