Передплата 2024 «Добра кухня»

На Великодні свята у Львові очікують 50 тисяч туристів

Це значно менше, ніж торік. У мерії пояснюють, минулого року був аншлаг, бо пасхальні вихідні збіглися з Днем міста.

Цього року на Великодні свята у місті Лева очікують 30-50 тисяч туристів (торік завітало понад 200 тисяч. - Авт.). Левова частка гостей традиційно приїде з інших регіонів України, решта — європейці: поляки, білоруси, італійці, німці, французи... Як кажуть в управлінні туризму Львівської міської ради, цьогоріч європейців буде значно менше, ніж минулих років. Східний та західний обряд Великдень святкують одночасно. Тож чимало поляків, німців традиційно відзначають свята вдома з рідними.

Начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець повідомила “ВЗ”, що за станом на 11 квітня готелі Львова на Великдень заброньовані на 70%.

Цьогоріч очікують значно менше туристів, а торік на великодні вакації був туристичний бум. Галина Малець пояснила причину - у 2016 році пасхальні вихідні збіглися з Днем Львова (святкували ювілей - 760-ліття від першої згадки про місто Лева). “Торік були подовжені вихідні, святкували тиждень”.

Гості пізнаватимуть галицькі традиції святкування Великодня у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького “Шевченківський гай”. Будуть і гаївки, і обливання водою у “поливаний понеділок”. Фестиваль “Великдень у гаю” відбудеться 16-17 квітня. Гостям запропонують взяти участь у традиційній галицькій гаївці-хороводі “Кривий танець”. На гаївковій галявині скансену - святкові гаївки. “Це будуть гаївки від хору «Вірли», - повідомила “ВЗ” координатор фестивалю «Великдень у гаю» Соломія Довгань. - Саме вони разом з Товариством Лева ще у 90-х роках започаткували водіння гаївок у нашому музеї. А головною подією свята буде великодній флеш-моб. Плануємо об’єднати гостей у так звану алею благословення (учасників мало б бути понад тисячу). Вони зроблять великий рухомий коридор, щоб кожен охочий пройшов через алею благословення”.

На проспекті Свободи вже відкрився Великодній ярмарок, який триватиме аж до 8 травня. Щоправда, він мало чим відрізняється від Різдвяного. У переважній більшості дерев’яних кіосків торгують «ширвжитком» для туристів, а також різними смаколиками — від шашликів та гарячих ковбасок до солодкого та кави. Великодніми сувенірами торгують хіба кілька яток.

Біля велетенської писанки, що навпроти Оперного театру, облаштують зоокуточок. Там поселять півня та двох курочок, які є символами цього року. У Великодній майстерні навчатимуть мистецтва декорування кошиків. Там відбуватимуться майстер-класи із гончарства та ліпнини, ковальства, писанкарства, іконопису, різьблення свічок, лозоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок, інсталяцій зі скла.

Після великоднього сніданку (його організують для туристів з інших регіонів України. Сніданок для бездомних — інший соціальний проект, який традиційно організовує Львівська міська рада. - Авт.) - фестиваль гаївок із львівською співачкою Софією Фединою. Новинка цьогорічного великоднього ярмарку - інтерактивний фотосектор з написом “Великодній ярмарок”. Як сказала “ВЗ” арт-директор компанії «Львівські ярмарки» Ольга Гренюх, букви напису створені з відходів будівельного сміття. За задумом, це буде велика інтерактивна гра-сюрприз. Другий рік поспіль на ярмарку відбудеться проект “Весна у віршах”. Відомі люди читатимуть вірші українських поетів.

Фото Юлії Підлужної

Схожі новини