Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

11 тисяч гривень зарплати – за годину!

Це не мрія ідіота, а реальні гроші, які отримують в Україні «особливо цінні» державні кадри.

Звітуючи у Верховній Раді, голова Нацагентства із запобігання корупції Наталія Корчак навіть не зашарілася, зізнавшись про шалені премії собі і своїм підлеглим за «доблесну» роботу. Дехто, почувши про 200 тисяч гривень винагороди, наївно подумав, що це були гроші «на всіх». Бо ж рядовому українцеві навіть з подвоєною мінімалкою такі захмарні суми у голові не вкладаються. Але факт залишається фактом: премії по 200 тисяч на душу для наших посадовців — не одноразовий джек-пот, а звична практика. При тому, що виписують такі преміальні на додачу до зарплат зі шістьма нулями. Не річних — місячних.

Та ж пані Корчак за минулий рік задекларувала 1,3 мільйона гривень, зароблених у НАЗК. Враховуючи, що призначення голови агентства відбулося наприкінці березня 2016 року, вказана сума — заробіток не за 12, а за дев’ять місяців. Виходить, що середньомісячна зарплата Наталії Корчак становила понад 144 тисячі гривень. Не дуже відстають від «шефової» і підлеглі. Зокрема, заступник Корчак Руслан Радецький задекларував 1,1 мільйона гривень річної зарплати, а член НАЗК Руслан Рябошапка — 908,5 тисячі. Причому до щедрої винагороди останньому ще й 95 тисяч гривень матеріальної допомоги виписали.

Через таке «розбазарювання» навіть в уряді розхвилювалися (наче лише після звіту Корчак дізналися, якими зарплатами і преміями «воротять» в агентстві). Анонсуючи зміни до закону про діяльність НАЗК, міністр юстиції Павло Петренко заявив: преміальні потрібно обмежити. «Керівництво НАЗК не має права отримувати премії, більші за 50% від окладу», - підбив арифметику керманич Мін’юсту. Заодно не завадило б і зі щедрими «чайовими» для міністрів розібратися. А то з окладом 14-16 тисяч гривень деякі урядовці примудряються отримувати понад 60 тисяч на місяць. Серед таких спритників засвітилися, зокрема, молодіжно-спортивний міністр Ігор Жданов (для якого розщедрилися на 41,4 тисячі гривень матеріальної допомоги) та керманич МЗС Павло Клімкін (йому то зарплату дорахують, то 23 тисячі матдопомоги виділять).

Разом з «антикорупціонерами» під керівництвом Корчак гріх жалітися на заробітки і директорові Національного антикорупційного бюро, і спеціалізованому антикорупційному прокурору. Свіжих декларацій Артема Ситника і Назара Холодницького на сайті НАЗК наразі не видно. Але оцінити розмір їхніх зарплат можна з офіційних відповідей на журналістські запити. У лютому директорові НАБУ нарахували 135,2 тисячі гривень, з яких на оклад припадає 96 тисяч, решта — доплати. Зважаючи на такі заробітки, заява пана Ситника про те, що на новеньке авто KIA Sportage за 802 560 гривень він півтора року гроші збирав (при тому, що частину суми мав від продажу старого автомобіля), звучить смішно. 800 тисяч — зарплата очільника НАБУ за півроку. У керівника САП з матеріальним питанням ще краще. Буває, що за місяць і понад 200 тисяч гривень зарплати набігає. Особливо щедрим для пана Холодницького був грудень, за який антикорупційному прокурору нарахували майже 251 тисячу гривень (оклад з цієї суми — лише 57 600 гривень).

Очільниці Нацбанку Валерії Гонтаревій, яка ніяк не може дописати заяву про відставку, воздається за її «труди» мільйонерською зарплатою. Судячи з декларації, торік Гонтарева заробила в НБУ 1,97 мільйона гривень. У перерахунку на місяць виходить 164 тисячі. Скандальна заступниця голови НБУ Катерина Рожкова отримала 1,85 мільйона гривень річних (154 тисячі на місяць). З такими заробітками годинник за 228 тисяч гривень, яким розжилася пані Рожкова, - дрібничка. Місячної зарплати очільника Пенсійного фонду на мінімалку для 34 пенсіонерів вистачить. Олексій Зарудний задекларував за минулий рік 517,6 тисячі гривень казенного заробітку (на місяць виходить понад 43 тисячі гривень).

Закордонний десант в Україні теж задніх не пасе. У «виписаного» зі США керманича «Укр­пошти» Ігоря Смільянського місячна ставка — 333 тисячі гривень. Скільки набігає з усіма «бонусами» - питання на засипку. Не «світить» своєї зарплати і головний «залізничник» Войцех Балчун. Відомо лише, що прописана у договорі фіксована ставка у нього — 463 тисячі гривень. Скільки виходить з доплатами і преміями, пан Балчун скромно замовчує. Мовляв, все одно 1,5 мільйона доларів, на які він розраховував, не набігає. Керівник державної компанії «Укрспецекспорт» Павло Букін і собі вирішив «пакращення» влаштувати. За інформацією сайту «Наші гроші», з цього року Букін замахнувся на зарплату 579 тисяч гривень (торішня була майже удвічі меншою). З фінансового плану підприємства, який передали на розгляд Кабміну, стало також відомо про заплановану для шефа матеріальну допомогу на лікування — 727,5 тисячі гривень.

Для голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва хоч додатковий рядок у зарплатній графі е-декларації виділяй, щоб захмарну суму було де вмістити. Тільки уявіть собі: у головного «нафтогазівця» ставка — понад мільйон гривень! Якщо ж врахувати преміальні, які, відповідно до колективного договору, можуть сягати до 200% від окладу (подробиці оприлюднила «Українська правда»), то на місяць виходить від двох до понад трьох мільйонів гривень. У перерахунку на трудодень це — 90 тисяч гривень, на годину (якщо брати восьмигодинний робочий графік) — понад 11 тисяч гривень!

Якщо Верховна Рада остаточно ухвалить новий закон про Конституційний Суд (спікер анонсував розгляд на наступний вівторок), суддівські мантії зі золотих стануть діамантовими. Що передбачили для суддів КС, детально розтлумачив нардеп Віктор Пинзеник. «384 тис. грн. на місяць для судді, та 420 тис. для голови КС, плюс - 20 тис. грн. (у розрахунку на місяць) виплат до відпустки. Посадовий оклад — 240 тис. грн. (75 мінімальних зарплат). Надбавка за стаж (максимум 40%) - 96 тис. грн. Надбавка за вчений ступінь (максимум 20%) - 48 тис. грн. Всього — 348 тис. грн. У голови КС є ще надбавка у розмірі 15%, а тому його зарплата сягатиме 420 тис. грн. Не забули і про пенсію, яку «сором’язливо» назвали довічним грошовим утриманням. Вона становить 80% від зарплати, або якихось 307 тис. грн на місяць.

У голови — 336 тис. грн. Такий розмір рівнозначний мінімальній пенсії 300 пенсіонерів. А надбавка для судді КС за науковий ступінь доктора наук (48 тис. грн. на місяць) у шість разів перевищує зарплату професора», - розклав цифри Пинзеник. За інформацією, яку озвучила нардеп Олена Сотник, у проекті до другого читання «неземні» зарплати для суддів КС дещо приземлили.

А ось щедру «пожиттєвку» вирішили не рубати. За підрахунками пані Сотник, у разі ухвалення законопроекту, розмір «довічки» для служителів конституційної Феміди сягатиме, за нинішнім курсом, близько восьми тисяч доларів на місяць.

Схожі новини