Передплата 2024 «Добрий господар»

Чим ближче до Пасхи — тим дорожчі продукти...

За тиждень до свят м’ясо подорожчало на 15 гривень, свіжі огірки та помідори на 20, лише борошно тримається в ціні.

Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня. Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи на Привокзальному ринку ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100-110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою). Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше - 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Овочеві прилавки вгинаються. Трохи подорожчала зі «старих» овочів лише картопля.
Овочеві прилавки вгинаються. Трохи подорожчала зі «старих» овочів лише картопля.

... На Привокзальному ринку чимало покупців. Йду у відділ, де торгують бакалією, щоб придбати борошно вищого гатунку для пасок. Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. “Мені п’ять кілограм муки!”, - замовляє пенсіонер продавчині. Чоловік не торгувався, взяв ще два кілограми цукру на розсип. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30-33 гривні.

Розчарували ціни на свіжі овочі. Молода капуста по 45 гривень за кілограм. “Ще два тижні тому капуста коштувала 55 гривень, а тепер мала би триматися у межах тридцяти гривень, а не понад сорок, - нарікає 33-річна пані Марія, яка прийшла на ринок по овочі для фітнес-меню. - Зі старої капусти, яка коштує 3-5 гривень за кіло, не зробиш смачного вітамінного салату. Вона годиться хіба що для голубців, для запіканок, для тушкування”.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Можна знайти на прилавках сокальські огірки. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Можна знайти і на гривню дешевше. Та пера дешевої цибульки трохи застарілі, не першої свіжості. Спробувала поторгуватися за пучок зеленої цибулі, яка коштувала 5 гривень. Вийшло: дві в’язки купила за 9 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 10 гривень. Опускати ціну не хочуть. Продавці кажуть, редиску везуть із Закарпаття. За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50-60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. На одному прилавку знайшла по 55 гривень. Придивилася уважніше до товару і передумала купувати. Половину перцю треба буде викинути у смітник... З овочів найбільше подорожчала картопля — 6-7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75-90 гривень (у супермаркеті продають по 112-120 гривень. - Авт.). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33 гривні за кілограм, апельсини — 30-45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 15, мандарини — 35, ківі - 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця - 1,8 грн. за штуку.

Схожі новини