Передплата 2024 «Добра кухня»

Енергетики допомогли лелекам «єврогніздами»

На Львівщині таких сучасних помешкань для птахів є вже понад 1300.

На вихідні в Україні спостерігали масовий приліт лелек. Вервечку з двох десятків білих птахів з чорною ознакою, що курсували з півдня на висоті 40 метрів вздовж річки Нараївки на Бережанщині, бачив автор цих рядків. Летіли втомлені далекою дорогою (з місць зимівлі в Африці до України вона простягається на 10 тисяч кілометрів), але, думається, - щасливі. Бо немає нічого кращого, як повертатися додому.

Повернувшись у рідні гнізда, лелеки не відпочивають, ремонтують власні оселі. Шукають на вигонах гілочок, якими укріплюють пошарпане вітрами “помешкання”, а ще застеляють його основу сухою травою і мохом. Роблять це, щоб самці було зручно нестися і згодом висиджувати лелеченят…

Дехто з птахів, мабуть, лінується будувати чи рихтувати своє гніздо, а воліє заволодіти чужим. Минулої неділі кореспондент “Високого Замку” спостерігав, як сімейство лелек у селі Волиці, яке прибуло у власну домівку, намагалося виселити інших лелек, чужаків. Наче літаки-винищувачі, ці “зайди” з висоти пікірували на чужі “апартаменти” — але прогнати господарів не вдавалося. Вони завчасно вилітали з гнізд і вступали у повітряний бій з “рейдерами”. Після кількох невдалих атак “безхатченки” полетіли в інший бік шукати собі пристановища…

У гнізді на високій металевій основі бузькам буде і зручно, і безпечно.
У гнізді на високій металевій основі бузькам буде і зручно, і безпечно.

Отримати птахам свій “куток” допомагають львівські енергетики. У ці дні на опори лінії електропередач вони встановили більше сотні металевих платформ, які стануть фундаментом для гнізд. Користь від цієї гуманітарної акції подвійна: “єврогнізда” суттєво полегшать бузькам їхню будівельну роботу, а з іншого боку, захистять мережі від аварійних відключень, спричинених замиканням і обривами, що спричиняють хаотично споруджені гнізда (особливо - у дощову погоду). Завдяки енергетикам, які підносять “фундамент” гнізда на висоту, вдається уникнути контакту гілок з проводами. Це також береже життя птахів.

Про “єврооселі” для лелек цієї весни подбали енергетики Мостиського, Городоцького, Сокальського, Жовківського, Радехівського, Турківського, Золочівського, Бродівського, Перемишлянського, Яворівського, Стрийського, Дрогобицького районів. За останні 12 років таких платформ для лелек за кошти РЕМів встановлено понад 1300. Акцію проводять у рамках міжнародної ініціативи «Захист білого лелеки».

Фото прес-служби “Львiвобленерго”.

Схожі новини