Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скільки важить шкільна освіта? Школярі скаржаться на важкі портфелі, а батьки готують гроші на планшети та електронні книжки

Лікарі б’ють на сполох: чимало українських школярів мають серйозні проблеми з поставою: скаржаться на болі у спині, помітно сутуляться. Одна з причин -  важкі портфелі.

«ВЗ» вирішив дослідити, чи такі вже «важкі» знання насправді та скільки реальних навчальних кілограмів щодня доводиться носити українському школяреві.

У першому класі за новою програмою книг та зошитів діти до школи не носять, їх залишають у навчальному закладі. Але у ранець все одно кладуть багато всього: олівці, гумку, деякі свої речі, харчування на групу продовженого дня, воду…

Менше пощастило тим, хто змушений тягнути у школу величезний рюкзак. “Коли дочка пішла до школи, звернув увагу, що портфель дитини важкуватий. За можливості намагаюся відвести дитину до школи і забрати, особливо в ті дні, коли тягне п’ять підручників. Її шкільне приладдя важить понад 3 кілограми, а з портфелем усі 4. Запитую, чи важко їй носити такий портфель. Каже, болять плечі, там, де лямки портфеля”, - розповідає батько третьокласниці Юлі Віталій Фурманюк.

Допустиму вагу портфеля встановлює Міністерство охорони здоров’я. Наказом МОЗ N13 від 18.01.2007 затверджено «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей», якими передбачено оптимальні показники ваги шкільних підручників без ваги ранця. Учням 1-2 класів, згідно із цим документом, можна носити до 2 кг підручників, 3-4 — до 2,3 кг, 5-6 — до 3 кг, 7-8 — до 3,5 кг, 10-11 — до 4,5 кг.

За словами пана Віталія, вчителі знають про постанову, але не розуміють, як виконувати ці норми. «Як варіант, запропонували носити по одній книжці на парту, але діти будуть заважати одне одному. Вчителі кажуть, раніше було по дві книжки (на кожне півріччя) для молодших класів», - пояснює батько.

І якщо малюкові батько понесе портфель чи підвезе машиною дитину до школи, то п’ятикласниця Вероніка змушена нести знання на своїх плечах через усе місто. Наприклад, у розкладі на вівторок у них сім предметів: музика, алгебра, українська мова, всесвітня історія, два уроки англійської мови та французька. Зокрема з англійської, крім основного підручника, потрібно мати книгу-зошит для виконання письмових завдань, а також окремий підручник із граматики. З французької — дві книжки. До усіх необхідних підручників слід додати зошити, блокнот, щоденник, пенал, їжу на перекус або пляшечку з питною водою… От і виходить, що вміст портфеля важить майже 6 кілограмів. Сам наплічник важить півтора кілограма, отже, тягти доводиться понад 7 кілограмів. «Іноді викладаю з портфеля перекус чи пляшку води. Рюкзак стає трохи легшим. Часом домовляюся з сусідом по парті, щоб на алгебру чи історію брали одну книжку на двох», - розповідає Вероніка Шиян.

Окрім формальних вимог Міністерства щодо ваги шкільних підручників, свою думку мають лікарі. Вони сходяться на тому, що дітям взагалі не варто піднімати нічого важкого, а тим паче носити вантажі на великі відстані. «Від тягарів у дітей деформується хребет, який активно росте саме у шкільному віці. Кожна четверта дитина псує собі спину через те, що її портфель важить більше, ніж одна десята її власної ваги.Найпоширенішою проблемою зі спиною у школярів є викривлення хребта, або сколіоз. Майже дві третини дітей носять за спиною ранці, вага яких перевищує 10% ваги самої дитини, а кожен п’ятий школяр тягає на собі 15% власної ваги. Дитина під вагою портфеля може сутулитись, а це призводить до невеликих травм чи розтягнень», - каже педіатр Оксана Яременко.

Деякі батьки знайшли вихід — планшет. У ґаджет завантажують спеціальні програми, які зберігають усі необхідні підручники. Завдяки цьому школяр кладе у портфель тільки планшет та зошити. «Задоволення недешеве.Планшет коштує від 2500 гривень, електронна книга близько двох тисяч. Але є нюанс: помічаю, що син час від часу відволікається від виконання домашнього завдання: то фотографії на планшеті розглядає, то якусь гру скачає», - скаржиться мама Максима, учня четвертого класу, Наталія Максимів.

Виходом може стати електронний підручник. Утім, і тут є застереження. Насамперед окулістів. За словами спеціалістів, школярам не можна проводити перед екраном більше двох годин на день. «Якщо дитина бере з собою планшет чи електронну книгу у школу, то дивиться в екран близько п’яти годин. Потім просить вдома пограти у комп’ютер чи переглядає соціальні мережі. Так може «накапати» вже понад шість чи навіть більше годин. Дитина через кілька місяців почне скаржитися на помутніння в очах, поганий зір чи головний біль. Рекомендую обмежити дитину у використанні ґаджетів. Норма - не більше двох годин на день», - пояснює окуліст Світлана Васильченко.

Схожі новини