Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Весняна мода: персикові сукні, джинси «скіні», пальта-«бочечки»...

Ціни на одяг не кусаються, бо товар привозять переважно з українських фабрик.

Стартував період оновлення гардеробу. Шуби та пуховики ховаємо у шафу аж до наступної зими, купуємо весняні пальта, спідниці, джинси, туніки, легкі светри, сукні... Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, який одяг купують, який бюджет виділяють на оновлення весняного гардеробу.

Покупців мало. Між рядами ходять поодинокі жінки, які дивляться на товар і, не питаючи цін, йдуть геть. Чимало магазинів не працюють. Продавці кажуть, торг пожвавиться наприкінці березня та напередодні Пасхи. “Люди економлять гроші на Великодні свята, їм не до весняного гардеробу, - розповідає 58-річна продавчиня ринку пані Оксана. - Ціни на одяг не кусаються. Товар привозять переважно з українських фабрик. Якби купували у Польщі чи Туреччині, то сукні коштували б утридорога — орієнтовно до двох тисяч гривень. А так можна дозволити собі красиву обновку до тисячі гривень”.

Одяг з Китаю та Туреччини стали менше привозити з 2014 року, бо в кризовий час попит знизився. Через знецінення гривні китайський товар виходить для покупця не надто дешевий. На ринках ще торгують китайським одягом, але це переважно старі колекції. Нові колекції одягу закуповують переважно на українських фабриках, зокрема у Дніпрі, Одесі, Львові, Тернополі, Хмельницькому…

Деякі продавці зізналися, що чимало українського одягу шиють у підвальних фабриках. Наприклад, “квіткові” блузки з орієнтовними розмірами, але більш-менш непоганим кроєм, коштують на ринку 175-200 гривень. 26-річна Надія шукає на ринку обновки до Великодніх свят. Планує придбати красиву сукню, джинси та легкий светр. Каже, раніше могла собі дозволити придбати більше весняного одягу, а зараз бюджет на це обмежений.

“Постараюся вкластися у 2,5 тисячі гривень, - каже. - Подивилася на різні сукні, оберу найдешевшу - за 680 гривень. Ті, що мені подобаються, коштують від 800 гривень. Якщо її куплю — не вистачить на джинси”.

Запитую продавців, який одяг модний цієї весни. Продавець 35-річного віку показує мені “нову колекцію” суконь українського виробника. Звертаю увагу на персикову з рукавом у три чверті. Краї рукавів та спідниця обшиті білим декором “під гіпюр”. Коштує така 890 гривень. У моді — яскраві зелені сукні з приталеним силуетом, довгі червоні. Їх ціна — в діапазоні 780-1200 гривень. Є чимало костюмів по 900 гривень з подовженими спідницями-“олівцями” чорного кольору. Верх костюма — білі блузки ділового стилю, комірці яких декоровані штучним камінням, машинною вишивкою. Чимало комірців з екошкіри.

На ринку торгують короткими куртками, які нібито виготовлені з якісного польського шкірзамінника. Їхня ціна — 1000-1200 гривень. Куртку із китайської екошкіри можна придбати за 790-900 гривень. Якісні спідниці «під шкіру» стартують від 500 гривень, одноразовий “ширпотреб” продають по 390 гривень. Лосини з екошкіри — 500 гривень. Зараз торгують весняними, тобто не утепленими. У моді — бордові та темно-сині лосини. Стильно виглядають “шкіряні” штани сірого кольору.

Йду до яток з весняними пальтами. Продавці кажуть, у моді залишаються пальта оверсайз (вільний крій, який не прикріплений до конкретного розміру). Такі пальта називають “бочечками”, вони не приталені і виглядають на дівчині, ніби трохи завеликі. Ціна таких пальт — 1600 гривень. Мені сподобалося пальто — мікс салатового та сірого кольорів. Приталені пальта можна купити за 1200-1400 гривень. Але це переважно старі колекції. Весняні пальта-кардигани — 710 гривень. Такий верхній одяг має і квітковий принт, і у стилі “горошок”. У магазинах весняні пальта у рази дорожчі, ніж на ринку. Ціни на них стартують від двох тисяч гривень.

Вибір джинсів на ринку теж чималий. Штани зі старих колекцій можна придбати за 400 гривень, з нових — від 580 до 900 гривень. Дівчата запитують за вузькими джинсами (так звані «скіні»). Коштують від 500 гривень. Є попит на джинсові штани з заниженою талією та штани, декоровані камінням. На розпродажах їх можна купити до 500 гривень. Деякі продавці опускають ціну ще на 50 гривень.

Фото автора.

Схожі новини