Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Максим нікого до себе не підпускав. Навіть маму...»

Дівчата зі Стебника врятували свого товариша від самогубства. Він був учасником «групи смерті»...

Двом школяркам зі Стебника — 12 -річній Марті Кулик та 13-річній Софії Сидор вдалося врятувати свого товариша, який намагався покінчити життя самогубством. Учень восьмого класу, 13-річний Максим, був учасником убивчої групи у соцмережах “Синій кит”. Він мало не стрибнув з даху дев’ятиповерхового будинку... Керівник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа нагородив небайдужих і сміливих дівчат планшетами IPad. А от вчителі школи № 6, де навчається хлопець, й досі не можуть оговтатися від шоку...

Як встановили правоохоронці попередньо, хлопець зі Стебника справді був приєднаний до “групи смерті”. Чи був у нього куратор? Наразі такого факту не виявлено... Нагадаємо, підлітки долучаються до небезпечної гри у соцмережах і стають жертвами злочинців. Діти мають виконати завдання гри, які отримують від “адміністраторів”. Кінцевий результат — самогубство.

Правоохоронці тримають такі випадки під особливим контролем. Нещодавно поліцейським вдалося врятувати від самогубства дівчинку у Луцьку. Нардеп Вікторія Сюмар розповіла, що Нацполіція знайшла і затримала двох адміністраторів, студентів медуніверситету, які проводили психологічні експерименти. Але їх відпустили, оскільки, за словами поліцейських, немає потерпілих, отже, немає злочину.

Події у Стебнику розвивалися як у детективі. У Дрогобицький відділ поліції надійшло повідомлення про те, що у місті Стебнику школяр піднявся на дах дев’ятиповерхового будинку і намагається вчинити самогубство... На сполох забили Марта та Софія, які дружили з Максимом (діти вчаться в одній школі). Те, що хлопець брав участь у суїцидальній грі, підтверджували фото порізаних рук і ніг у соцмережі (із зображенням кита), дописи про виконані завдання та повний перелік завдань, які йому дав «адміністратор». Саме з цієї сторінки дівчата дізналися про точний час і місце, де юнак хотів розпрощатися з життям.

Дівчата розповіли, що раніше їхній товариш був відкритим і охоче спілкувався. Проте останнім часом було видно, що у нього є якісь проблеми — він став більш замкнутим. А директор школи №6 Марія Руднік зауважила, що поведінка хлопця справді змінилася. На уроці був пасивним, не слухав. Був дещо пригніченим. “Вчиться він не дуже добре, — зауважила директор. — Ми зверталися до батьків. Пропонували допомогу психолога, священика. Мама просила не акцентувати на цьому уваги”. Як я дізналася, батько Максима — учасник АТО, мама працює нянею у дитячому садочку. У сім’ї двоє дітей (ще один син, на рік молодший від Максима).

Відчуваючи біду, дівчата не відвернулися від хлопця, навпаки, намагалися йому допомогти. «Я завжди старалася з ним говорити, переписуватись, підтримувати контакт, — розповідає Марта. — Знала, що у нього є сторінка у соцмережі, і у той день він надіслав мені повідомлення, з якого я зрозуміла, що він збирається покінчити з життям. Там була ще й фотографія, де було видно, що він стоїть на даху будинку. Коли це побачила, то вирішила рятувати його».

Марта подзвонила Максиму, щоб дізнатися, де він. Хлопець відповів, що у нього на сторінці все написано. Дівчинка передала слухавку заступнику директора школи, аби розмовою затримати хлопця. У дівчат з’явилося десять хвилин, щоб добігти до будинку... “Ми побачили, що він стоїть над прірвою і нікого до себе не підпускає. Там були поліцейські, рятувальники, його батьки ...” — каже Марта.

Максим справді нікого до себе не підпускав, навіть маму. Хтось тільки з’являвся — він робив крок, ставав на парапет. Міг випадково зачепитися і упасти... Поліцейські провели дівчат на дах... Подруги говорили Максимові, що люблять його, що він їм потрібний, що вони не зможуть без нього, бо він завжди був такий веселий. «Він почав вагатися, але все одно хотів стрибати», — каже Софія. «Я почала його переконувати, що у нього зараз просто чорна смуга в житті, і все зміниться. Він казав, що у нього проблеми, яких ніхто не може вирішити. Та й навіщо жити, якщо людина все одно помре. Хвилин 45 я з ним говорила, і мені вдалося його переконати. Поліцейський влучив момент, підхопив його і відтягнув від краю даху», — розповіла Марта Кулик.

Мама Марти, Ольга Василівна, розповіла журналісту “ВЗ”, що їй довелося пережити. «Лише потім почала усвідомлювати, чим це могло закінчитися. Як добре, що дощу вчора не було і дах був сухий. Будь-яка дрібниця — і могло статись непоправне, — зітхає пані Ольга. — Про те, що моя донька розмовляє з цим хлопцем на даху, я дізналася пізніше. Працюю у школі і якраз вела урок. Була впевнена, що моя дитина теж на уроці. Коли ж дізналася, що вона там, злякалася. Про те, що відбувається, мені телефоном розповідали рятувальники». Жінка досі не може оговтатися від шоку.

Начальник ГУ НП у Львівській області Валерій Середа підтвердив, що це був перший зареєстрований суїцидальний випадок від цієї «гри» на Львівщині. На щастя, дитина залишилася живою. «Ці дівчатка розуміють, що людське життя має найбільшу цінність, — зауважив генерал поліції. — Вони не знали, як будуть розвиватися події, якою буде реакція хлопця. Але, ризикуючи власним життям, врятували життя свого товариша. Сміливістю і розумом здобули перемогу над злом...”».

А ось учителі зі Стебника у розмові з журналістом “ВЗ” наголошували, що батьки мають більше часу приділяти своїм дітям, а не відкуповуватися телефонами та комп’ютерами... Вчителі не можуть без дозволу дитини подивитись у її телефон чи сумку... “Ми у школі робили все, щоб врятувати дитину, — наголосила директор Марія Руднік. — А мали б його від біди застерегти батьки. Добре, що наші діти контактували з хлопцем”...

Схожі новини