Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Втома – навіть коли б’єш байдики вдома

Млявість, яку неможливо нічим пояснити, може сигналізувати про десятки захворювань – від гіпертонії до раку

Уявіть, що цілу ніч не зімкнули очей. Або цілий тиждень працювали не покладаючи рук. Або пережили сильний стрес (наприклад, втрату близької людини). Кожен з нас хоча б раз у житті почувався наче вичавлений лимон. Зазвичай такий стан минає після повноцінного відпочинку й сну. Якщо у вихідні самопочуття покращується, хвилюватися нічого. Якщо ж тепла постіль, обід “за розкладом” і позитивні емоції не усувають втоми, значить, ви захворіли.

«Хронічна втома сигналізує про анемію і найчастіше від неї потерпають люди похилого віку. Людина почувається втомленою тому, що її кров не переносить достатню кількість кисню, внаслідок чого організм переживає кисневе голодування, - пояснює лікар-терапевт вищої категорії, професор кафедри терапії Української військово-медичної академії Мар’яна Селюк. - Втома може бути симптомом цукрового діабету. Трапляється, що на початках захворювання це — єдина його ознака. Тому раджу бодай раз на рік здавати аналіз крові на цукор. Часто втома супроводжує неконтро­льовану гіпертонію. Серце, щоб забезпечити нормальну циркуляцію крові у кровоносних судинах, працює з більшим навантаженням, через що й почуваємося, ніби пробігли марафон».

“Постійне відчуття виснаженості може вказувати на захворювання нирок, коли порушується їхня функція (передусім видільна), а також на хвороби печінки, - додає лікар. - Першим і тривалий час єдиним симптомом гепатиту є хронічна втома. Однак не завжди запалення печінки провокують віруси. Почастішали випадки, коли люди самі знищують свій природний “фільтр”, безконтрольно приймаючи ліки (антибіотики, сульфаніламіди, гормони, нестероїдні протизапальні препарати, протигрибкові, сечогінні засоби тощо) та нераціонально їх комбінуючи”. Токсичний вплив збільшується, якщо людина приймає 2-3 препарати. Якщо більше ніж шість, ризик токсичного ураження печінки зростає до 80%! Медикаментозний гепатит може розвинутися за кілька діб, а може — за кілька років. У жінок цю патологію виявляють у 2-3 рази частіше.

“Хронічна втома — супутник тих, хто працює на шкідливому виробництві або живе поруч з ним. Інтоксикація (отруєння) організму токсичними речовинами завжди проявляється млявістю, апатією. Виснаження також супроводжує ракові захворювання і генералізований атеросклероз, при якому уражаються різні групи судин. Хвороба непередбачувана, часто закінчується інсультом або інфарктом. Діагностувати її можуть навіть у 40-річних. Ззовні людина виглядає на свої роки, а судини можуть бути як у 70-річної”, - каже Мар’яна Селюк.

Втома часто докучає тим, хто потерпає від синдрому обструктивного апное сну. Людина хропе, у неї періодично блокується дихання. У легені не надходить повітря, що тягне за собою порушення балансу вмісту кисню і вуглекислого газу у крові. Дихальний центр подразнюється, і людина знову робить вдих. У цей момент у мозок надходить сигнал тривоги. Людина прокидається, але відразу засинає. Так може повторюватися до сотні разів на ніч.

“Ще одна причина хронічної втоми — гіповітаміноз. Весною всі скаржаться на фізично-емоційне вигоряння... Рекомендую пропити курс вітамінів, більше відпочивати, висиплятися, уникати стресів. Не сидіть на дієтах, бо організм і так потерпає від браку поживних речовин. З розумом підходьте до посту. Якщо не їсте м’яса, то хоча б з’їжте варене яйце чи тарілку гречаної каші”, - радить терапевт.

Схожі новини