Передплата 2024 «Добра кухня»

Кір наступає!

У сусідній Румунії хвороба вже забрала 14 життів.

“В Україні ось-ось спалахне епідемія кору”, — б’ють на сполох медики. У сусідній Румунії кількість хворих перевищила 2,5 тис. осіб., 14 людей померло.

“Кору притаманна циклічність”, — пояснюють епідеміологи. Пік захворюваності фіксують кожні 5-6 років. Востаннє спалах був у 2012-му.

Про те, що Україні слід готуватися до епідемії кору і кашлюку, голова Європейської регіональної сертифікаційної комісії з ліквідації поліомієліту, британський професор Девід Солсбері попереджав ще восени: “Кір передається легко. Якщо таке станеться, діти почнуть вмирати”. Рівень імунізації від найстрашніших інфекційних хвороб в Україні — менше 50%. Від кору щеплено 30% дітей. Від туберкульозу — лише кожна десята дитина. А від дифтерії, правця і кашлюку взагалі — кожна п’ятдесята! Це — найнижчі показники у світі. Катастрофічна ситуація зі щепленням склалася через відмову батьків вакцинувати своїх дітей та відсутність вакцин протягом кількох років.

На думку головного імунолога Києва Федора Лапія, епідемії кору не уникнути: “Все, що можемо зробити, — це зменшити наслідки (мінімізувати кількість важких хворих та летальних випадків). Зараз проводимо вакцинацію дітей. Але, на жаль, є багато дорослих, які не були щеплені від кору”.

Як уникнути інфікування та що робити, якщо вже захворіли, “ВЗ” розпитував лікаря-епідеміолога Олександру Яхницьку.

- Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, — розповіла співрозмовниця. — Єдине джерело інфекції — хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду і до п’яти після появи висипки. Найбільш заразна людина до появи висипки. При контакті з такою ймовірність захворіти (за умови, що ви — не щеплені), практично 100%. Якщо людина перехворіла кором, то вдруге не захворієте. Стійкий імунітет буде зберігатися до кінця життя. Грудні діти отримують імунітет від матері, якщо та перехворіла на кір у минулому або була вакцинована.

- Скільки проходить часу від моменту інфікування до появи перших симптомів?

- Від дев’яти до 17 днів. Хвороба починається гостро. Підвищується температура (до +38°С...39°С), з’являються нежить, кашель, чхання, головний біль. Хворий скаржиться на загальне нездужання, сиплість голосу, світлобоязнь. Може мати набрякле обличчя і кон’юнктивіт.

Якщо на слизовій оболонці щік навпроти малих корінних зубів з’явилися рожеві плями з білуватими цятками по центру, будьте певні: це — кір. Також, трапляється, на шкірі виникає блідо-рожева крапчаста скарлатиноподібна або плямиста висипка, але вона швидко зникає.

На 3-4 день стан хворого погіршує­ться — посилюються катаральні явища, симптоми інтоксикації. За вухами з’являється екзантема, яка протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня — на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день — на нижні. Висипка зберігається 3-4 дні, після чого — блідне (у тій самій послідовності, в якій з’явилася), залишаючи після себе пігментацію, а згодом — дрібне висівкоподібне лущення. Коли зникає висипка, знижується температура і зникає нежить.

- Чим може ускладнюватися кір?

- Енцефалітом. Ця інфекція вражає головний мозок і нервову систему. Людина може стати інвалідом або навіть померти. Дорослі переносять кір важче. Можуть навіть осліпнути.

Найбільше летальних випадків — серед дітей до року. У вагітних інфекція може спровокувати викидень.

Хворого необхідно ізолювати. У кімнаті, де перебуває, необхідно регулярно проводити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів, а саму кімнату — систематично провітрювати. Якщо контактували з хворим, протягом 21 дня мусите пильнувати за своїм здоров’ям. Не радила би планувати відряджень, інших поїздок, провідувати родини з маленькими дітьми. Бажано також зробити щеплення. До 30 років, якщо не хворіли на кір і не були щеплені, — протягом перших 72 годин після контакту з хворим.

Дітей до року щеплять в обов’яз­ковому порядку згідно із календарем щеплень. У віці шести років проводять одноразову ревакцинацію.

Серйозні ускладнення після щеплення практично не спостерігаються. Але у нашій країні вакцинація — справа добровільна. Не хочете — не вакцинуєте дітей. Проте пам’ятайте, що ви відповідаєте за їхнє здоров’я. В Україні ситуація з вакцинацією — гірша, ніж в Африці...

Схожі новини