Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львівській опері – «Едер-екзит»

На посаду генерального директора – художнього керівника Театру опери та балету імені Соломії Крушельницької претендують семеро осіб.

У п’ятницю, 17 лютого, у Львівській опері відбудуться урочистості з нагоди виходу на пенсію багатолітнього керівника театру, заслуженого працівника культури України 73-річного Тадея Едера. Він очолював оперу з 1998 року.

Тим часом Міністерство культури України оголосило конкурс на посаду генерального директора — художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Як вдалося довідатися журналісту «ВЗ», на початках бути директором Львівської опери висловили бажання близько 50 діячів культури як зі Львова, так і з інших міст України. Однак зараз у «лідерській групі» залишилося семеро осіб.

Четверо із семи кандидатів працюють у Львівській опері. Фаворитом експерти вважають нинішнього художнього керівника театру, народного артиста України Василя Вовкуна. Лауреат ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, постановник понад 350 культурно-мистецьких подій, класичних опер, ораторій, автор декількох книг. У 2006—2007 рр. був заступником голови Нацради з питань культури й духовності при президентові України. У 2007-2010 — міністр культури.

Ліричний тенор, соліст Львівської опери, заслужений артист України Роман Ковальчуку минулій каденції був депутатом Львівської обласної ради та очолював постійну депутатську комісію з питань культури. Є членом Української асоціації письменників, пише вірші.

Провідний соліст балету Львівської опери, народний артист України Олег Петрикдавно претендує на крісло гендиректора опери. У 90-х роках він декілька разів організовував прес-конференції проти директора Едера, коли артисти балету заявляли, що отримують таку мізерну зарплату, що падають з голоду на сцені. Має чотири вищі освіти: юрист (ЛНУ), педагог-репетитор (Київський факультет хореографії Міжнародного слов’янського університету), балетмейстер-постановник (Київський факультет хореографії Міжнародного слов’янського університету) та фінансист (Львівська комерційна академія). Є заступником завідувача кафедри хореографії факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. І.Франка, професор. Рекомендаційні листи отримав від художнього керівника драмтеатру ім. М. Заньковецької Федора Стригуна та завкафедри театрознавства ЛНУ ім. І. Франка Богдана Козака.

Олег Федикпрацює у Львівській опері артистом оркестру першої категорії. Закінчив консерваторію ім. М. Лисенка, клас ударних інструментів, паралельно працював у оперній студії. У театр прийшов 1995 року на півставки. В інституті позадипломної освіти при ЛНУ ім. І. Франка здобув фах «спеціаліст з менеджменту організацій, менеджер-економіст». Дипломну роботу писав на тему «Управління діяльністю неприбуткової організації на прикладі Львівського театру опери і балету ім. Крушельницької». Член ГО «Рабів до раю не пускають», яка й рекомендувала його на цю посаду.

Наймолодший серед претен­дентів (34 роки) — львів’янин Євген Лавренчук. На сцені Львівської опери — з дитинства, виходив на сцену як артист дитячого хору. У 2003 році закінчив Російську академію театрального мистецтва (майстерня Романа Віктюка) за фахом «оперний режисер», потім — вищі курси хореографії в Університеті ім. Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Польща), Вищі курси режисерів ігрового кіно (Москва). Заснував Польський театр у Москві, яким керував 12 років. Заслужений діяч культури Польщі. Наприкінці 2015 року виїхав з Росії. У 2016 році запрошений працювати в театр міста Нетанія (Ізраїль), викладає акторську майстерність та режисуру в Тель-Авіві. Має звання «Видатний діяч культури Держави Ізраїль». Володіє шістьма іноземними мовами, в тому числі івритом. Подав рекомендаційні листи від відомих режисерів Романа Віктюка, Алли Бабенко, польської кінозірки Даніеля Ольбрихського.

Скрипаль і фінансист за освітою Орест Щудлоу 1989-1990 рр. обіймав посаду керівника гуртка вокально-інструментального ансамблю «Джерело» при Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини. До 1996 р. гастролював у більш ніж 30 країнах світу. Як звіт про цей період представив вирізки з газет. Зробив кар’єру менеджера — з 1997 до 2009 р. працював на українсько-канадському підприємстві «Росан-Пак». Останнє місце роботи — директор БО «Представництва» ПАТ «Іскра», член правління ПАТ «Іскра», член наглядової ради Fabryka Zarowek HELIOS Sp. z o.o., м. Катовіце, Польща.

Кандидат мистецтвознавства Олександр Драганнині працює гендиректором Хмельницької обласної філармонії. Зі Львовом його пов’язує навчання в Музакадемії ім. М. Лисенка за спеціальністю «диригент хору». Під час навчання у 2001-2003 рр. працював диригентом народного чоловічого хору «Орфей» НУ «Львівська політехніка». У 2007-2009 рр. — студентський мер Львова. Працював артистом хору та хормейстером у Львівському муніципальному чоловічому хорі «Гомін», диригентом в академічній заслуженій хоровій капелі України «Трембіта».

До 20 лютого конкурсна комісія приймає пропозиції та зауваження щодо усіх кандидатур від усіх зацікавлених осіб. Далі — співбесіди, які обіцяють зробити відкритими для громадськості та преси.

Фото прес-служби театру

Схожі новини