Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Секс... у 80 років

«Більш якісний, ніж у 50-60», – засвідчують результати соціологічного опитування. Сексопатолог запевняє: таке можливо!  

Гадаєте, сексу після 80 років не існує? Британські науковці розвіюють цей міф. Зробити це могли би й наші близькі, які змогли дожити до такого поважного віку. Але строге виховання дається взнаки - поділитися такою інформацією з дітьми та внуками, мабуть, жоден зі стареньких не наважиться.

Парадокс, але люди у 80 років часто більш задоволені своїм сексуальним життям, ніж ті, яким 50-79 років. Це засвідчило опитування, яке провів аналітичний центр International Longevity Centre UK. Дослідники опитали близько 7 тис. людей, старших за 50 років, більшість з яких перебуває у шлюбі.

Як пише BBC Україна, попри те, що 80-90-річні рідко віддаються любовним утіхам, інтимний зв’язок оцінюють вище, ніж ті, які мають більше енергії для сексу і частіше ним займаються.

Так, бабусі й дідусі, які відсвяткували 80-річний ювілей, у п’ять разів рідше скаржаться на необхідність виконувати подружній обов’язок. Набагато рідше нарікають на відсутність статевого потягу. Жінки у такому віці швидше збуджуються, ніж молодші за них панусі.

Також 80-річні випередили 50-70-річних в емоційній близькості. Науковці пояснюють це тим, що літні люди за кількадесят років змогли “притертися” одне до одного, більш спокійно реагують на недоліки партнера, а це позитивно відбивається на сексуальному житті.

Дослідники переконують: людина, яка не відчуває сексуального задоволення, у принципі не може відчувати задоволення від життя. Для вікової категорії 50-90 років це правило також діє. Сексуальне здоров’я залишається важливим у будь-якому віці.

“Більшість людей переконані: у старшому віці проблеми з ерекцією у чоловіків і відсутність оргазму у жінок виникають автоматично. Але це не так. Якщо людина веде здоровий спосіб життя, зберігає добрі стосунки з партнером, буде продовжувати займатися сексом і отримувати від цього задоволення”, - запевняє глава аналітичного центру Саллі Грінгросс.

“І у 30 років сексуальне життя може бути таким, як у 90-річного. Вік людини не впливає на якість сексу, - запевняє головний сексопатолог у Львівській області Василь Черепанин. - Якщо у вас хороша генетика, ведете здоровий спосіб життя (тютюн, алкоголь і шкідлива їжа негативно впливають на потенцію та лібідо), не піддаєтеся впливу токсичних речовин, не маєте супутніх захворювань (гіпертонії, цукрового діабету тощо), психологічних проблем та слабкої статевої конституції (таким людям “для щастя” треба мало сексу), сексуальне життя буде яскравим і насиченим навіть у похилому віці. От нещодавно лікував пацієнта під 80 років з “букетом” венеричних болячок”...

Схожі новини