Передплата 2024 «Добрий господар»

Владика Борис Ґудзяк — гість Львівської політехніки

Із нагоди прийдешнього 125-ліття від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася зустріч.

Зустріч із єпископом Української Греко-Католицької Церкви, Єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, президентом Українського Католицького Університету, відомим громадським діячем та провідним науковцем у галузі церковної історії Владикою Борисом Ґудзяком.

Зустріч, яка мала назву “Діалоги із Борисом Ґудзяком”, організували і провели Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) та Народний дім «Просвіта» Львівської політехніки. Вступним словом її відкрила директор МІОК Ірина Ключковська. Вона, зокрема, підкреслила, що хоча Владика і живе зараз закордоном, проте продовжує працювати для України, інтегруючи наші історичні, християнські, національні цінності в європейське середовище.

Теплим словом гостя привітав ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, який наголосив, що академічна спільнота університету рада поспілкуватися з таким визнаним моральним авторитетом як владика Борис Гудзяк.

Тепло зустрінутий присутніми, які вщент заповнили актову залу головного корпусу університету, виступив Владика Борис Гудзяк.

“Україна є чудовою країною, — сказав він. — І я вірю, що ми зробили великий крок вперед, коли почали розуміти, що нема батюшки-царя і магічної палички, яка змінить Україну. Ми самі мусимо вирівнювати поле гри, мусимо боротися з корупцією. Нам треба багато працювати і нам треба мужніх людей, які будуть в авангарді цієї боротьби. Тому постать Йосифа Сліпого є такою важливою для нас”.

Попри виснажливі допити в сталінських концтаборах, неможливість нормального сну і відпочинку, він не зламався. Його намагалися схилити до співпраці зі спецслужбами і православною церквою. Але він не здавався. Ті, хто ближче знали Йосифа Сліпого, твердили, що він назвав свої 18 років ув'язнення втраченим часом. Коли його арештували, він мав 53 роки, і впродовж багатьох років був позбавлений змоги інтелектуально працювати — працювати для Церкви і українського народу.

“Патріарх Йосиф Сліпий, — наголосив Владика Борис Гудзяк, — став послом всіх українців у світі. Він багато працював у бібліотеці, досліджував кожен знак вітчизняної культурної, історичної та церковної спадщини. Хотів організувати український університет, проголосивши про це на Ватиканському Соборі. Маючи поважний вік, патріарх об’їздив майже всі куточки світу, де жили українці. Таким чином він змінював життя багатьох, мобілізовував на боротьбу з тоталітаризмом, сам будучи взірцем цієї боротьби”.

Владика образно назвав партріарха людиною, котра виходить з Біблії. Так його сприймали, куди б він не приходив: вся увага була звернена на цю постать. Чому так? Бо духовні речі завжди є правдиві. І те, що людина носить в душі, передається оточуючим. Приклад життя Йосифа Сліпого засвідчує, що ми всі повинні максимально використовувати всі свої можливості та змінювати те місце в суспільстві, де живемо. І завжди повинні бути відповідальними за своє життя та свою країну.

Наприкінці гість відповів на численні запитання присутніх.