Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Графський палац – під патронатом держави 

Кошти у його відновлення можуть вкласти польські інвестори.

Після 12 років майнової суперечки рішенням Верховного суду України з приватних рук у власність держави повернуто цінну пам’ятку культури.

ХVIII століття — нині занедбаний палац Ржевуських-Лянцкоронських у селищі Роздолі. Тож є надія, що цей шедевр європейської архітектури, який з вини колишніх горе-господарів руйнувався на очах, відродиться і стане ще одним привабливим туристичним об’єктом.

Фрагменти культурних цінностей, які у 2004 році не дав вкрасти з палацу Лянцкоронських академік Возницький.
Фрагменти культурних цінностей, які у 2004 році не дав вкрасти з палацу Лянцкоронських академік Возницький.

За свою багатовікову історію палац у Роздолі з його колись розкішним дендропарком пережив тріумфи і занепади. У ці апартаменти, обставлені шедеврами живопису і античної скульптури, яку один з її власників — доктор права Кароль Лянцкоронський привозив з розкопок у Туреччині, з’їжджалася європейська еліта. Одним з його раритетів значилася бронзова фігурка на фонтані, яку виготовив наставник самого Леонардо да Вінчі...

Перед Другою світовою частину творів мистецтв нащадки графа Лянцкоронського передали у краківський Вавель, у варшавський замок, у приватні колекції в Австрії. З приходом радянської влади у палацових покоях було обладнано притулок для дітей-сиріт. Значну частину художніх цінностей, що залишилися, розікрали і знищили. Багато що перекочувало у московські, ленінградські музеї. Лише якась дещиця цих скарбів завдяки подвижникам культури потрапила у музеї і картинні галереї Галичини.

З часом цей комплекс перетворили у профспілковий санаторій для тих, хто потерпав від шлункових хвороб. Ропою для зцілення, яку привозили з Моршина, тут поправляли здоров’я з усього колишнього Союзу. На цьому заробляли чималі гроші, але про збереження цінних паркових скульптур, унікальних барельєфів, ліпнини, що прикрашали інтер’єр, в СРСР ніхто не думав.

У 2004 році палац Лянцкоронських з його дірявою покрівлею, вибитими вікнами, приватизували. За смішну суму (470 тис. грн.) його придбала “відпочинкова” фірма з-під Києва, яку пов’язували з високим чиновником адміністрації президента Кучми. Місцеві жителі розповідали, що частину прикрас з Роздільського палацу було демонтовано і вивезено у приватні володіння цього пана на Закарпатті. Під час цих оборудок “Високий Замок” попросив втрутитися тодішнього директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького. Академік за якусь годину своїм авто прибув на місце і зупинив грабунок. У ящиках з тирсою комісія зі Львова знайшла спаковані (іншими словами — вкрадені) раритети. Пан Борис розпорядився відправити їх на зберігання у музеї Львова. А за власників, які нищили цю культурну пам’ятку, взялися прокурори...

Коментар для «ВЗ»

Тарас ОПРИСК, голова Миколаївської райдержадміністрації

Палац Лянцкоронських передаватимуть на баланс Роздільської селищної ради, точніше — нової територіальної громади, яка зараз формується. Чи зможе вона його утримати? Будемо шукати інвесторів. Є певне зацікавлення з польської сторони, яка готова вкладати кошти у відрод­ження цієї пам’ятки.

Фото автора. Миколаївський район, Львівська область

Схожі новини