Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На каву... «з димком»

Кальян у меню — політика закладу чи порушення закону?

У вихідні зустрілася з подругою на каві в одному із львівських закладів. Звернула увагу, що за більшістю столиків “димить” кальян. На моє зауваження офіціантка пояснила, що це... політика закладу.

Останнім часом спостерігається мода на кальян. У багатьох ресторанах, клубах чи пабах він - звичний пункт у меню. Але курити кальяни у ресторанах заборонено законом. 16 грудня 2012 року набув чинності Закон №4844-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», який забороняє куріння електронних сигарет, кальянів та інших тютюнових виробів у громадських та на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства. Про цей закон власники ресторанів або не знають, або вдають, що не знають. Як відомо, суворість українських законів компенсується необов’язковістю виконання...

Згаданий закон захищає не лише здоров’я курця, а й права некурців, які пасивно вдихають дим. Страждають не лише відвідувачі, а й працівники закладів — підписуючи договір про роботу, вони не зобов’язувалися дихати кальянним та іншим димом.

Телефоную знайомому юристу, цікавлюся, чи є винятки у законодавстві: «Адміністрація закладів не розуміє, що як активне, так і пасивне куріння кальянів становить небезпеку для здоров’я. В українському законодавстві чітко і недвозначно сказано, що курити у ресторанах заборонено. Немає винятків. Кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби», - каже правник Юрій.

Дослідження ВООЗ підтверджують, що куріння кальяну викликає порушення функцій серця, легень, провокує втрату свідомості, отруєння чадним газом, а також є фактором ризику виникнення онкологічних захворювань. Звикання до диму кальяну таке саме, як звикання до цигарок. У кальянній суміші присутній той самий нікотин, який викликає залежність.

Навіть «безнікотинові» чи «безтютюнові» суміші для куріння кальянів є небезпечними, адже, окрім нікотину, містять токсиканти, які мають таку ж біологічну активність, що й вироби на основі звичайного тютюну. На перший погляд різниця між димом кальяну і сигаретним димом лише у приємному «м’якому» запаху першого і неприємному — другого. Кальян популярний через суміші тютюну з медом, фруктами та гліцерином, які у нього кладуть. Кому ж не захочеться подихати медом та фруктами, долучившись до близькосхідної екзотики?

Через алергію на дим (сльозяться очі й паморочиться голова) попити кави у цьому ресторанчику мені не вдалось. Дим кальяну “виїдав” очі у невеличкому приміщенні. В офіціанта попросила книгу скарг і пропозицій. Там у письмовому вигляді висловила своє обурення.

До речі...

Кожен споживач має право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу до Держпродспоживслужби. Потрібно вказати назву закладу, його адресу та юридичну особу суб’єкта господарювання. Цю інформацію можна знайти у фіскальному чеку чи у Книзі відгуків та пропозицій, що міститься у Куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта.

Схожі новини