Передплата 2024 «Добра кухня»

Спортзал, здорова їжа і відмова від тютюну та алкоголю

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я оприлюднили «Європейський кодекс проти раку».

4 лютого — Всесвітній день боротьби з раком. Щороку в Україні ця недуга забирає життя 90 тисяч людей, з них 35% працездатного віку. Зокрема, першим у структурі онкологічної захворюваності є рак молочної залози у жінок. Щорічно ця хвороба забирає життя 330 жінок у Львівській області. Статистика невтішна. Медики в один голос кажуть, що з раком треба боротися на ранніх стадіях та дотримуватися правил здорового харчування. Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я за ініціативи Європейської комісії оприлюднили «Європейський кодекс проти раку», який містить шляхи зниження розвитку недуги. Ці кроки під силу кожному з нас. Подаємо поради.

Перше — відмовтеся від куріння. Йдеться не лише про сигарети, а й кальян. Рак викликають речовини, що утворюються у процесі горіння тютюну, або тютюнового диму, оскільки більше токсичних речовин, зокрема канцерогенів, утворюються у процесі горіння. “Куріння викликає три основ­ні захворювання — рак легенів, хронічний бронхіт, коронарну хворобу серця, — сказав “ВЗ” заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, співкоординатор проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» Орест Тріль. — Тютюн є причиною смертності від раку легенів у 90% всіх випадків, від бронхіту і емфіземи в 75% і від хвороби серця на 25% всіх випадків. Популярні кальяни мають небезпечні наслідки. Курці кальянів вдихають, окрім токсичних речовин, що вивільняються при спалюванні тютюну (часто ароматизованого), ще й дим від спалювання вугілля, що використовується для нагрівання тютюну, а також вторинний тютюновий дим”.

Друге правило — підтримуйте вагу тіла у нормі. Надмірна кількість жирової тканини в організмі може викликати деякі види раку, а також хвороби серця і діабет. У спортивних європейців на 18% нижчий ризик розвитку раку порівняно з людьми, чий спосіб життя і вага тіла не відповідають рекомендаціям медиків. Фізична активність знижує ймовірність виникнення раку товстої кишки у чоловіків, а у жінок — грудей і слизової оболонки тіла матки.

Третя рекомендація — стежте за тим, що їсте. Вживайте багато цільного зерна, бобових, овочів та фруктів. Обмежте вживання висококалорійної їжі (з високим вмістом цукру та жиру), уникайте солодких напоїв, обробленого м’яса (копчення, смаження). Лікарі радять обмежити вживання червоного м’яса та соленої їжі. Не менш важливе значення для профілактики онконедуг мають оливкова і ріпакова олії, горіхи. Вживання алкоголю може викликати щонайменше сім типів раку: рак ротової порожнини, стравоходу, горла (в тому числі глотки і гортані), печінки, товстої кишки і раку грудної залози. Алкоголь може збільшити рівень деяких гормонів — наприклад, естрогену. А це збільшує ризик розвитку раку молочної залози.

Четверте правило: сонце — ворог, а не друг. Пляжний сезон має бути з розумом, засмагати можна лише у тіні, і то в безпечні години (до 11-ї ранку та після 17-ї). Виходити на сонце в обід — небезпечно. Надлишкове опромінення ультрафіолетом викликає ушкодження шкіри — пігментацію, сприяє утворенню веснянок, родимок, що в перспективі може призвести до злоякісних утворень шкіри.

П’ята рекомендація — захистіть своє робоче місце та дім від канцерогенних речовин. У країнах Європейського Союзу концерогенами визнано всі види азбесту, бензолу, вихлопних газів дизельних двигунів, миш’яку та неорганічних сполук миш’яку. Якщо “жити” з цими “сусідами”, то можна отримати рак — легень, сечового міхура, шкіри. Переконайтеся, що у домі немає випромінювання радону. Це небезпечний радіоактивний газ, який проникає з ґрунту через фундамент та підлогу, виділяється із будівельних матеріалів мінерального походження (граніт, глинозем, фосфогіпс, цегла із червоної глини). Вплив радону збільшує ризик раку легенів. Небезпека підстерігає не лише у квартирі. Шкідливими є випари води з вмістом радону, зокрема у ванні.

Ще одна порада онкологів для прекрасної половини людства. Грудне вигодовування у рази зменшує ризик розвитку раку грудної залози. А ось гормональна терапія підвищує ризик розвитку деяких видів раку — молочної залози, яєчників. Оральні контрацептиви, що складаються з естрогену і гестагену, мають як профілактичні властивості раку, так і навпаки. Протизаплідні таблетки можуть спровокувати рак молочної залози, шийки матки і печінки. Такий захист від небажаної вагітності варто використовувати під контролем лікаря.

Частина ракових захворювань у світі спричинені інфекціями — вірусами і бактеріями. Серед найбільш небезпечних, пов’язаних з раком, — вірус папіломи людини (ВПЛ). Він може викликати рак шийки матки, а також порожнини рота. Вихід — вакцинація для профілактики інфекцій з типами вірусу папіломи людини.

За підтримки Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України спільно з департаментом охорони здоров’я, у Львівській області реалізовують проект «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» (в межах програми «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей»).

«Профілактика, вчасна діагностика раку можуть врятувати життя. До прикладу, якщо виявити рак молочної залози на першій стадії, то на 95% ймовірно, що хворий одужає. Якщо на четвертій — шанс вилікуватись дорівнює 5%. У Львівській області відкриваємо шість скринінгових центрів, закуповуємо сучасне обладнання, щоб жінки змогли безкоштовно пройти огляд», — розповіла керівник проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» Христина Пак.

Схожі новини