Передплата 2024 «Добра кухня»

Завдання померти

Соцмережами поширюється смертельний «квест». У Маріуполі дівчина вистрибнула з 13-го поверху... 

«Квест пройден, остался один шаг», — написала 15-річна Вілена Півень за півгодини до самогубства. Виставляє фото з 13-го поверху. Потім з’являється ще один допис: «Я и не думала, что прыгать будет так страшно. Вроде бы сделай шаг вперёд и всё, дело сделано. Но этот самый шаг очень сложный». А перед стрибком написала: «Мне страшно, я боюсь».

За кілька місяців до самогубства Вілена вступила у закриту групу смерті. В особистих речах дівчини правоохоронці знайшли блокнот із записами суїцидального характеру. На своїй сторінці у соціальній мережі дівчина не раз писала про своє бажання накласти на себе руки. Навіть викладала реальні фото з каліцтвами, яких завдала собі сама. Попередньо поліція встановила, що це було самогубство. Однак друзі дівчини стверджують, таким було завдання квесту, тобто фактично це доведення до самогубства. Друзі розповіли, Вілена була підписана на групу в соціальній мережі, де користувачі виконували різні завдання модератора в рамках квесту. Серед них, наприклад, потримати руку над вогнем протягом кількох секунд, а потім проколоти обпечене місце голкою.

Згідно із записами в соціальній мережі, останнім завданням Вілени було зістрибнути з багатоповерхівки. Також підлітки розповіли, що дівчина приходила на заняття до навчального закладу з порізами на руках. Поліцейські перевіряють всі можливі варіанти загибелі дівчини. Паралельно з’ясовують, що робили батько і мати загиблої, її близькі, щоб запобігти трагедії.

Вілена Півень - перша жертва смертельної гри в Україні. Цей квест з’явився в Росії 2012 року. З того часу вже загинули 130 підлітків-учасників груп смерті. За кілька днів після трагедії ще один підліток у Маріуполі вирішив погратися зі смертю. Хлопець писав у соцмережі, що хоче накласти на себе руки. На щастя, поліція встигла запобігти самогубству.

Журналіст “ВЗ” дізналася, які завдання роздають у “групі смерті”. Група закрита. Щоб туди потрапити, треба виконати перше завдання — прокинутись о 4.20 та написати адміністратору спільноти. У такій годині батьки ще сплять, тому не можуть проконтролювати дії дитини. Адміністратор обирає кількох людей із групи й додає їх у скайп. Потім пропонує різні завдання. Спочатку мають порізати собі вени і завантажити фото у групу. Обов’язково у нічний час. Далі підлітки розгадують містичні ребуси. Завершальний етап називають «зворотний відлік». Учасникам квесту детально розповідають, як скоїти самогубство: повіситися, зістрибнути з даху будинку чи кинутися під поїзд.

Прес-секретар ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська каже, що смертельний “квест” ще не встиг добратися до Львова.

“На щастя, таких випадків на Львівщині немає. Був випадок, коли молодий хлопець кинувся під потяг, але стверджувати, що він це зробив під впливом соцмереж, не можу. Для боротьби з такими злочинцями є спеціальний підрозділ — кіберполіція”, - пояснює прес-секретар.

Хоча організатори таких груп вміло підштовхують дітей до непоправного, вберегти їх від такого кроку можна. Головне - вчасно розпізнати небезпечну групу.

Кожна така група має свій логотип. Найчастіше це символіка богів, зображення ножів, лез, бритви, шрамів, надрізів і крапель крові на білому тлі. Ці картинки також рясніють на сайті, привчаючи дітей до думки про смерть і страждання.

Сумні фотографії в сірих тонах, червоно-чорні малюнки гнітюче впливають на психіку. При їх розгляданні дитяча психіка входить у стан депресії, «замкнутої кімнати, з якої немає виходу».

Засилля слів на літеру «С». У закликах і постах таких груп багато слів на літеру «С»: «смерть», «самогубство», «страх». Такі групи постійно поповнюються психоделічною музикою, вганяють свідомість підлітка в депресивний транс, ним у такому легко керувати.

Фрази про безглуздість життя, про самотність, біль і розчарування у людях замасковані під цитати відомих людей або слова священиків.

За словами юриста, дії адміністраторів соцмереж можна розцінювати як доведення до самогубства.

«Статтею 120 КК України встановлено відповідальність за доведення до самогубства - до 10 років позбавлення волі. Ця категорія справ непроста, оскільки для притягнення винної особи до кримінальної відповідальності треба встановити: мала місце дія чи бездіяльність, яка спрямована або створює реальні умови для самогубства іншої особи чи її замаху на самогубство; чи доведення іншої особи до самогубства або до замаху на самогубство вчиняється шляхом жорстокого з нею поводження, шантажу, примусу до протиправних дій або систематичного приниження її людської гідності», - каже юрист Наталія Цоцка.

Схожі новини