Передплата 2024 ВЗ

«П’ю, курю, на здоров’я не скаржуся!»

Понад 60% українців протягом минулого року жодного разу не відвідали лікаря.

Українці схильні переоцінювати стан свого здоров’я, не займаються спортом і багато курять. Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провела група “Рейтинг”.

Протягом останнього року відвідали лікаря 38% українців. З них третина обмежилася однією консультацією. 15% — не полінувалися піти до спеціаліста п’ять і більше разів. Найчастіше у поліклініках, лікарнях і приватних медичних закладах можна зустріти старших людей, жінок і жителів міст. Найчастіше це — люди, які не курять, не п’ють і... не займаються спортом.

45% опитаних українців працездатного віку (чоловіки — до 65 років і жінки — до 60) оцінюють свій стан здоров’я як “добрий” і “дуже добрий”. 43% — як “задовільний”. 12% — як “поганий” або “дуже поганий”. Чоловіки більше схильні переоцінювати ресурси свого організму (49%, серед жінок оптимістів — 39%).

Третина українців (29%) зізналися, що мають хронічні захворювання. З них 58% встигли обжитися однією невиліковною болячкою, 29% — двома, 13% — трьома і більше.

38% жителів України курить. Із тих, що не курять (62%), кожен четвертий (23%) мав цю шкідливу звичку у минулому. Найбільше курців на сході України (43%) і серед представників молодого покоління. Серед чоловіків курців — утричі більше, ніж серед жінок.

Кожен 50-ий українець щодня прикладається до пляшки. 12% перехиляє чарку кілька разів на тиждень. 36% знаходять привід випити кілька разів на місяців. 34% вживають спиртне лише кілька разів на рік. 16% ведуть тверезий спосіб життя — не п’ють алкоголю навіть по великих святах. Найбільше любителів оковитої — у центральних областях України. Чоловіків-пияків — удвічі більше, ніж жінок. Серед тих, хто взагалі не п’є, більше тих, хто оцінює стан свого здоров’я як “задовільний”, “поганий” або “дуже поганий”.

Щодня займається спортом кожен одинадцятий українець (9%). 15% кілька разів на тиждень відвідують спортзал або виходять на пробіжку. 14% здійснюють такий “подвиг” кілька разів на місяць. 12% стягують себе з дивана і переміщаються на бігову доріжку кілька разів на рік. Половина населення ніколи не робить ранкової гімнастики і не розуміє, навіщо витрачати гроші на абонент у спортзал чи басейн.

Поцікавилися соціологи і тим, які настрої домінують серед українців

Найбільш самотні — жителі південних областей. Чим старші респонденти, чим гірший у них стан здоров’я, чим менш забезпечені фінансово, тим частіше почуваються одинокими. Жінки частіше за чоловіків переживають цей емоційний стан.

В опитуванні взяли участь 1580 респондентів працездатного віку (жінки — від 18 до 60 років та чоловіки — від 18 до 65).

Схожі новини