Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Собака вмирає у страшних конвульсіях...»

Догхантери масово труять безпритульних псів. Страждають від цього і домашні тварини.

Протягом останніх місяців невідомі особи розкидають у різних містах України препарат від туберкульозу, який для собак є смертельним. Отруту знаходять у парках та навіть на дитячих майданчиках. У Львові, зокрема, сліди отрути виявлено у парку ім. Франка (на облаштованому для вигулу собак майданчику), біля Краківського ринку, на Сихові. Комунальники запевняють: це справа рук догхантерів — осіб, які хочуть винищити безпритульних собак. Від цього страждають і домашні тварини.

Догхантерами (від англійських слів dog — собака, hunter — мисливець) називають тих, хто навмисно вбиває безпритульних псів. Декларована мета догхантерів — убезпечення себе та близьких від можливості бути покусаними чи навіть убитими зграєю бродячих псів, а також очищення міст від носіїв хвороб та паразитів. Догхантери практикують отруєння та відстріл бездоглядних собак. Координують свої дії за допомогою соц­мереж.

Львів’янин Віталій Цебак теж став жертвою догхантерів. Його улюбленицю Ніку, західносибірську лайку, отруїли ізоніазидом. “Після прогулянки собака почала поводитися дивно. Тварина себе не контролювала, могла несподівано впасти, її кидало з боку в бік. Потім почалися судоми. Викликали ветеринара, але нічого вже не можна було зробити. Тож тварину приспали”.

Ветеринари кажуть, шанси врятувати чотирилапого після такого отруєння мізерні. “Собака помирає у страшних конвульсіях, смерть повільна й болісна, — каже собачий лікар Тетяна. — Після прогулянок раджу стежити за самопочуттям та поведінкою собаки. Часте дихання, неспокійний стан, температура — все це може свідчити про отруєння. Майте під рукою аптечку з необхідними ліками та телефон ветеринара, аби швидко отримати фахову допомогу. Якщо ваш собака має схильність підбирати щось із землі, треба вигулювати його на короткому повідку та не спускати з поля зору. Придивіться до їжі, яка залишена на вулиці для тварин. Якщо вона підозріло дорога (сире м’ясо або ковбаса) чи у ній видно пігулки — викиньте таку їжу у смітник. Обов’язково добре її запакуйте, аби пси не почули запаху і не захотіли її з’їсти”.

Зазвичай догхантери полюють пізно ввечері або рано-вранці. Для відстрілу собак використовують пневматичну й вогнепальну зброю: на сайті догхантерів містяться детальні інструкції з картою смертельних зон на собачому тілі. Для отруєння використовують приманки з фаршу, паштету, ліверної ковбаси з токсичними для собак лікарськими засобами та допоміжними препаратами. Як отруту найчастіше застосовують протитуберкульозні антибіотики — ізоніазид і його похідні, зокрема фтивазид. Псів також труять антикоагулянтами, які входять до складу щурячої отрути. Внаслідок їх дії кров перестає зсідатися, і тварина помирає від внутрішньої кровотечі.

Догхантери називають себе санітарами міста. “Наша мета — винищити всіх вуличних собак. У зв’язку з тим, що система вилову та стерилізації в Україні не працює, отруєння — єдиний вихід. І, як показує наша практика, ефективний. Якщо вранці розкидати отруту, то до вечора зграї вже не буде. Ніхто не кидається, ніхто не гавкає”, — пояснює “головний догхантер України” Олексій Святогор. “Мені байдуже, що цю отруту можуть з’їсти й домашні тварини. Мене турбує безпека міста, дітей і близьких”, — додає мисливець за псами. 40-річний Олексій не має ні родини, ні дітей. “У мене вдома живуть два гігантські равлики та кошеня, яке взяв з вулиці ще влітку”, — каже Олексій.

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами в Україні існує радше на папері. Ще 2013 року Україна ратифікувала Європейську конвенцію про захист домашніх тварин. Однак до сьогодні національне законодавство у цій сфері не приведено у відповідність до міжнародних норм. “За жорстоке поводження з тваринами передбачено адміністративну відповідальність за ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення — у вигляді штрафу від 9 до 21 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (від 153 до 340 грн.), — розповіла юрист Наталія Цоцка. — Собачим катам загрожує кримінальна відповідальність за ст. 299 КК України у вигляді штрафу до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн.) або обмеження волі на строк до двох років. На розгляді у Верховній Раді — законопроекти про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Це актуально, адже вбивці домашніх тварин — потенційні вбивці людей. Жорстокість не вітрянка, на неї неможливо перехворіти».

Я вирішила перевірити, чи легко купити в аптеці смертельний для собак препарат — ізоніазид. На прохання продати цей лікарський засіб фармацевт пояснила, що його немає, та уточнила, навіщо він мені. Аптекар Оксана Богданівна знає, що ізоніазидом труять псів. “Я маю собаку, час від часу чую від знайомих про випадки отруєння ізоніазидом, — розповіла фармацевт. — Уважно стежу за своїм псом на прогулянці”. Аптекар наголосила, що ізоніазид — препарат рецептурний. “Його мають продавати за рецептом, однак деякі аптеки відпускають “за будь ласка”. Коштує недорого, в межах двадцяти гривень”, — пояснила пані Оксана.

“Ми домовилися з ветеринарним університетом, вони допомагатимуть нам робити експертизу та визначати причину загибелі тварин, — каже президент Західноукраїнського товариства захисту тварин Андрій Курач. — Час від часу нас повідомляють про випадки отруєння ізоніазидом. На цьому все закінчується, бо поліція не бере це до уваги. Через цю байдужість від рук догхантерів щомісяця вмирають кілька тварин. На мою думку, треба створити зоополіцію, яка б займалася розслідуванням таких випадків та була б стороною обвинувачення у справі проти догхантерів. Інакше власникам тварин важко буде довести справу до вироку суду”.

Зоозахисник наголошує: аби запобігти отруєнню собак, треба запровадити дієві програми стерилізації тварин. “У Львові певні зрушення є. ЛКП “Лев” час від часу робить облік безпритульних тварин. За останніми підрахунками, їх у місті близько 800”, — каже пан Курач.

Уникайте «собачого весілля»!

Останнім часом собачі зграї активізувалися і почали нападати на людей. Днями сталася жахлива трагедія — у Київській області собаки напали на перехожого. У селі Кучаків чотирьом вівчаркам вдалося втекти з вольєра, після чого вони напали на бійця АТО Володимира Томіліна і загризли до смерті. У загиблого залишилися двоє дітей і дружина-інвалід... Собаки були застрелені з мисливської рушниці.

“Ці тварини живуть у зграях, одне одного підтримують. Якби була одна вівчарка, все би закінчилося ранами й саднами. А у цій ситуації одна собака дала “команду”, а інші її підтримали”, — каже зоопсихолог Сергій Клочко. Він радить уникати “собачого весілля”. “Якщо бачите, що собаки біжать одне за одним, то це собаче весілля — самка, а за нею кілька самців. Раджу обійти цю зграю. У такій ситуації собаки мають мотив напасти чи проявити агресію. Безпритульні тварини живуть здебільшого на будовах чи автостоянках. У них розвинений інстинкт охорони території. Якщо стороння людина зайшла на цю територію, дії тварин можуть бути неконтрольовані”, — попереджає зоопсихолог.

Як рятувати собаку, який отруївся ізоніазидом?

  • l Насамперед спровокувати блювоту. Соляний розчин (столова ложка на склянку води), молоко зі сіллю (половина столової ложки на склянку молока).
  • l «Піридоксин гідрохлорид» (вітамін В6). Приблизно 10 мл набрати в один шприц та ввести внутрішньом’язово (у задню лапу якомога глибше) і через 1,5-2 години повторити (в іншу задню лапу).
  • l Після блювання — абсорбенти. Наприклад, активоване вугілля, розчинене у воді (не менше 10 таблеток), або «Ентеросгель» (2 столові ложки на середнього собаку). Повторити через 3-4 години. Потім наступні 3 дні по 3 рази на день.
  • l Очищувальна клізма. Не повин­на бути теплою, краще трохи холоднішою за кімнатну температуру, — щоб кишківник трохи стиснувся і погіршилася здатність всмоктувати отруту.
  • l Якомога більше рідини та діуретиків (дві таблетки «Фуросеміду» або «Лазиксу»). Після першої допомоги спеціалісти радять негайно везти собаку до ветеринара. Не треба чекати, доки у пса припиниться нудота або закінчаться судоми.

Схожі новини