Передплата 2024 «Добрий господар»

«На відміну від чиновників, ми годуємо змерзлих не обіцянками, а печивом та чаєм»

Експеримент з розміщення у школах тимчасових пунктів обігріву виявився звичайнісіньким піаром.

Днями температура у Львові сягнула апогею. Позначка термометра опускалася до мінус 20. Розуміючи, що люди без постійного місця проживання в такий собачий холод на вулиці просто не виживуть, міська влада вирішила визначити кілька шкіл, які тимчасово стали би притулками для безхатченків. Хотіли як краще, вийшло як завжди... Журналіст “ВЗ” спільно з активістами вирішила перевірити, як працюють пункти обігріву у приміщеннях навчальних закладів.

З початком морозів міська рада обіцяла, що для усіх, хто потребує зігрітись, будуть відкритими перші поверхи шкіл — у кожному районі по одній школі. Цю ж обіцянку, але вже під своїм логотипом, активно поширювало у соцмережах об’єднання «Самопоміч». Представники політсили обіцяли «теплі приміщення, можливо, з чаєм і печивом». Як довела перевірка активістів, усе це виявилось лише черговим піаром.

Дискусії навколо пунктів почалися ще до їх відкриття. На думку засновниці Батьківської ради Львівщини Олени Пономаревої, таке рішення місцевої влади може становити потенційну небезпеку для школярів. “Школи не пристосовані виконувати функції пунктів обігріву, — вважає активістка. - Це неефективно, небезпечно і несе загрозу здоров’ю дітей і працівників школи. У жодній країні світу пункти обігріву, куди звертаються здебільшого безхатченки, не облаштовують у навчальних закладах. Ніхто не знає, на що хворіє людина, яка прийшла погрітися, що вона може принести до школи. У багатьох школах батькам не дозволяють ходити коридорами, а тут безхатченкам дозволяють “тинятися” територією, користуватися туалетами. Ми самотужки організували пункт обігріву в офісі Батьківської ради. На відміну від чиновників, годуємо змерзлих не обіцянками, а печивом та чаєм”.

Як виявилось, працівники та адміністрація шкіл не отримували жодних вказівок. Обійшовши чотири з шести заявлених шкіл (№84, №83, №9, «Лідер»), дійшли висновку, що випити чаю та відігріти ноги зможемо хіба що у найближчому кафе. Оскільки школярі зараз на канікулах, у самих навчальних закладах чергували лише охоронці. Вони також не були «у курсі» того, що до школи можуть прийти погрітися люди. Тільки у школі №9 ми побачили наспіх роздруковане та розміщене на вікні оголошення «Пункт обігріву», оскільки за 20 хвилин до нашого приїзду у них побували журналісти і вели відеозйомку. Але крім цього оголошення, «пункт» більше нічим не забезпечений.

“Дякувати Богу, що ці пункти виявились лише “на папері”. Я б не хотіла, аби моя дитина ходила в один туалет і пила з одного посуду з безхатченком, який може бути хворим на туберкульоз”, - каже львів’янка Марія.

Натомість в управлінні освіти ДГП Львівської міської ради нічого небезпечного у тому, що школи тимчасово прихистять людей, яким треба зігрітися, не бачать і запевняють, що обов’язково проведуть вологе прибирання. «Школи — це не стаціонарні пункти обігріву, які передбачають наявність медичних та соціальних працівників, а лише місце, де можна зігрітися у теплому приміщенні, скористатись санвузлом і за потреби випити гарячого чаю. Навчальні заклади для цієї мети передбачили лише вестибюлі першого поверху навчального закладу, де відсутні навчальні кабінети і закриті входи на інші поверхи. У цих навчальних закладах передбачено впродовж 10-11 січня провести вологе прибирання та дезінфекцію для забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану приміщень до початку навчання», - сказано в офіційній заяві управління.

Не так однозначно коментують ситуацію лікарі.

За словами головного позаштатного спеціаліста департаменту ЛОДА з епідеміології Наталії Тімко пунктів обігріву у школах не пердбачено: “За державними санітарними правилами подібні пункти у школах не передбачені. Але у випадку надзвичайної ситуації міська влада може прийняти відповідне рішення”. Епідеміолог наголошує, що усі пункти обігріву мають бути оснащенні ультрафіолетові опромінювачі та регулярно робити вологе прибирання з дезінфікуючи засобами. “Але якщо пустити на територію школи людей, які невідомо на що хворіють, то це може становити небезпеку. Наприклад, туберкульозна паличка володіє особливою захисною оболонкою, яка допомагає бактерії вижити в умовах навколишнього середовища. Вона дуже стійка і тривалий час зберігає свою життєздатність”, - пояснює пані Наталя.

А тим часом…

У Львівській області від переохолодження померли чотири людини. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський. «За оперативною інформацією, володіємо даними з шести областей. З приводу переохолодження та відморожень звернулася до установ охорони здоров’я 51 людина, четверо, на жаль, загинули. Всі загиблі з Львівської області», - заявив Олександр Лінчевський. Як повідомив головний лікар 8-ї міської клінічної лікарні Василь Обаранець, зараз у лікарні перебувають вісім осіб з переохолодженнями.

Довідка «ВЗ»

Місто має два пункти обігріву, які працюватимуть цілодобово. Безхатченки можуть погрітися у приміщенні ЛКП “Старий Львів”, що у самому центрі міста, на вул.Сербській, 3, і в Центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян на вул.Кирилівській. Пускають до Центру лише з довідкою флюорографії.

У двох базових лікарнях міста забезпечено посилений режим чергування. Лікарня швидкої медичної допомоги (вул. Миколайчука, 9) та 8-а міська клінічна лікарня (вул. Навроцького, 23) приймають людей з переохолодженнями та обмороженнями. У разі виникнення будь-яких непередбачуваних ситуацій мешканців просять повідомляти на гарячу лінію міста за коротким номером 15-80.

Фото автора

Схожі новини