Передплата 2024 «Добра кухня»

«Це було як сон. Я сама віддала шахраєві гроші...»

Ошукана працівниця кантора отямилася лише через 10 хвилин після того, як «клієнт» зник у невідомому напрямку.

“Звертаюся до вас вперше. 9 січня о 20.55 сталася дуже неприємна ситуація на роботі. Я працюю в обміні валют, що на вул. Городоцькій, 288. До мене прийшов клієнт і попросив продати йому 3 тисячі злотих. Потім заговорив мене, і замість того, аби заплатити мені згідно з курсом 20 тисяч 250 грн., заплатив 2 тисячі 250 грн. і зник”, - написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” Ірина Іліщук. Таке саме повідомлення можна прочитати і на сторінці ГО “Варта”.

Соцмережі “вибухнули” коментарями. Хтось звинувачував дівчину, мовляв, сама винна, неуважна і безвідповідальна. “Провтикала”, - зловтішалися жіночки. Інші, навпаки, підтримували. Казали, швидше за все, до неї застосували гіпноз. Один хлопець навіть запропонував “скинутися” і допомогти дівчині повернути гроші у сумі 18 тисяч грн. у касу. А ще один користувач “ФБ” написав таке: “Люди, це розвід! Кому ви збираєтесь допомагати, валютникам?”. Натомість інша користувачка соцмереж обурювалася: “Після деяких коментарів хочеться написати: якщо вас пограбували, побили чи навіть вбили, ви самі собі винні? Люди — це злочин! А якщо деяким мудрим мужикам машину вкрадуть? Також самі винні? Тут таке враження, що сам крадій та його друзі пишуть коментарі!”. Один із дописувачів припустив, що так точно розводять шахраї. “Заговорюють зуби, просять спочатку одну суму, потім іншу. Заплутують. У них добре сформований план. Це не випадковість 100%! Вони ходять по різних канторах — це у них такий спосіб заробітку”.

Я поспілкувалася з Іриною, і ось що вона розповіла. “Я отримала такий стрес, що 45 годин не спала. Це був мій другий день на роботі. Перед тим я п’ять днів стажувалася у канторі. Керівництво сказало, що я все добре засвоїла, і мені дозволили приступити до роботи, - каже дівчина, яка в університеті вивчала міжнародний бізнес. - Мене здивувало, що після того, як я розповіла керівництву про цей інцидент, вони дуже спокійно на все відреагували. Сказали: “Не хвилюйся. Випий чайку. Заспокойся”.

Ірина розповідає, цей чоловік був не один. Його друзі сиділи у машині, і під час того, як він купував злоті, весь час з ними перемовлявся. “Він мене заплутав у сумах. Спершу казав, що хоче купити 5 тисяч злотих. Я сказала, що не маю таких грошей, маю лише 3 тисячі. Він знову щось вигукував до своїх товаришів. Казав, що має лише сім тисяч гривень... А потім сказав: “А, давайте що маєте”. Я сама віддала гроші”.

Зі слів потерпілої дівчини, вона все правильно вибила на калькуляторі (перевірила все на спеціальній програмі у комп’ютері і видала чек). За 3 тисячі злотих клієнт мав заплатити 20 тисяч 250 грн. (ця сума і висвітилась), але вголос дівчина вимовила 2 тисячі 250 грн. Іра переглянула відеозапис (у канторі є декілька камер, зокрема видно процес передачі грошей). “Через 10 хвилин я зрозуміла, що була як у тумані, - каже вона. - Це було як сон. Я сама віддала шахраєві гроші. Я не могла повірити у те, що сталося”.

Чоловікові, який купував валюту, на вигляд 42-43 роки. Напарниця Ірини його впізнала, він постійний клієнт (це мережа канторів, які працюють у Львові). “Місяць тому одну мою напарницю також надурили, - каже дівчина. - Прийшли дві жінки. Намагалися продати 500 доларів. Торгувалися як на базарі. У результаті працівниця кантора віддала їм гривні і повернула назад ті 500 доларів...”.

Попри те, що власники кантора не надто перейнялися тим, що у касі недостача, сказали Ірі повернути до 17 березня усі гроші. Не має значення, як вона це зробить. От вона у відчаї і звернулася до громадськості (власники дозволили оприлюднити відео з камер відеоспостереження). А днями з поліції зателефонувала слідча і вимагала, аби дівчина переписала заяву (заяву до Залізничного відділу поліції дівчина написала у той самий день, коли й стався інцидент). Іра каже, виклала усе як було. А тому не бачить у цьому потреби...

Я зателефонувала у відділ зв’язків з громадськістю ГУ НП у Львівській області. Там повідомили, що заяви потерпілої... не можуть знайти. Тоді Іра сама зателефонувала до слідчої. Та, схоже, за справу ще і не бралася. Зате прочитала пост дівчини на “Варті”...

Схожі новини