Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ялинка, ярмарок, Миколай серед яток. І що?»

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з туристами про їхні враження від святкової програми у місті.

З 6 по 9 січня, у пікові дати Різдвяних вакацій, до Львова приїхали понад 200 тисяч туристів з України та з-за кордону (до кінця зимових свят очікують загалом на півмільйона гостей). Побито туристичний рекорд, адже минулих років у цей період було удвічі менше гостей. 65% туристів - українці. Географія іноземних туристів — поляки, білоруси, литовці, ізраїльтяни, канадці, молдавани, англійці. Як розповіла “ВЗ” начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець, Молдова — новий туристичний ринок для міста Лева. Раніше молдаван у нас були одиниці, а на Різдвяні вакації 2017 року їх приїхало чимало.

Цього року атмосферу Різдва у Львові зіпсував мороз та громадський транспорт. Замість маршруток гості їздили на таксі та електротранспортом. Гості з інших міст Західної України хвалять нічні трамваї. А ось нічні маршрутки, кажуть туристи, працювали “на трійку”. Один таксист пожалівся мені, мовляв, кияни геть не звикли до завищених тарифів на Різдвяні свята. Мовляв, за 130 гривень у столиці можна кататися на таксі тричі...

Йду на проспект Свободи, де працює Різдвяний ярмарок. Попри холоднечу, людей на площі не бракує. Смакують глінтвейном та пампушками, фотографуються з героями Різдвяних свят — ангелами, Йосифом і Марією, Іродом, Чортом. Кожен другий несе у торбинці сувеніри з ярмарку.

У кафе та ресторанах ніде яблуку впасти. Гості гріються чаєм, на десерт — сирник. “Тільки у Львові побачив весь колорит Різдвяних свят, - сказав киянин Дмитро, який уже другий рік приїжджає до Львова на свята. - Тут усе по-галицьки. Гарно колядують, віншують, водять козу, ходять по місту з дідухом та із різдвяними звіздами. Затишно, як вдома, не лише у центрі, а й у Шевченківському гаю.

Дмитро каже, що тижневий відпочинок у Львові обійшовся його сім’ї у понад десять тисяч гривень. За квартиру за три кілометри від центру платив 1200 гривень на добу. Чоловік обурювався, що хотів мешкати у самому центрі, але там усе було зайнято і ціна “кусалася” — 130 доларів.

Також святкової атмосфери додавали колядки біля церков Львова. Малеча у колоритних костюмах отримувала за колядки гроші та пампушки. “Які милі дітки, несуть зірки та інші речі вертепу, гарно співають, - розповіла пані Христина із Чернігова. - Мені сподобалася хода звіздарів, яка пройшлася центром Львова. Сфотографувалася з сім’єю біля шопки на площі Ринок. А ще вперше в житті побачила солом’яного дідуха. Неймовірні враження від Різдва у Львові. Наступного року хочу вивчити колоритні традиції Різдва по-гуцульськи”.

Але не всім туристам до вподоби Різдво по-львівськи. Деякі гості, які приїхали через турфірми, нарікали на організаційний бардак. “За тур заплатила 2 100 гривень, - каже Анна із Чернігова. - Нічого особливого не побачила. Ялинка, ярмарок, Миколай серед яток. І що? Хіба що колядки вразили. А так нам рекламували, мовляв, лише у Львові зануритеся в атмосферу Різдва... Дратує собачий холод і натовп людей з розкритими ротами, які заважали гуляти містом. На кожному кроці треба бути пильним, щоб із сумки нічого не витягнули. У кафе годі було знайти вільний столик. Маршрутки не їздять, таксисти здирають три шкури”.

А тим часом...

13-14 січня на Різдвяному ярмарку проведуть другий міжнародний Різдвяний фестиваль. На сцені біля головної міської ялинки виступатимуть фольк­лорні колективи з Польщі та Білорусі, а також популярні українські етногурти. Зокрема, виступатимуть театр пісні «Горличка», етногурти «ПашКо Band», «Коралі» та Joryj Kloc.

Фото Йосипа МАРУХНЯКА

Схожі новини