Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Миколай без кордонів»

  • 04.01.2017, 19:56
  • 2 900

Поїзд із подарунками дітям проїхав залізничною колією, про яку забули 22 роки тому.

Ця подія для віддаленої від обласного центру і наближеної до кордону з Євросоюзом Старосамбірщини значуща - уперше за двадцять з лишком років забутою європейською колією проїхав потяг з Польщі.

Ще років два тому ентузіасти по обидва боки кордону, які люблять кататися залізницею, - виявляє­ться, у Польщі є товариство шанувальників колійових подорожей, затіяли те, у що навіть важко було повірити, - відновити рух потяга, який колись курсував з Перемишля до Устрик Долішніх із заїздом в український Хирів. Цей маршрут закрили 22 роки тому, коли закінчилася дія відповідної міжурядової угоди. Цікаво, що польські ентузіасти, аби відновити рух поїзда, в листопаді 2016 року влаштували самі собі толоку і вирізали той ліс, який встиг вирости за десятиріччя на залізничному полотні. У них ці толоки називалися по-чудернацьки - «Бескидська Залізнична Сокиризада» (від слова «сокира»). Ініціативу з нашого боку підтримали залізничники, які відновлювали шлях, і бажання сторін дивовижним чином збіглися з можливостями.

У день зустрічі усе було напрочуд урочисто. Зі Львова до крайньої точки України — Нижанкович — приїхав незвичний для цих країв рейковий автобус, який на один день і з нагоди поважної імпрези спрезентувала Львівська залізниця. У Нижанковичах до рейкового автобуса і нашого українського товариства в ньому приєдналися друзі з Польщі, які приїхали по своїй оновленій колії. Тамтешні волонтери зібрали для наших дітей понад 300 солодких, яблучних та канцелярських подарунків. Їх вручили на організованому українською стороною дитячому святі у приміщенні колишньої колегії єзуїтів у Хирові. Все це транскордонне дійство мало благородну назву «Миколай без кордонів» і з нашого боку об’єднало понад 200 дітей. Серед них були діти, батьки яких загинули у зоні АТО, діти з особливими потребами та діти з родин польського походження зі Самбірського та Старосамбірського районів. Акцію підтримали польська волонтерська група linia102.pl, міська влада Перемишля і, що цікаво, «Кредобанк», який з нашого боку власне й допоміг організувати свято Миколая, який любить подорожувати колією. Мабуть, активність «Кредобанку» невипадкова, бо тут послідовно підтримують культурні та освітні проекти, які заохочують до дружніх відносин між Україною та Польщею.

«Проект «Миколай без кордонів» - це не тільки свято для дітей чи привернення уваги до ще одного цікавого маршруту з Польщі до України, а й чудова нагода для дружнього спілкування між жителями двох сусідніх прикордонних районів, - зазначив перший заступник голови правління ПАТ «Кредобанк» Дам’ян Раґан. - І це лише початок: підтримка проекту «Миколай без кордонів» надихнула нас на реа­лізацію освітнього проекту в Нижанковичах, що відбудеться вже у першому півріччі 2017 року».

Схожі новини