Передплата 2024 «Добра кухня»

На площі Ринок – традиції Святої вечері, у театрі – «Розмаїті Самоцвіти»

Таке «святкове меню» готують у Львові на Різдвяні свята.

На Різдвяні свята Львів стає популярним напрямком для подорожей у Східній Європі. Уже кілька років поспіль у високі туристичні сезони місто Лева намагається конкурувати із Краковом та Прагою. Цього року різдвяна столиця України готується прийняти півмільйона гостей, а це майже вдвічі більше, ніж торік. 65% гостей — жителі різних міст України, решта — іноземні туристи. Серед популярних туристичних місць — Шевченківський гай, проспект Свободи, площа Ринок... Яке святкове “меню дозвілля” готують для львів’ян та гостей міста на Різдвяні свята?

У п’ятницю, 6 січня, на площі Яворського встановлюватимуть Різдвяного Дідуха — символ Різдва. Центром міста пройде святкова процесія, лунатиме коляда. У цей день відзначають Святий вечір. На площі Ринок відтворять автентичні традиції святкування надвечір’я. Просто неба накриють святковий стіл із дванадцятьма пісними стравами. Господар і господиня запросять до столу, розкажуть, яку страву треба їсти першою, як благословити на добро і достаток на весь рік. Гості заспівають колядки. Для найменших працюватиме відкритий живий куточок. Традицію Святвечора на площі Ринок започаткували торік організатори Різдвяного ярмарку — ТзОВ “Львівські ярмарки”. Арт-директор компанії «Львівські ярмарки» Ольга Гренюх зазначила: “У передріздвяні дні Львів наповнюється тисячами гостей з різних куточків світу. Не всі знайомі з автентичними традиціями галицьких святкувань. Тому така вечеря з господарем та господинею, які запрошують до столу, розкриває гостям давні традиції та колорит нашої місцевості”.

9-10 січня у Львівському драматичному театрі імені Лесі Українки відгримить IV Всеукраїнський багатожанровий мистецький фестиваль “Розмаїті Самоцвіти”. Свято пройде у дусі Різдва. У програмі — виступи українських та зарубіжних дитячих та юнацьких творчих колективів. На фестивалі “Розмаїті Самоцвіти” відбудеться феєричний показ мод та конкурс «Міс і Містер Фестивалю».

Художній керівник Першого академічного театру для дітей та юнацтва Юрій Мисак повідомив, що однією з цікавинок буде відеомапінг у подвір’ї театру на різдвяну тематику, прем’єра вистави «Подорож до Різдва».

Восьмий рік поспіль Різдво у Львові не обходиться без фестивалю вертепів та параду звіздарів. На проспекті Свободи буде встановлено відновлений будинок з Верховини. Майстри з ткацтва проводитимуть майстер-класи.

У Шевченківському гаю — фестиваль «Різдво в Гаю». Тут можна буде потрапити в атмосферу давнього села, сповнену сімейним затишком, де у колі рідних по духу людей звучить коляда. Впродовж двох святкових днів — виступи вертепів, колядки творчих колективів Львова.

Схожі новини