Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дешево і сердито...

Місто Лева очолює ТОП-12 туристичних міст, де на таксі, оренду житла, обід та пиво не доведеться надто спустошити гаманець.

Популярне Інтернет-видання Business Іnsider склало рейтинг дванадцяти популярних туристичних міст світу, де за “смішні” гроші можна провести вікенд. До уваги брали чотири показники — витрати на таксі, оренду житла, обід на двох та пиво. Першу сходинку у рейтингу посів Львів з добовими витратами туриста 31,27 долара. На таксі тут треба викласти 20 центів, на пиво — 52 центи, на обід в кафе — 4,77 долара, на проживання у готелі — 25,79 долара.

На другому місці рейтингу — сербське місто Приштина, де добові витрати туриста становлять 64,12 долара. На третій сходинці — столиця Болгарії Софія із добовим кошторисом мандрівника 70,46 долара. Четверту позицію займає Панама (Північна Америка) - 71,25 долара. П’ятірку замикає грецьке місто Каламата (79,51 долара). Далі у рейтингу - туристичні міста Португалії, Боснії і Герцеговини, Іспанії, Вірменії. Останнє місце у рейтингу дісталося Вальпараїсо — місту в центральній частині Чилі, де за оренду житла, обід у кафе та користування таксі треба викласти 129,59 долара за день.

Рейтинг бізнесового видання ґрунтувався на дослідженнях туристичного ринку за 2016 рік. Також він є своєрідним дороговказом і прогнозом для мандрівників на 2017-й.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко сказав “ВЗ”, що перше місце у цьому рейтингу дасть Львову більші стимули для розвитку не лише пізнавального, а й ділового туризму. Більшість компаній, які захочуть організувати конференцію чи іншу подію, будуть зважати на такі речі, як витрати на проживання і харчування. “Подивляться на рейтинг і скажуть: “Окей, у Львові таксі дешеве, недорогі готель і обід, тоді чому б не поїхати туди з діловою конференцією, - наголошує пан Москаленко. - За меншу суму можна отримати якісні послуги. Для іноземців витрати у Львові у рази дешевші, ніж якщо подорожувати Лондоном чи Краковом. Львів має великі конкурентні переваги перед іншими великими туристичними містами Європи та світу”.

Але варто згадати і про іншу проблему — під час високих туристичних сезонів готельєри та ресторатори Львова роблять драконівську націнку (послуги зростають вдвічі-втричі). “Ціни підвищуються у будь-якому місті світу, коли йдеться про високий сезон чи знакові культурні, розважальні події, - каже Андрій Москаленко. - Ціни підвищуються і в Мілані під час тижнів моди, і під час пивного фестивалю Oktober fest у Німеччині. Для нас важливо підвищувати якість сервісу, який ми надаємо туристам. Ринок коригує ситуацію. Якщо одне з туристичних міст буде надто підвищувати ціни на усе, тоді туристи поїдуть туди, де дешевше, але якість краща”.

Цього року місто Лева мало динамічний туристичний бум — 2,6 мільйона туристів (приріст 30%). Андрій Москаленко прогнозує, що у 2017 році до Львова завітає на 5-10% більше гостей. Найбільше їдуть з Києва, Одеси, Дніпра, Харкова. Решта — іноземці: поляки, німці, білоруси, італійці, турки, американці. Від цього року туристичні атракції сконцентровані не лише у центрі. Чимало цікавинок є у Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького, у парку “Знесіння”.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини