Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зранку захворів на грип. Уночі помер від пневмонії...

Грізне ускладнення може розвинутися у перші дві доби від початку захворювання!

Епідемія грипу набирає обертів. Від ускладнень померло п’ятеро людей. Останній випадок трапився у Львові.Медики констатують: два агресивні штами грипу, які циркулюють у цьому епідсезоні (А/California/7/2009 і A/Hong Kong/4801/2014), часто викликають пневмонії з блискавичним перебігом. Запалення легень вірусного характеру може розвинутися вже у перший день захворювання. А за 48-72 години — повністю “спалити” легені. Як захиститися від такого грізного ускладнення, дізнавався “ВЗ”.

Стовідсотковий захист гарантує тільки вакцинація від грипу. Можете захворіти, але пневмонія та інші ускладнення не розвинуться. Якщо не щепилися, стежте за самопочуттям. Якщо грип має важкий перебіг, лікувати його слід у стаціонарі. Рецептурні противірусні препарати (які справді ефективні, а не діють як плацебо) є сенс приймати лише у перші дві доби від початку захворювання. Визначити, коли почався грип, можна з точністю до години. Яскраво виражені симптоми з’являються раптово і швидко наростають. Це те, що відрізняє грип від ГРВЗ.

“Грип завжди стартує з високої температури (+38,5°...+39°С). Якщо збити її жарознижувальним не вдається або вдається лише на годину-дві, якщо висока температура тримається довше трьох діб, якщо хворий — млявий, не хоче ні їсти, ні пити, ні вставати з ліжка, якщо у нього сильно болить голова, якщо сильно кашляє (при цьому виділяється багато мокротиння), якщо є тахікардія (пришвидшене серцебиття), це — тривожні дзвіночки. Необхідно показати пацієнта лікарю. Якщо з’явилася задишка, не гайте часу, — викликайте “швидку”, — радить лікар-терапевт Марія Ахмад. Навіть якщо Новий рік, Різдво чи у когось з рідних день народження. Українці люблять чекати “до завтра”, сподіваючись, що ситуація сама собою виправиться. “Не виправиться, а от гостра дихальна недостатність на тлі абсцесу, сепсису, набряку легень може розвинутися, — застерігає лікар. — У групі ризику — маленькі діти, люди старшого і похилого віку. А також хворі, в яких хронічна недуга у стані загострення, пацієнти з цукровим діабетом”.

Навіть якщо передвісників ускладнень немає, це не означає, що можна переносити хворобу на ногах. Грип треба “вилежати”. Якщо цього не зробити, агресивний штам вірусу силоміць вкладе на лікарняне ліжко — з вірусною пневмонією, при якій антибіотики безсилі, або з бактерійною (бактерії з носоглотки “перекочують” у легені). Люди, які звикли хворіти “без відриву від роботи”, наражають на ризик не лише себе, а й оточення. Ваша імунна система може справитися з вірусом, а от вагітній жінці, яка їде з вами в одній маршрутці, чи хворому на цукровий діабет, з яким працюєте в одному офісі, патоген здатен вкоротити віку.

У кімнаті, де лежить хворий, має бути тепло, але не душно. Не потрібно одягати на себе три светри, а зверху — вкриватися двома пуховими ковдрами.

Багато пийте — неміцний теплий (не гарячий) чай, відвар шипшини, узвар, морс. Коли підвищується температура, починаємо інтенсивно пітніти. З потом виводиться рідина, організм зневоднюється, а токсини — залишаються у ньому.

Жарознижувальне приймайте лише при високій температурі (+38°С і вище) або якщо погано її переносите.

Схожі новини