Передплата 2024 ВЗ

Зміїне лігво – у квартирі

«Пригрів» у помешканні понад 100 рептилій.

Ми звикли вважати, що змія — одна з найнебезпечніших тварин. Її слід остерігатися й, побачивши ще здалеку, — негайно тікати. Ігор Ковалюк спростовує цю думку. Й не тільки на словах. У нього вдома 100 «повзучих гадів».

Сім’я Ковалюків живе у «спальному» районі Львова. У трикімнатній квартирі звичайного панельного будинку. Тож деякий час сусіди дивилися на них скоса: мовляв, як можна біля себе змію пригріти, та ще й не одну? Та люди звикають до всього. А переконавшись, що таке сусідство не заважає не лише Ігорю з дружиною, а й двом дітям — 11-річній Лілі та тримісячному Артемкові, заспокоїлися. Грізні пітони та різнокольорові змії мирно співіснують поруч з ігуаною, отруйним павуком-птахоїдом, ківсяком (сороконіжкою), йоркширським тер’єром Софі та мишкою-піщанкою.

 Ігуана стала зіркою екрана.
Ігуана стала зіркою екрана.

Рептиліям виділили окрему кімнату. Там розмістили 20 тераріумів і 40 маленьких контейнерів — пластмасових, для зберігання їжі. У них мешкають маленькі змійки, які нещодавно з’явилися на світ. Але й тут їм місця забракло. Деякі плазуни знайшли притулок у дитячій, великій кімнаті та туалеті — ближче до обігріву. Ігор пояснює, що одні «повзучі гади» потребують тепла, інші — навпаки, холоду.

Господар численних рептилій працює на двох роботах: у дитячому екологічному центрі й паралельно — експедитором. Каже, яких тільки тваринок не тримав удома! Останнім був папуга, який викликав алергію. Після цього випадку Ігор зупинив вибір на змії, оскільки вона — гіпо­алергенна. Ще у шкільні роки ловив і носив до школи вужиків — лякав вчителів. Каже, часто бачив один і той же сон: ніби його кусають змії. Саме він підштовхнув Ігоря до екстремальної покупки — каліфорнійської змії. Домашня улюблениця припала молодому чоловіку до душі, тож незабаром у неї з’явилося численне сусідство. Дружині спочатку нове захоплення благовірного не сподобалося, та згодом, разом із маленькою донечкою, звикли до «повзучих друзів». Настільки, що коли Ігор на декілька днів відлучався по роботі, доглядали їх самотужки. Хоча, за словами господаря, саме змії — найменш вибагливі тварини серед усіх домашніх улюбленців. Вони потребують мінімальних витрат і догляду. Головне для них, аби у тераріумі завжди була вода для пиття та звичайна лампочка: більшість рептилій потребують тепла. Підстилку з тирси можна міняти лише раз на місяць. Тоді ж варто протерти «Доместосом» зміїне помешкання. Приблизно з такою ж періодичністю «повзучі друзі» й трапезують. Маленькі змійки та ті, що спарюються, потребують більше енергії, тож їдять частіше — раз на два тижні одне мишенятко або ящірка. Коштує такий харч 7 грн. за штуку. Ігор цю здобич розводить самотужки. Згадує, мишки жили та плодилися у нього на балконі, у підвалі, але їх супроводжував жахливий запах, тож оселив їх у себе на роботі. Живу їжу для своїх підопічних заморожує: вдома має спеціально відведений ящик у морозильній камері. Деякі змії капризні. Відмовляються їсти самостійно, тож Ігор годує їх власноруч. Дивитися, як він запихає до пащі рептилії ящірку чи мишку, — випробування не для слабких нервів.

Переваги утримання вдома «повзучих гадів» оцінили знайомі Ігоря, а згодом й інші користувачі Інтернету. З’явилося чимало охочих придбати повзучого друга. Господар продає молодих змійок по 600 грн. Каже, любителів рептилій хоч і багато, але не кожен українець готовий пустити до помешкання таку тварину. Заважають стереотипи, ніби усі вони — кусаються й несуть смерть. Насправді ж змії бояться нас більше, ніж ми їх. Якщо «повзучого гада» не рухати — ніколи не нападатиме першим.

Ліля без страху бере в одну руку двометрового коврового пітона, а в другу - 90-сантиметрову червону змію. Каже, коли вони скидають шкіру, знайомі дівчатка просять її для манікюру. А коли вночі два пітони, один з яких важить 15 кг, розвалили тераріум у кімнаті, де спала дівчинка, вона зовсім не злякалася…

Її мамі більше до душі ігуана. Незважаючи на цупку шкіру, рептилія полюбляє пестощі. Якщо чухати її біля щічок, блаженно заплющує очка й може так сидіти годинами… Ця тваринка — справжня зірка, адже брала участь у декількох передачах, у тому числі — «Супермодель по-українськи». А ще її часто запрошують на фотосесії.

Схожі новини