Передплата 2024 «Добра кухня»

На базарі товару – очі розбігаються. А покупців мало...

Супермаркети «вигнали» людей з міських ринків.

Попри те, що до Нового року і Різдва часу залишилося зовсім мало, на львівських ринках ажіотажу із передсвятковими закупами нема. Прилавки аж вгинаються від шаленої кількості м’яса — і свинячого, і телячого, але черги й штовханини нема. Пригадую, за совдепії моя мама ще на початку грудня бігла на базар, щоб купити «голяшку» на холодець, бо потім, казала, не докупишся. І не тому, що було дорого, а тому що був дефіцит...

А зараз продавці м’ясної продукції улесливо запрошують до своїх прилавків. Та й ціни, чесно кажучи, не такі вже й космічні. Особливо на свинину. За сало (сире) просять 30 гривень за кілограм, стільки ж за «голяшку». Шпондер — 50, полядвиця на відбивні — 70 гривень (копчена — 135 грн.). Якщо хочете робити «кров’янку», літр крові теж доступний — 30 гривень, а за коров’ячу просять лише десять.

Значно дорожча телятина. Бо, як мені розповіла пані за прилавком, телятко родиться одне, а свинок відразу може з десяток. Тому кілограм телячої шинки 120 гривень, шиї — 80. Кажу, може, не купують м’ясо через піст. Жінка усміхнулася: “А ви йдіть подивіться, що робиться “на рибі”. Думаєте, там черга? Ніхто тепер нічого не купує. Повідкривали всякі “ашани”, до яких безплатно возять маршрутками. Там тепло, повно розваг... Постійно знижки і акції. То хто буде ходити на базар і мерзнути?”.

І справді, у рядах, де торгують рибою, черг я також не побачила. Ходять в основному старші люди, ті, хто звик усе купувати на базарі. Заморожений хек “аргентинський” продають за 53-59 гривень, живий короп — по 52.

Не поспішає закуповувати цитрусові і Святий Миколай, хоча до неділі залишилося лише кілька днів. Торгаші навезли стільки мандаринок-апельсинок, що можна нагодувати усю Львівську область досхочу. Та й ціни теж прийнятні. За кілограм мандаринів просять від 23 до 25 гривень, апельсинів — 21. Лимони також впали в ціні — 30 гривень за кілограм, стільки ж коштує кілограм граната. Можна досхочу наїстися яблук, бо також відносно недорогі — 8-10 гривень.

Багато на базарі зараз сушених грибів. Кілограм білих можна купити за 150 гривень, а невеликий шнурочок — за 45. Прошу продавця, щоб зважив. Там лише 30 грамів. На борщ з “вушками” мало би вистачити... Свіжі печериці — 25-30 гривень.

Тримається у ціні “молочка”. Півторалітрова пляшка молока коштує 20 гривень, дволітрова — 26. Літр домашньої сметани — 40 гривень. Стільки ж коштує і сир. А дуже добрий — жирний, сметанковий, на 15-20 гривень дорожче.

“Олів’є” на Новий рік доведеться робити з “магазинних” яєць (2.20-2.50 грн. за штуку). За словами пані Катерини, яка торгує інкубаторськими яйцями, про домашні зараз можна забути. “Якщо прийдете на базар дуже рано, коли з електрички вийдуть сільські господарі, то можете у них купити яйця по 4-5 гривень за штуку. Але їх забирають перекупники, щоб потім перепродати дорожче”. За словами жінки, не всі перекупники чесні. Дехто поміж домашніх яєць накидає фермерських і має на цьому непоганий заробіток.

Як завжди, більше людей “крутяться” біля овочів. Хто морквину потребує (5-7 грн./кг), хто бурячка на борщ (5-6 грн.), кому картопельки чи ріпчастої цибулі (5 грн.) треба. Дешева білокачанна капуста — 3-4 гривні за кілограм, горнятко квашеної — 5 гривень, “пекінка” — 13. Подорожчала цвітна капуста — 20 гривень за кілограм, на “п’ятірку” більше просять за броколі. Захочете салат зі свіжих (парникових) овочів, можете зробити з помідорів (25 грн.) і огірків (40). А якщо задумаєте гарно викласти на листя салату, тут уже треба добре подумати — за кілограм вітамінного овоча доведеться заплатити 50 гривень…

Фото автора