Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Глінтвейн та пампухи подорожчали на п’ять гривень

На Різдвяному ярмарку трохи зросли ціни не лише на ласощі, а й на сувеніри.

Хоча на календарі майже середина грудня, у Львові вже відчувається атмосфера Різдва. Стартував традиційний Різдвяний ярмарок, де за прикладом святкових ярмарків Європи торгують сувенірною продукцією, стравами української та європейської кухні, потрібними речами для свят. Поярмаркувати можна буде аж до 20 січня 2017 року. Оренда торгових будиночків не підвищилася — 25-30 тисяч гривень. Для підприємців трохи підвищилася плата за електрику, їм надано потрібну потужність для обігріву робочого місця. На Різдвяний ярмарок вирушила журналіст “ВЗ”.

Надвечір розгоряється торгівля. Серед покупців зустріла поляків, німців, французів, китайців, турків. Купують сувенірні горнятка із зображенням львівської Ратуші, Високого Замку та із логотипом “Львів відкритий для світу”. Іноземці беруть на ура магнітики, львівську каву (ціна за 250-грамову упаковку меленої кави — від 100 гривень), чаї з карпатських трав (25-50 гривень за упаковку), вишиванки (від 450 гривень). Сувенірні ангелики — 70, солом’яні домовики — 100, “дуті” вироби із тканини у вигляді ялинок, пташок — 100.

У таку прохолодну та мокру погоду торг треба підбадьорити гарячою кавою або глінтвейном. Ціна склянки чаю, кави чи гарячого шоколаду не змінилася порівняно з минулим сезоном — 10 гривень. А ось за глінтвейн треба викласти з гаманця 20 гривень (торік напій з вина коштував 15 гривень. — Авт.). Купую глінтвейн, бо дуже змерзла. “Цього року власник гастрономічних яток вирішив підвищити на п’ять гривень ціну глінтвейну та пампухів, — розповів продавець Олег. — Але пампушки більші, всередині більше начинки, декоровані шоколадом. На решту страв ціна майже не змінилася. Деякі м’ясні вироби подорожчали на гривню-дві”. У сусідній ятці сказали, що 20 гривень — стартова ціна глінтвейну, поки ярмарок ще не “розігрітий”. У розпал сезону, з початку січня, коли туристів відчутно побільшає, склянка цього напою коштуватиме 25 гривень.

Щось смачне до кави (міні-шоколадки, маракуни, вафельні трубочки) — від 10 гривень. Яблуко в карамелі, обсипане горішками, шматочками шоколаду — 30.

Йду на запах диму, де на прилавках красуються щойно посмажені сосиски та ковбаски. За одну ковбаску просять 25-50 гривень. Порція картоплі-фрі — 25 гривень, квашена капуста — 10, квашений огірок — 10.

На одній ятці торгують м’ясними стравами до святкового столу. Черги — чималі, хоча ціни не надто комфортні. Продавці кажуть, це екопродукція. Півлітрова банка печінкового паштету — 90 гривень, банка тушеної свинини — 100, кілограм буженини — 300 гривень, печена ковбаса — 250 гривень за кілограм, фарширована качка — 150 гривень за кілограм. Купую шматок качки, щоб робити вранці канапки. Заплатила 55 гривень.

Цьогоріч на ярмарку відчутно побільшало теплих речей з овечої шерсті. Безрукавки у гуцульському стилі — від 320 гривень, рукавиці — від 100. Не бракувало на прилавках продукції, яка не має жодного відношення до різдвяної тематики. Зокрема, торгували шаликами та костюмами ФК “Шахтар” (ціни від ста гривень), сувенірні браслети, де написано рік заснування клубу, — 40 гривень. Торгують традиційними магнітиками та дзвіночками із написами “Хочу сексу!”, “Виклик чоловіка”, “Неси пиво!” (50-60 гривень). Різдвяних дідухів у торгових хатках не має. Цей атрибут свят можна придбати хіба що “з рук”. Один пан носив дідухи ручної роботи, закликав купити: менший 250, більший — 300 гривень. Для необізнаних туристів з Центральної та Східної України продавець із захопленням “читав лекцію” про символічне значення дідуха на святвечірньому столі. Найбільше мене здивував “святковий товар” — мірка чоловічого достоїнства, яка коштує 50 гривень (торік — 45). Не пошкодувала грошей на мірку, триматиму вдома на стіні як почесний сувенір...

Фото автора

Схожі новини