Передплата 2024 ВЗ

Ніщо так добре не лікує грип, як... температура!

Лікар радить припинити «годувати» аптеки. Витрачати сотні гривень на ліки немає сенсу. Організм сам справиться з вірусом.

Грип наступає! Епідемію оголосили вже у п’яти областях. До Луганської, Харківської і Дніпропетровської областей, в яких епідпоріг було перевищено минулого тижня, приєдналися Чернівецька і Запорізька. Продовжує зростати захворюваність у Києві. За тиждень на грип перехворіло понад 230 тис. осіб, з них майже 70% - діти віком до 17 років. Найменша кількість хворих - у Закарпатській області. Найбільша — у Київській (за рахунок столиці, де щодня по допомогу до медиків звертається понад тисяча осіб).

Найбільш ефективний захист від небезпечних штамів вірусу грипу, які циркулюють у цьому епідсезоні, - A H1N1 (“Каліфорнія”) і A H3N2 (“Гонконг”), забезпечує вакцина. Щепитися варто було у жовтні-листопаді, однак і зараз це ще не пізно зробити. Імунітет сформується протягом двох тижнів (деякі лікарі не на диктофон зізнаються, що через місяць). Протягом цього часу бажано не контактувати із хворими, частіше мити руки з милом, не торкатися обличчя, уникати місць скупчення людей, одягатися відповідно до погоди (цих правил варто дотримуватися також щепленим - вакцина не захищає від грипу, але захищає від його ускладнень).

Якщо бачите людину з ознаками ГРВЗ, відійдіть на відстань 2 метрів. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. На тлі ослабленого імунітету (а у зимовий період такий має більшість) злягти можна вже через кілька годин після інфікування.

Що робити, якщо уникнути хвороби не вдалося? Антибіотики, противірусні препарати, імуномодулятори, сиропи від кашлю, комбіновані засоби від застуди, вітаміни та рослинні лікарські засоби МОЗ приймати не рекомендує і навіть розіслало листи до місцевих управлінь охорони здоров’я з вимогою припинити лікарям нав’язувати пацієнтам непотрібні ліки. Лікар-інфекціоніст вищої категорії, к.м.н., завідувач першого дитячого діагностичного відділення Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Гайдук (на фото) радить припинити “годувати” фармацевтичний бізнес: “Ніщо грип не лікує так добре, як... температура. Гарячка активує кожну ланку імунної відповіді. Звісно, фармацевтичний бізнес буде переконувати вас через рекламу і лікарів, які співпрацюють з представниками фірм-виробників, що без медикаментів не одужаєте. Це — вдала маніпуляція на наших страхах”.

Радить багато пити (рідина має бути теплою). Дітям до трьох років — у розрахунку 100 мл на кожен кг ваги на добу (у цю кількість входять також перші страви). Напої повинні бути підсолодженими — це дозволить уникнути підвищення рівня ацетону у дитячому організмі. Діти охоче п’ють кока-колу, розведену теплою водою у пропорції 1:1, або чай із розчином глюкози.

“При температурі +38-390С і вище застосовуйте фізіологічні методи (за умови, що кінцівки теплі, а шкіра — рожева). Такі процедури дають швидкий ефект, не викликають ускладнень, їх можна повторювати декілька разів на добу, якщо температура буде знову підвищуватися, - запевняє фахівець. - Роздягніть дитину до підгузника або спідньої білизни, обдуйте вентилятором або віялом (у кімнаті має бути комфортна температура. - Авт.). Волосяну частину голови рясно змочуйте теплою водою (температура +32-350С). Після висихання — повторіть. За 2-3 рази температура тіла знизиться щонайменше на 0,5°С. Перегрітий мозок набрякає, збільшується у розмірах — через те виникає головний біль, можуть початися судоми. Така процедура дозволить охолодити голову. Тіло обтирайте губкою, змоченою теплою водою. Вода буде випаровуватися з поверхні тіла і так само, як піт, буде його охолоджувати. Ніжне тертя губкою сприяє розширенню судин і посиленню тепловіддачі. Можна прийняти теплий душ (5-10 хвилин). Дитину рушником не витирайте — нехай обсохне, як на пляжі. Після такої процедури температура тіла знизиться на 10С. Не використовуйте холодну воду, розчини спирту чи оцту, оскільки швидке випаровування і швидке охолодження шкіри може спровокувати рефлекторний спазм судин і припинення тепловіддачі”.

“Якщо кінцівки холодні, а шкіра — бліда, це означає, що температура буде й надалі підніматися. Необхідно застосувати судинорозширювальні засоби. Найкраще - папаверин (0,5 мг/кг): дітям до шести місяців 2% розчин — 0,1 мл; до одного року — 0,2; до двох — 0,3; до трьох — 0,5; до чотирьох - 0,6; до п’яти — 0,8 мл. Або папаверин у свічках: чверть до одного року, 1/3 — до трьох років, половина — до п’яти. Голову рясно змочуйте теплою водою. Якщо температура піднялася до +39°С і вище, дайте дитині половину рекомендованої дози парацетамолу чи ібуфену. Таку дозу можна частіше повторювати. Якщо протягом години кінцівки не потепліли, а температура продовжує підніматися, повільно введіть 1 мл дексаметазону внутрім’язово (доза не залежить від віку) та викличте “швидку” або зверніться до лікаря. Якщо температура +390С і вище тримається довше доби, необхідно здати кров і сечу на аналізи”, - наголошує Ігор Гайдук.

Цими рекомендаціями, запевняє, можуть скористатися також дорослі, адже їхній організм функціонує за тими ж принципами, що й дитячий.

Схожі новини