Передплата 2024 «Добра кухня»

Не померти від раку

Як уникнути страшної хвороби? 

“На 30% можна знизити ризик захворіти на рак, якщо вести здоровий спосіб життя та вакцинуватися від інфекцій (таких як вірус гепатиту В, зараження яким може призвести до цирозу і раку печінки, та вірус папіломи людини, що провокує рак шийки матки у жінок)”, — стверджують експерти ВООЗ. Розробили “Європейський кодекс проти раку”, куди включили 12 рекомендацій для здорових осіб, виконуючи які, ті зможуть уникнути захворювання (на інфографіці).

Рак розвивається з однієї-єдиної клітини, яка замість того, щоб померти, продовжує ділитися. Перетворення нормальної клітини у пухлинну відбувається внаслідок взаємодії генетичних факторів зі зовнішніми фізичними (ультрафіолетовим та іонізуючим опроміненням), хімічними (азбестом, компонентами тютюнового диму, забруднювачами продуктів харчування і питної води) та біологічними (вірусами, бактеріями, паразитами).

Чим старша людина — тим більший ризик. З віком клітини оновлюються повільніше, накопичуються ризики. Тобто чим довше курите, зловживаєте алкоголем, об’їдаєтеся на ніч, вилежуєтесь на дивані і ведете безладне статеве життя, тим більша ймовірність, що захворієте.

Авторитетний американський лікар, доктор медицини Майк Хайман (на фото), колонки якого у The Huffington Post щодня читають сотні тисяч його співвітчизників, переконує: рак — це результат неправильного способу життя. Якщо його змінити, можна не лише уникнути захворювання, а й... вилікувати його! “У статті “Що б я зробив, якби у мене діагностували рак?”, автор пише:

«Відмовився би від цукру.Цукор живить ракові клітини. Середньостатистичний житель Землі з’їдає за рік приблизно 69 кг цукру і 66 кг борошна. Не дивно, що у світі 1,7 млрд. людей потерпає від ожиріння! Якщо хочете запобігти раку або взяти його під контроль, доведеться пильнувати за рівнем глюкози у крові. Їжте збагачені клітковиною свіжі, цільні, натуральні продукти і зведіть до мінімуму споживання солодощів. Будете ситі, а от ракові клітини — голодуватимуть.

Виключив би з раціону продукти, на які маю алергію.Масштабне дослідження (його результати були опубліковані у журналі Американської медичної асоціації) продемонструвало, що чутливість до глютену (складного білка, який входить до складу більшості злакових культур, зокрема, пшениці, ячменю та жита) — поширене явище у США. Якщо такі люди щодня будуть їсти хліб, рано чи пізно помруть від раку або серцевих захворювань.

Боровся б із запальними процесами в організмі.Запалення — прямий шлях до серйозних хронічних хвороб, у тому числі раку. Зазвичай запальні процеси виникають на тлі розвитку стійкості до інсуліну, аутоімунних захворювань (недуг, спровокованих імунітетом) та алергій.

Налягайте на продукти, збагачені омега-3 жирними кислотами (в ідеалі — на червону рибу і насіння льону). Вони допоможуть справитися із запаленнями.

Попіклувався би про здоров’я свого кишечнику.Всередині “мешкає” безліч бактерій — хороших і не дуже. Коли порушується баланс мікрофлори, це може стати причиною раку.

Вживайте якомога частіше і у більших кількостях пре- і пробіотики (кефіри, йогурти). Також вам потрібні фітонутрієнти (лісові ягоди), куркумін (міститься у куркумі) і ресвератрол (його багато у вині і винограді). Це допоможе пригальмувати запальні процеси у кишечнику.

Намагався б уникати токсинів.Узагалі не контактувати з пестицидами, фталатами, бісфенолом А, антипіренами, важкими металами (перед­усім ртуттю і свинцем) неможливо. Але їх вплив на організм можна зменшити. Не гуляйте центральними вулицями великих міст і тим більше не селіться на них. Свинець, який потрапляє в атмосферу від авто, що стоять у заторах, небезпечний, якщо його концентрації перевищують гранично допустиму норму. Не купуйте напоїв у пластиковій тарі. Не їжте складних напівфабрикатів».

30-50% - У стількох хворих в Україні рак діагностують на III і IV стадіях. Щороку недугу виявляють у 160 тис. осіб. Щороку 80 тис. хворих помирають. Рак — друга причина смертності після серцево-судинних захворювань.

Схожі новини