Передплата 2024 ВЗ

«Вірус агресивний. Ніхто не знає, як буде поводитись»

Гонконзький грип, епідемію якого прогнозують фахівці, востаннє навідувався в Україну 1967 року.

Протягом останнього тижня на грип в Україні захворіло 193 тис. людей. З них понад 133 тис. - діти до 17 років. Епідпоріг перевищено у трьох областях — Дніпропетровській, Луганській і Харківській. У Чернівцях школи закрили на тижневий карантин.

За словами головного епідеміолога департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталії Тімко, у цьому епідсезоні циркулюватимуть три штами грипу — A H1N1 (“Каліфорнія”), A H3N2 (“Гонконг”) та В (“Брісбен”). До каліфорнійського (або “свинячого”) грипу, який торік забрав життя 390 людей, а у 2009 — 1200, вже виробили імунітет (хоча штам постійно мутує). А от “Гонконг” востаннє навідувався в Україну ще у 1967 році. “Його всі бояться - і небезпідставно. Вірус агресивний, спричиняє багато захворювань з великою кількістю ускладнень. Ніхто не знає, як буде поводитись”, - каже лікар.

Пік захворюваності на вірус грипу штаму А H3N2 медики прогнозують на період Новорічних свят. “Але сказати, коли точно буде епідемія, не можна. Усе залежить від погоди. Якщо не буде морозу, кількість інфікованих зростатиме”, - каже Наталія Тімко.

Радить вакцинуватися. Зареєстровані вакцини (французького і корейського виробництва) захищають від трьох заявлених штамів грипу. Зробити це ще не пізно (хоча, в ідеалі, щепитися треба було у жовтні-листопаді) — імунітет виробляється протягом двох тижнів. Якщо за цей час не будете контактувати з хворим, не захворієте, а далі вас захищатиме вакцина. Захворіти можете, але ускладнення не розвинуться. Серед людей, які померли від ускладнень грипу торік, жоден не був щеплений.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та її заступники показово вакцинувалися від грипу і закликали українців взяти з них приклад. Вакцинація від грипу не входить до переліку обов’язкових, тому вакцину доведеться придбати за свій кошт.

Кореспондент “ВЗ” перевірила: вакцина є у продажу. Коштує трохи більше ніж 170 гривень. Для того, щоб купити препарат, потрібно показати фармацевту скерування на вакцинацію від сімейного лікаря.

У групі ризику — діти до трьох років, особи, старші за 65 років, хворі на цукровий діабет, бронхіальну астму, ожиріння, серцево-судинні захворювання та інші важкі хронічні недуги. Їм варто щепитися у першу чергу. Молоді також ризикують, бо люблять переносити хвороби на ногах. А якщо штам грипу агресивний, запалення легень може розвинутися вже на другу добу.

МОЗ рекомендує лікувати грип і застуду рясним питтям і регулярним провітрюванням кімнати, в якій лежить хворий. Відомство розіслало керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я ОДА лист, в якому закликало медиків уникати необґрунтованих призначень безрецептурних препаратів. У “чорний список” потрапили антибіотики, противірусні препарати (за винятком двох, які слід призначати в окремих випадках), інтерферони, ефективність яких така ж, як у плацебо, антигістамінні (незрозуміло, якого впливу від них очікувати при ГРВЗ), сиропи від кашлю (можуть зашкодити дітям до чотирьох років), комбіновані ліки від застуди (полегшують симптоми у дорослих, дітям призначати забороняється), вітаміни і рослинні препарати, ефективність яких не доведена.

Якщо самопочуття різко погіршилося, температура — вища за +38°С, “викручує” суглоби і м’язи, болить голова, не займайтеся самолікуванням — терміново викликайте лікаря. Минулого року хворі вичікували по 5-10 діб, через те було стільки смертей.

Що робити, якщо захворіли?

Температуру до +38°С не збивайте. Якщо це треба зробити, у жодному разі не приймайте аспірин (при H1N1 він протипоказаний, а який вірус ви “підчепили”, можуть сказати лише фахівці вірусологічної лабораторії — “на око” навіть лікар не визначить). Парацетамол приймайте обережно, бо ушкоджує печінку (можете хворіти на хронічний гепатит і не знати про це). Добова допустима доза — не більш ніж 4 г. Не приймайте антибіотики без дозволу лікаря. Антибактерійні препарати на вірус не діють і від ускладнень не захищають. Навпаки, можуть їх спровокувати.

Схожі новини