Передплата 2024 «Добрий господар»

Підступний вбивця без запаху і кольору

Журналіст «Високого Замку» на собі відчула наслідки отруєння чадним газом, що мало не закінчилось фатально.

З похолоданням та початком опалювального сезону настає «сезон» отруєнь чадним газом. Біда у тім, що в багатьох львівських квартирах встановлено газові колонки та печі, які давно відслужили своє. А безпечні мешканці здебільшого не переймаються станом та належним обслуговуванням газових приладів. Даремно. Така недбалість може коштувати життя.

Лише за одну добу на Львівщині через отруєння чадним газом до лікарні потрапили семеро осіб. З них одна жінка померла в Червоноградській лікарні, а чоловік, який перебував у тому ж приміщенні, зараз у реанімації, має набряк головного мозку.

«До нас він поступив уже без свідомості, з чого робимо висновок, що це було тривале перебування у загазованому приміщенні. Пацієнт перебуває на штучній вентиляції легень», — розповіла завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії №1 ЛОКЛ Ірина Шабанова.

Моя знайома отруїлася чадним газом у себе вдома і після місяців коми та посиленої терапії вчилася ходити, говорити та навіть їсти! Але ця трагедія здавалася чимось далеким, зі мною, мовляв, такого не станеться. Як кажуть, не зарікайтеся...

Ми з подругою винаймали квартиру зі старою газовою колонкою. І хоч встановлена вона була у ванні, де, за стандартами, жодних газових приладів бути не може, власник не збирався щось змінювати, мовляв, яка різниця? А різниця, як виявилось, була. Одного вечора я зайшла у ванну і замкнула двері на гачок. Раптово в голові мені запаморочилось. Коли прийшла до тями, наді мною стояла перелякана подруга. Як виявилось, вона почула мої крики ще за півгодини до того, як я отямилась. Спочатку думала, що це жарт, а через п’ять хвилин підійшла до ванни і пригрозила виламати двері. Тоді вирвала гачок і знайшла мене на підлозі у спазмах, як при епілептичному нападі. Викликала «швидку». Карета швидкої допомоги приїхала десь за годину. Далі все як у тумані… Перше, що пам’ятаю, як лежала в якійсь комірчині з дихальною маскою. Потім була подорож чотирма лікарнями, в кожній з яких мене відмовлялись прийняти, мовляв, то прописка не та, то вік не той (на момент отруєння я була неповнолітньою). Пам’ятаю, що в кожну лікарню заходила на своїх двох — незважаючи на мій стан, ніхто навіть не запропонував носилок. Врешті-решт мене прийняли в Охматдиті, де в реанімацію я зайшла також сама. А вже у барокамеру доправили на носилках. Лікар сказав, мені пощастило, що барокамера вільна.

Далі був тиждень посиленої терапії. В барокамеру мене з носилок перекладали медсестри, бо через дві супутні операції ноги не слухались. Відчуття, ніби лежиш у залізній труні, і лише скляний ілюмінат з’єднує з навколишнім світом. Час від часу по склу гримав лікар, щоб упевнитись, що я не втратила свідомості. Потім були перші кроки і з лікарні мене виписали вже ходячу. Ще місяць тривала реабілітація вдома.

Лікарі розповідали, що якби подруга не виламала двері, то я б «зачаділа» на місці.

«На те, в якому стані пацієнт, впливає не тільки концентрація газу, а й тривалість перебування в загазованому приміщенні. Дуже часто до нас потрапляють пацієнти, які приймали ванну в кімнаті, де стоять газові колонки. Але зазвичай пацієнти потрапляють через печі, які погано працюють: можуть бути відкриті заслонки, і газ «видуває» в кімнату», — розповіла Ірина Шабанова.

Щоб визначити, чи людина отруїлась чадним газом, потрібно зробити аналіз крові на карбоксиди. Цікаво, що наявність цієї речовини може бути навіть у курця чи людини, яка перебувала у місці інтенсивного руху транспорту і надихалась автомобільних вихлопів.

«Чадний газ — це продукт, який утворюється через неповне згоряння газу. Якщо у квартирі пластикові вікна і вона рідко провітрюється, то доступу кисню немає. Коли вмикається газовий прилад і кисень вигоряє, через комин відбувається зворотна тяга, і замість природного виходу газу назовні його «затягує» у приміщення», — розповідає головний інженер «Львівгазу» Богдан Гук.

За його словами, найчастіше отруєння відбувається тому, що люди нехтують правилами безпеки використання газових приладів у побуті.

«Перша причина — недотримання вимог до приміщення, де встановлений газовий прилад. До прикладу, відсутність вентиляції. Друга — безвідповідальне користування: запалили камін і залишили без нагляду. Третя — це самовільне встановлення газового обладнання. Буває, люди спалюють дрова, сміття та інші речі, які палити в печах заборонено. Комин засмічується, і виникають проблеми», — каже Богдан Гук.

Перед використанням газових приладів необхідно провітрити приміщення хоча б упродовж 3-5 хв., залишити відчиненим вікно, щоб був приплив повітря, після цього перевірити, чи є тяга у вентиляційних каналах. Для цього можна взяти смужку паперу чи газети, прикласти до газового приладу: якщо смужку «затягує» всередину, значить, тяга є і можна безпечно користуватись газовими приладами.

Підступність чадного газу в тому, що він не має ні запаху, ні кольору, а потрапляння його в організм витісняє кисень із крові, що може призвести до смерті. Найперший симптом отруєння — головний біль. Далі у хворого паморочиться в голові, болить у грудях, порушується координація рухів, часто людина втрачає свідомість. До симптомів відносять синюшний або, навпаки, яскраво-червоний відтінок шкіри та блювоту.

  • Щоб зберегти життя отруєному чадним газом, слід зробити такі кроки: негайно зателефонувати у “швидку”, одразу провітрити приміщення та забезпечити доступ свіжого повітря хворому. У разі відсутності свідомості слід робити закритий масаж серця з використанням штучного дихання аж до приїзду карети швидкої допомоги. Не можна запалювати світло чи вогонь — це може спричинити вибух. Діяти в таких приміщеннях потрібно максимально швидко і дихати через марлю або носову хустинку. Необхідно одразу зателефонувати в аварійну газову службу та повідомити про витік газу.

Схожі новини