Передплата 2024 «Добра кухня»

«Зимовий палац Бельведеру не бачив виставки такого рівня з часів Марії-Терезії...»

У Відні експонуються роботи Пінзеля зі збірки національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького.

“Хочете відчути особливу гордість за Україну? Хочете побачити, як австрійці шанобливо схиляють голови перед нашим мистецтвом? Тоді приходьте. Це просто не можна пропустити”, - написав на своїй сторінці у «Фейсбуку» надзвичайний і повноважний посол України в Австрії Олександр Щерба. Ці слова — про виставку творів геніального майстра епохи пізнього бароко Іоана Георга Пінзеля, ім’я якого тісно пов’язане зі Львовом. Експозиція відкрилася 27 жовтня у Зимовому палаці Бельведеру у Відні.

Про подробиці проведення цієї знакової виставки на брифінгу розповіли новопризначений генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького Тарас Возняк та головний зберігач фондів цієї ж музейної установи Ігор Хомин.

Після виставки в Луврі (у 2012 році) це друга виставка Пінзеля. У Бельведері представлено 21 роботу. 20 із 32-х шедеврів цього майстра зі своєї колекції, яку упродовж життя формував колишній гендиректор галереї, Герой України Борис Возницький, надала Львівська національна галерея мистецтв.

Барокові скульптури, розміщені у бароковому палацовому комплексі із розкішною ліпниною, ідеально пасують одне до одного. “Зимовий палац Бельведеру не бачив виставки такого рівня з часів Марії-Терезії”, — зазначив львівський реставратор Іван Дудич, який безпосередньо працював із скульптурами Пінзеля у Відні.

Віденська експозиція не мала фінансових проблем, які були у Луврі, де допомагали меценати. Усі видатки, пов’язані з експонуванням робіт у Відні, оплатила австрійська сторона. Ба більше, австрійці ще оплатять Львівській галереї певну суму грошей.

Прес-конференції Тараса Возняка передував шквал критики у соцмережах. Зокрема, редактор веб-порталу «Музейний простір» Леся Гасиджак звинуватила українську сторону в тому, що та не зробила осердям інформації про Іоана Георга Пінзеля постать Бориса Возницького, який зберіг і відкрив Україні геній цього скульптора. “Подивіться каталог виставки — там під кожною фотографією зазначено “Львівська галерея мистецтв імені Б. Возницького”, — зазначив Тарас Возняк. — Пінзель — символ Львова, Галичини і України. Це наш бренд. Було би безглуздо писати: “Леонардо да Вінчі. Італія” чи “Моцарт. Австрія”. Усі розуміють, що Моцарт — символ Австрії, Леонардо да Вінчі — символ Італії. А Пінзель — символ України. Борис Возницький збирав твори Пінзеля. Але Пінзеля першими відкрили світу двоє науковців у 1937 році — Тадеуш Маньковський і Збіґнєв Хорнунг. Возницький, без сумніву, був їхнім чудовим продовжувачем. Треба згадати таких науковців, як Вуйцик, Островський, Овсійчук...”.

Журналіст “ВЗ” розпитала нового гендиректора Галереї мистецтв, звідки “ростуть ноги” у критичних публікацій проти нього.

- Для декого ще не завершилося проведення конкурсу на заміщення посади генерального директора Галереї мистецтв. Хоча насправді конкурс завершився ще 7 вересня.

- Ви казали, що проведете у Галереї детальну інвентаризацію усіх фондів...

- Цього тижня вона починає­ться. Інвентаризація буде проходити не в архаїчній радянській формі, а з фотофіксацією і в електронній формі.

Фото з «ФБ» Олександра Щерби