Передплата 2024 ВЗ

У туристичному місті бум на кухарів, барменів, офіціантів...

Учні закладів профтехосвіти сфери гостинності вже на другому курсі знаходять собі роботу.

Наше місто динамічно розвивається як осередок туризму. Тому виникла велика потреба у кадрах для сфери гостинності. Роботодавці конкурують між собою у наборі фахівців.

«У Львові є близько чотирьох тисяч закладів громадського харчування, в яких не вистачає 1,5 тисячі працівників. Кухарі працюють у дві зміни і виснажуються, згоряють на роботі», - розповів роботодавець, організатор фестивалю HoReCaShow Lviv і співзасновник Асоціації кулінарів Західна Шеф Група Іван Янчишин.

Спеціалізований Ярмарок кар’єри для сфери гостинності організував Львівський обласний центр зайнятості у Львівському вищому професійному училищі харчових технологій.

На ярмарку зібралися 24 потенційні роботодавці, серед яких багато відомих фірм: ресторація Бачевських, ПАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер», «Концерн Хлібпром», «Концерн Галнафтогаз», ТзОВ ГК «Жорж», «Галицька здоба», «СокарПетролеум», ресторани «Вілла Австрія», «Маєток», «Старгород», «Атляс», «Гранд Резорт», мережа ресторанів «ОККО». Вони запропонували аж 150 вакансій у своїх закладах із заробітною платою від 3-4 тисяч гривень. Роботодавці шукають кухарів, кондитерів, барменів, пекарів, тісторобів, офіціантів, адміністраторів, покоївок, укладальників-пакувальників, охоронців, помічників оператора лінії, сортувальників, водіїв автотранспортних засобів та ін.

Поряд із тим, що відвідувачі Ярмарку кар’єри спілкувалися із потенційними роботодавцями, в іншому залі вихованці профтехшколи показували свої вміння. Як розповідали вчителі, вони вчать учнів, що важливо страву не тільки смачно приготувати, а й гарно подати. Тому дівчата і хлопці з гофрованого кольорового паперу виготовляли троянди, декорували звичайнісінькі пляшки та кошики. З кулінарної мастики - яблуневий цвіт, з буряків — бордові троянди, з кореня петрушки — хризантеми, а з моркви і оливок - гарні букети.

Майбутні офіціанти та бармени теж мали що показати. Першокурсник Олег стояв біля столу, засервірованого для «вечері на двох». Хлопець розповідає про те, що йому дуже подобається професія офіціанта, і за два місяці навчання в училищі переконався, що обрав невипадково, - вона йому подобається щораз більше. Дивували учні короваями, квітковими композиціями, ялинками з фужерів і бокалів. Кондитери на очах у всіх декорували двоповерховий торт. Майбутні перукарі виготовили з натурального волосся чудові прикраси.

Свою майстерність демонстрували учні першого курсу закладів профтехосвіти. А де ж старші курси? Як розповіли нам їхні викладачі, вони вже на другому курсі знаходять роботу. Після першого курсу, побувавши на практиці в одному із закладів громадського харчування, вони залишаються там на роботу.

Таких спеціалістів не вистачає, тому їх готують на курсах перепідготовки. Однак роботодавці не мають часу чекати, якщо йому потрібна людина, то вона йому потрібна зараз. Шукати фахівця він іде у центр зайнятості. А кухарів на обліку в центрі зайнятості немає. Тому у наших професійно-технічних закладах відкрили додатково ще три групи для навчання цієї спеціальності, та й тих мало.

Заступник директора Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук розповіла: “Ми вирішили організувати Ярмарок кар’єри і в сфері туризму та гостинності невипадково. такий спосіб поєднати інтереси навчальних закладів, які кують кадри для ресторанного бізнесу, підприємств, що пропонують працевлаштування у цій галузі, також молоді, котра бажає реалізувати свій творчий потенціал у кондитерській справі, кухарстві, пекарстві чи торгівлі. Також захід цікавий для тих, хто ще не визначився з професією, адже вони мають чудову нагоду переконатися, наскільки перспективно здобути той чи інший фах”.

Схожі новини