Передплата 2024 «Добрий господар»

Підлітки, що жують насвай, стають неадекватними

Громадськість б’є на сполох: наркоманія стрімко росте, а боротися з нею нема кому.

Сихівський районний суд Львова засудив контрабандиста наркотиків, який намагався ввезти на територію України майже дві тисячі пігулок наркотичного препарату «субутекс». Співробітники СБУ затримали зловмисника під час митного огляду на пункті пропуску «Шегині». Як з’ясувалося, затриманий перебував у розшуку з 1992 року за вчинення тяжких злочинів. Суд призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Кількість повідомлень про продаж наркотичних речовин у Львові збільшилася. Громадськість б’є на сполох. Представники ГО “Рух протидії наркоманії і корупції” повідомили про те, що біля церкви Св. Анни, що на вул. Городоцькій, відкрито торгують наркотиками. Оперативники затримали на гарячому ділків, які намагалися продати метадон, амфетамін, трамадол, марихуану. А нещодавно громадські активісти затримали таксиста, який розвозив клієнтам амфетамін...

Торгівля наркотичними речовинами стрімко переходить в онлайн. У Львові на стінах житлових будинків та шкіл з’явилися написи з адресою сайту, на якому можна купити марихуану. Найбільше таких написів виявили на Левандівці (чиновники обіцяли їх замалювати, але вони далі красуються на стінах будівель). Я намагалася отримати офіційний коментар в управлінні протидії наркозлочинності НП у Львівській області щодо цих написів. У прес-службі обласної поліції повідомили, що це управління реформували, тепер воно підпорядковується Києву, і контактів з оперативниками у них немає. А на відповідь зі столиці, після офіційного запиту, треба чекати невідомо скільки. Громадські активісти обурюються, що кількість наркоманів щороку зростає, а боротися із наркобізнесом в Україні нікому. В одній області працюють по кілька оперативників, які не можуть дати ради з наркозлочинцями.

Журналістка Мар’яна Сич займається проблемою продажу в Україні насваю (суміш курячого або верблюжого посліду, гашеного вапна і тютюну). До нього можуть додавати й інші психотропні речовини. Насвай полюбляють жувати підлітки, від цього отримують короткотривалу ейфорію. Завозять в Україну насвай разом з приправами люди азіатської зовнішності. Купити термоядерну суміш можна на Привокзальному ринку (коштує 40-50 грн. за невеличкий пакетик). Треба знати спеціальні жести, показати їх продавцю, і суміш (має вигляд коричневих зерняток) у вас у кишені. Мар’яні за допомогою знайомих підлітків вдалося його купити (на фото). Однак коли про проблему заговорили журналісти, продавці чар-зілля почали “шифруватися”. Насвай продають і через соцмережі. Щоправда, він не внесений до переліку заборонених наркотичних речовин. Проте його вживання — перший крок до наркозалежності. Мар’яна провела експеримент: кілька днів підживляла рослину насваєм, і квітка почала чахнути. “Хтось на цьому робить бізнес в Україні, і хтось це дахує, тому торговців не чіпають”, — припускає тележурналістка.

В Україні є близько 500 центрів, які декларують, що надають кваліфіковану допомогу наркозалежним. У 90% — це шахраї, які виманюють у людей гроші. Президент благодійного фонду, психолог Назар Корман, який проводить безкоштовні консультації для наркозалежних, каже, лікарі підтверджують: після вживання насваю діти стають неадекватними. Правоохоронці за допомогою спецобладнання повинні відстежувати такі продажі. Токсичні речовини, які потрапляють в організм людини, руйнують його зсередини. “Дитячий мозок запам’ятовує моменти ейфорії, а далі потребує збільшення дози. Тобто дитина, яка спробувала цю суміш, згодом підсідає на сильніші наркотики. Проте кримінальної відповідальності ні за продаж, ні за вживання насваю не передбачено”, — каже Назар Корман.

У Львові почастішали випадки, коли наркомани кидають вживані шприци поблизу садочків та шкіл. Учора зауважила такий шприц біля СШ №64. Головний лікар Львівського обласного наркологічного диспансеру Мирослава Кабанчик каже, на Львівщині, за офіційною статистикою, — 1466 наркоманів, у Львові — 822. “Громадські активісти множать ці цифри хто на сім, хто на десять”, — каже головний нарколог області...

Схожі новини