Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жетон за 50 гривень – для домашнього улюбленця

У Львові триває реєстрація домашніх тварин.

З 1 вересня у Львові стартувала реєстрація домашніх собак, яка триватиме до 1 січня 2017 року. Близько 360 собак уже пройшли цю процедуру і отримали спеціальні жетони. За ухвалою Львівської міської ради, від 1 січня 2017 року кожна собака на вулиці повинна мати жетон. Для пересічного мешканця — це сигнал про те, що собака має господаря, вакцинована від сказу, отже, є безпечною. Львів стане третім містом в Україні, після Києва та Луцька, де облікують домашніх тварин. В Європі це вже давно зробили.

Якщо господар не зареєструє свою тварину до 1 січня, поліція накладатиме на нього штраф — від 17 до 51 грн.

Реєстрація є обов’язковою не лише для фізичних осіб, тобто для людей, які тримають у себе вдома собачку. А й для юридичних осіб, на території яких живуть тварини, які, наприклад, охороняють підприємство. Штрафи вони сплачуватимуть більші, ніж фізичні особи, — від 51 до 85 грн.

Журналіст “Високого Замку” навідалася в ЛКП, де проводять реєстрацію тварин. Ажіотажу не спостерігається. “Коли у нашому місті оголосили про початок реєстрації, то в ЛКП “Лев” був справжній бум охочих зареєструвати домашнього улюбленця. З часом ситуація нормалізувалася і принишкла, - каже адміністратор ЛКП “Лев” Ірина Шевченко. - Перший місяць — вересень — був дуже активним, і приходили орієнтовно двадцять-тридцять людей у день. Також реєструвалися через сайт підприємства, і до них приїжджав кур’єр”.

Багато людей не приходять на реєстрацію, оскільки вважають, що їхня собака клубна, зареєстрована в якомусь клубі, “модна”, тож вважають, що така реєстрація в загальній базі необов’язкова. Насправді, як наголошують у ЛКП “Лев”, реєстрація обов’язкова для собак, котиків — за бажання господаря.

Зовнішня ознака реєстрації — жетон ЛКП “Лев”, на якому написано, як звати собачку, рік її народження. Доступ до цієї бази матимуть ЛКП “Лев” і поліція. Коштує така реєстрація 52 грн. 56 коп. Скаржаться “модні” собачники, чому видають жетон, а не проводять чіпування. Чіп коштує 202 грн., і для бабусі, яка має дві собачки, котрі стали її радістю на старості років, нереально заплатити такі гроші.

У Львові останнім часом збільшилася кількість собак на самовигулі. Тобто господарі відпускають собачку погуляти з надією, що вона повернеться. На жаль, бувають різні випадки. Собаки потрапляють у ДТП. Після цього господарям покалічена собака вже не потрібна. Зараз у ЛКП “Лев” перебувають вісім тварин з переломами після ДТП, і по них видно, що вони мали господарів.

Також собака, яка вибігла на вулицю, може покусати людину. А як свідчить статистика, здебільшого кусають тварини, які мають господарів і є на самовигулах. Безпритульні цього не роблять. 85-90 відсотків укусів — від собак, які є і були в сім’ях. Дуже часто людина каже: “Це не мій собака”, і довести це нереально”.

Є кілька вигод від реєстрації. Директор ЛКП “Лев” Оксана Кошак зазначає: “Треба розглядати кожен бік окремо: яку вигоду отримає собака, яку вигоду отримають господар і населення міста. Для собаки — можливість швидко повернутися додому. Для господаря — теж вигода, він позбувається стресу, що його тварина пропала, для міста — контроль за сказом, відповідальність власників”.

Для котів реєстрація необов’язкова. Але вже чотирьох котів зареєстрували.

Коли кореспондент “Високого Замку” прийшла до ЛКП “Лев”, аби довідатися, як іде процес реєстрації, сюди ж завітала пані Наталя зі своїм собакою Геральдом. Як розповіла жінка, коли вона гуляла в парку зі своєю німецькою вівчаркою, до них підійшли поліцейські і підказали, що треба звернутися в ЛКП “Лев” і зареєструвати пса. Панові Юрієві про те, що його кане-корсо Арчі повинен мати жетон, розповіли сусіди, які вже звернулися в ЛКП. А пані Ірина місяць тому придбала для своїх маленьких йорків жетони і тепер робить рекламу ЛКП, гуляю­чи в парку.

Директор ЛКП “Лев” Оксана Кошак наголошує, що реєстрацію тварин підприємство проводить не для того, аби заробити гроші на жетонах, а заради того, аби у нашому місті поменшало безпритульних собак.

Фото ЛКП “Лев”

Схожі новини