Передплата 2024 «Добрий господар»

Контрастність «Контрастів» 

XXII Міжнародний фестиваль сучасної музики поєднав непоєднувані, здавалось би, види мистецтва.

Міжнародний музичний фестиваль “Контрасти” - вишукана інтелігентська тусовка для тих, хто ловить кайф від тонкощів сучасної інструментальної музики. Фестиваль вже став у Львові традиційним, цього року відбувається у 22-й раз. Розпочавшись 30 вересня, “Контрасти” ще до 9 жовтня будуть вабити меломанів концертами, зустрічами з композиторами, лекціями та майстер-класами. На фестиваль приїхало понад п’ятдесят українських та закордонних музикантів. Звучатиме різножанрова сучасна музика - від класичного напряму до експериментів із аудіо-, відео- та електроакустичними інсталяціями. Журналіст “ВЗ” відвідала родзинку фестивалю - спеціальний проект «Ніч Контрастів». Це своєрідне “нічне чування” - від 21-ї до 5-ї години ранку у приміщенні Львівської обласної філармонії відбувся своєрідний марафон різножанрового музично-балетно-інсталяційного міксу.

Чесно кажучи, думала, публіки буде мало — що не кажи, а наші люди більше полюбляють нічні розваги у клубі чи ресторані. Але, незважаючи на те, що вхідний квиток коштував 100 гривень, відвідувачів не бракувало. Навіть пізно вночі у касі ще докуповували квитки. Організатори придумали влучний хід — чергування виступів у великому залі із виступами у холі, де теж облаштували глядацькі місця. Приємно, що прийшло багато молоді, було чути іноземну мову. Молодь розкута, просто відпочивала, не забуваючи “зависати” у своїх гаджетах. Меломанам особливо впали в око найцікавіші представники сучасної музики - поляки Марек Топоровський і Александр Внук. Відомий клавесиніст і органіст Топоровський грав музику Філіппі Ґласса. А ударник Александр Внук вразив віртуозними пасажами не тільки на різних перкусійних інструментах, а й супроводом голосом і навіть пантомімою.

На сцені філармонії нечасто побачиш артистів балету. Востаннє на моїй пам’яті п’ять років тому тут показали “Лускунчика” у версії балетмейстера-постановника Львівської опери Сергія Наєнка. Це був спільний проект із оркестром «INSO-Львів» та художницею, яка малювала по піску, Дарією Пушанкіною. А нинішня “Ніч Контрастів”, знову ж таки у постановці Сергія Наєнка, вивела на сцену симфонічних музикантів, балерунів і драматичного актора. Автор ідеї - диригент Львівської філармонії Сергій Хоровець, який як баяніст виступає у дуеті з відомою українською скрипалькою Лідією Футорською (вона теж була на сцені у складі Львівського інструментального септету). Виконавців надихнула творчість всесвітньо відомого композитора українського походження Ігоря Стравінського. А саме — його мімодрама (музика для сцени у формі мелодрами) «Історія солдата». Це камерний твір, зміст якого ґрунтується на легенді про Фауста. Постановка надзвичайно вписується в концепцію усього фестивалю “Контрасти” і загалом сучасний мистецький контекст - поєднання музики та інших сучасних мистецтв.

Схожі новини