Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Привіт» із зони Вранча

«Україні можуть загрожувати 7-бальні землетруси», - каже сейсмолог.

У минулі вихідні жителів України налякали підземні поштовхи. Трусило висотки приблизно о 2.00, у ніч із п’ятниці на суботу. Деякі люди землетрус проспали. Інші емоційно описували у соцмережах, як хиталися люстри у їхніх домівках, підстрибували ліжка і дзеленчав посуд у серванті...

Як повідомляє Геологічна служба США, епіцентр землетрусу розташовувався за 7 км від Нережа (комуни у повіті Вранча в Румунії). Це - за 145 км від Бухареста і за 735 км від Києва. Вогнище залягло на глибині 88,3 км. Американські експерти оцінили магнітуду землетрусу у 5,7 бала (Європейсько-Середземноморський сейсмологічний центр — у 6,1). Щоб ви розуміли, наскільки потужними були підземні поштовхи: землетрус з магнітудою 2 бали ледь відчутний, 7 — відповідає нижній межі руйнівних землетрусів, які охоплюють великі території.

Переполоху наробила зона Вранча — одна із найбільш небезпечних сейсмоактивних зон світу, яка розташовується на стику Південних (румунських) та Східних (українських) Карпат. Максимальна магнітуда землетрусів у цій зоні сягала 7,6 бала. Осередки землетрусів пролягають на глибині від 80 до 190 км. Через те “привіти” із зони Вранча періодично отримують не лише найближчі сусіди Румунії, а й греки та навіть... фіни. “Востаннє землетрус такої сили, як був минулими вихідними, фіксували у 2004 році. Найбільш катастрофічними були наслідки землетрусів у зоні Вранча з магнітудою понад 7 у 1940-му та близько 6-ти балів у 1977 р., - розповідає завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України, канд.фіз.-мат. наук Сергій Вербицький. - Україна екранується коренями Карпат, які глибоко йдуть у землю. Через те тут не може бути руйнівних землетрусів. Але це не означає, що якийсь будинок не завалиться. Один раз злегка потрусило — з’явилася мікротріщина. Наступного разу тріщина стала більшою... Нові будинки проектуються з врахуванням сейсмічних впливів (сподіваюся, що будівничі ці норми враховують). А от чи безпечно жити у старих? Треба було би обстежити всі будинки в Україні, оцінити їхню сейсмостійкість, але робота у цьому напрямі мляво просувається”.

- Чи можуть сейсмологи передбачити наступний землетрус?

- Можуть передбачити, де такий землетрус відбудеться, вказати, яку він матиме силу, але не можуть спрогнозувати, коли це станеться.

- Може, варто довірити цю справу братам нашим меншим? Давно доведено, що напередодні природних катаклізмів у них різко змінюється поведінка.

- (Усміхається). Ваш кіт раптом почав метушитися. І який висновок зробите? Що він хоче у туалет. А через 3-5 хвилин станеться землетрус. Навіть якби могли правильно розтлумачити поведінку свого домашнього улюбленця, встигли би зорієнтуватися за такий короткий проміжок часу?

- А Україні загрожують землетруси?

- До 6-7 балів — цілком.

При 6 балах сиплеться штукатурка. А при 7 — відколюються невеликі її шматки, у стінах з’являються тонкі тріщини. Підземні поштовхи, які українці відчули у минулі вихідні, мали 1,9-2,2 бала. Помічають такі землетруси лише деякі люди і тільки ті, що мешкають на верхніх поверхах висотних будинків.

Схожі новини